Przepis na makaron z tuńczykiem fit krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po minucie dodaj do czosnku przekrojone na pół pomidorki i smaż je 5-6 minut.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego sól, pieprz, chili i zioła.

Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.

Posyp tartym parmezanem i rukolą.

Makaron z tuńczykiem fit podany na patelni.
makaron z tuńczykiem fit
Koszt przygotowania dania
20.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
822 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Makaron z tuńczykiem fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z tuńczykiem fit

Makaron z tuńczykiem fit to doskonała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę ciekawych dań. Wszystko wspaniale się w nim komponuje. To super opcja na obiad.

Przepis na fit makaron z tuńczykiem to wspaniały pomysł na lekkie danie. Łączy się w niej tuńczyk, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a także czosnek. To danie łatwe, ale niezbyt banalne. Całość dopełniona parmezanem, który nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z tuńczykiem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Do potrawy najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Można także skorzystać z opcji w sosie własnym, jednak nie jest ona równie aromatyczna, jak ryba skąpana w tłuszczu. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit makaron z tuńczykiem, by był smaczny, ale przy okazji dietetyczny, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej szafce. Jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. To danie naprawdę świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Robi się je bardzo łatwo, a smakuje wybornie. To idealny pomysł na szybki posiłek. Tuńczyk z puszki w takim wydaniu smakuje po prostu obłędnie. Idealnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Pozwala dostarczyć dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych, a także białka. Można je jeść na ciepło, ale również w wersji schłodzonej, jako sałatkę. To wspaniały pomysł na szybki i wspaniały posiłek. Idealnie sprawdzi się na obiad, ale także na kolację czy lunch. Całość jest bardzo sycąca ze względu na spory dodatek makaronu.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(308g)
Energia (kalorie)
267.03 kcal
822.46 kcal
Białko
14.08 g
43.36 g

Węglowodany w makaronie z tuńczykiem fit

Na 100g
Na porcję
(308g)
Węglowodany
31.71 g
97.68 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.23 g
83.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.48 g
13.80 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(308g)
Tłuszcz
9.67 g
29.80 g
Tłuszcze nasycone
3.18 g
9.79 g
Tłuszcze nienasycone
6.50 g
20.00 g
Tłuszcze jednonasycone
4.93 g
15.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.56 g
4.82 g

Witaminy w przepisie na makaron z tuńczykiem fit

Na 100g
Na porcję
(308g)
Witamina B6
0.25 mg
0.78 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Witamina E
1.28 mg
3.93 mg
Tiamina
0.17 mg
0.53 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.41 mg
Niacyna
5.67 mg
17.48 mg
Foliany
35.93 µg (mcg)
110.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tuńczykiem fit

Na 100g
Na porcję
(308g)
Sód
181.20 mg
558.08 mg
Potas
299.60 mg
922.77 mg
Wapń
126.79 mg
390.51 mg
Fosfor
237.05 mg
730.11 mg
Magnez
58.71 mg
180.82 mg
Żelazo
1.78 mg
5.48 mg
Cynk
1.39 mg
4.27 mg
Miedź
0.22 mg
0.69 mg
Mangan
1.00 mg
3.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem fit 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem fit

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z tuńczykiem fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Tuńczyk w oleju
120 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób