Przepis na makaron po meksykańsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.

Papryczkę pokrój bardzo drobno i dodaj do cebuli. Całość smaż przez 2 minuty.

Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych warzyw na patelni. Podsmaż kolejne 2 minuty.

Na patelnię wlej 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i dodaj przyprawy. Wrzuć makaron i duś przez 5 minut.

Gotowe danie podawaj z tartym serem.

Makaron po meksykańsku podany w dużej misce z papryczką i kolendrą w tle.
makaron po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
15.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
511 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Makaron po meksykańsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie po meksykańsku

Makaron po meksykańsku to szybka opcja na smaczny posiłek. Całość zabiera tylko kilka minut i świetnie sprawdzi się nawet dla zabieganych osób. To danie w pełni wegetariańskie, jednak nie jest nudne czy mało sycące. W dodatku jest dobrym źródłem roślinnego białka, a także żelaza. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na makaron po meksykańsku pozwala przenieść do swojej kuchni aromat charakterystyczny dla kuchni tex - mex. Całość jest niebanalna, pełna przypraw i warzyw. To świetny sposób na włączenie do swojego menu naprawdę sporej ilości warzyw, w dodatku w pysznej wersji. Warzywa w tym daniu są niezwykle chrupiące i jędrne, to ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną. To potrawa bazująca na prostych składnikach - tak jak cała kuchnia meksykańska, nie ma tu produktów drogich, czy ciężko dostępnych. Jest za to pysznie i kolorowo. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron, warto wybrać ten pełnoziarnisty dla zachowania dość sporej dawki błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego. Można również pokusić się o taki na bazie strączków, dzięki czemu danie to dostarczy jeszcze większej ilości białka. Nie jest to jednak dobra opcja dla osób na diecie lekkostrawnej. W takim wypadku lepiej po prostu zostać przy białym makaronie, który nie obciąża układu pokarmowego. Obok niego w tym daniu króluje czerwona fasola, która kojarzy się nieodłącznie z meksykańskimi daniami. Oprócz tego dodaje ona temu daniu mnóstwo wartości, gdyż jest świetnym źródłem wapnia i żelaza. Dobrze łączy się z ciężkim pomidorowym sosem, a także słodką kukurydzą. Choć całość jest wegańska, można połączyć to danie z mięsem mielonym, które równie dobrze się w nim komponuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron po meksykańsku z czerwoną fasolą to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i bardzo szybka. To wspaniały pomysł na lunch, kolację, ale również na obiad dla całej rodziny. Makaron z sosem meksykańskim na pewno skradnie serca wszystkich fanów ciekawych potraw.

Wartości odżywcze makaronu po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(292g)
Energia (kalorie)
175.08 kcal
511.22 kcal
Białko
6.21 g
18.14 g

Węglowodany w makaronie po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(292g)
Węglowodany
23.18 g
67.68 g
Węglowodany przyswajalne
19.34 g
56.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.83 g
11.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(292g)
Tłuszcz
7.00 g
20.43 g
Tłuszcze nasycone
2.66 g
7.77 g
Tłuszcze nienasycone
4.33 g
12.66 g
Tłuszcze jednonasycone
3.50 g
10.23 g
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
2.42 g
Tłuszcze trans
0.08 g
0.24 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
6.78 mg
19.80 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(292g)
Witamina B6
0.14 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
1.33 mg
3.90 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.35 mg
6.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
21.68 µg (mcg)
63.30 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(292g)
Sód
148.82 mg
434.54 mg
Potas
303.70 mg
886.79 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
68.26 mg
199.32 mg
Fosfor
129.36 mg
377.74 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.68 mg
4.89 mg
Cynk
1.06 mg
3.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.66 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.60 mg
1.76 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu po meksykańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie po meksykańsku

Lista alergenów dla makaronu po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Cena przygotowania makaronu po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Fasola konserwowa
200 g
pół puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Papryczka chili czerwona świeża
8 g
2 szt
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 8 g
Kukurydza konserwowa
85 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 85 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na makaron po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób