Makaron z tuńczykiem i cukinią
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Cukinia (300 g)
- Cebula (100 g)
- Tuńczyk w oleju (120 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Czosnek (15 g)
- Natka pietruszki (45 g)
Przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią krok po kroku
W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno: cebulę i czosnek.
Cukinię pokrój w plasterki i dodaj na patelnię do pozostałych warzyw.
Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.
Posyp posiekaną pietruszką.
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem fit
-
Makaron z tuńczykiem i kaparami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z tuńczykiem i śmietaną
-
Makaron z tuńczykiem
Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem i cukinią
Makaron z tuńczykiem i cukinii to naprawdę świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale zdrowych i smacznych dań. Całość jest niezwykle niskokaloryczna.
Przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią to wspaniały pomysł na smaczny i szybki posiłek. Całość zachwyca wspaniałym smakiem czosnku, pomidorów i ryby, które w połączeniu z makaronem tworzą idealną kompozycję. To danie można przygotować w kilkanaście minut, a smakuje naprawdę fantastycznie. Sprawdza się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc może być częścią lunchboxa. Łączy się w niej tuńczyk, z pyszną cukinią, cebulą, a także czosnek. To danie łatwe, ale niezbyt banalne. Całość dopełniona natką pietruszki, która nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z tuńczykiem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Do potrawy najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Można także skorzystać z opcji w sosie własnym, jednak nie jest ona równie aromatyczna, jak ryba skąpana w tłuszczu. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa. Idealnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Pozwala dostarczyć dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych, a także białka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i cukinią, by był łatwy, a przy okazji naprawdę pyszny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale, zwłaszcza na obiad. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.
Alergeny w makaronie z tuńczykiem i cukinią
Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i cukinią
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.