Przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane drobno: cebulę i czosnek.

Cukinię pokrój w plasterki i dodaj na patelnię do pozostałych warzyw.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.

Posyp posiekaną pietruszką.

Makaron z tuńczykiem i cukinią podany na białej misce.
makaron z tuńczykiem i cukinią
Koszt przygotowania dania
14.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
380 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Makaron z tuńczykiem i cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z tuńczykiem i cukinią

Makaron z tuńczykiem i cukinii to naprawdę świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale zdrowych i smacznych dań. Całość jest niezwykle niskokaloryczna.

Przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią to wspaniały pomysł na smaczny i szybki posiłek. Całość zachwyca wspaniałym smakiem czosnku, pomidorów i ryby, które w połączeniu z makaronem tworzą idealną kompozycję. To danie można przygotować w kilkanaście minut, a smakuje naprawdę fantastycznie. Sprawdza się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc może być częścią lunchboxa. Łączy się w niej tuńczyk, z pyszną cukinią, cebulą, a także czosnek. To danie łatwe, ale niezbyt banalne. Całość dopełniona natką pietruszki, która nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z tuńczykiem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Do potrawy najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Można także skorzystać z opcji w sosie własnym, jednak nie jest ona równie aromatyczna, jak ryba skąpana w tłuszczu. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa. Idealnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Pozwala dostarczyć dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych, a także białka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i cukinią, by był łatwy, a przy okazji naprawdę pyszny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale, zwłaszcza na obiad. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
177.09 kcal
380.74 kcal
Białko
8.44 g
18.14 g

Węglowodany w makaronie z tuńczykiem i cukinią

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
24.33 g
52.31 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.64 g
44.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.69 g
7.94 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
5.57 g
11.97 g
Tłuszcze nasycone
1.37 g
2.94 g
Tłuszcze nienasycone
4.20 g
9.03 g
Tłuszcze jednonasycone
3.10 g
6.67 g
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
2.36 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
4.33 mg
9.30 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z tuńczykiem i cukinią

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A
26.22 µg (mcg)
56.36 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.51 mg
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina C
14.61 mg
31.41 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.92 mg
1.97 mg
Retinol
0.70 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Niacyna
4.20 mg
9.02 mg
Foliany
36.44 µg (mcg)
78.34 µg (mcg)
Beta karoten
306.31 µg (mcg)
658.56 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tuńczykiem i cukinią

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
65.01 mg
139.76 mg
Potas
296.90 mg
638.34 mg
Wapń
27.08 mg
58.21 mg
Fosfor
143.02 mg
307.49 mg
Magnez
45.47 mg
97.76 mg
Żelazo
1.59 mg
3.41 mg
Cynk
0.97 mg
2.09 mg
Miedź
0.18 mg
0.38 mg
Mangan
0.75 mg
1.62 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i cukinią 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i cukinią

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju

Cena przygotowania makaronu z tuńczykiem i cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Tuńczyk w oleju
120 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób