Makaron po meksykańsku

Opublikowano: 18.12.2021 r., 21:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron po meksykańsku podany w dużej misce z papryczką i kolendrą w tle.
Makaron po meksykańsku
Makaron po meksykańsku to niezwykle smaczna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań z charakterem. Jest sycące, aromatyczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
511 kcal
Kcal w porcji
292 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
  • Fasola konserwowa pół puszki (200 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 2 szt (8 g)
  • Kukurydza konserwowa pół mini puszki (85 g)
  • Cebula czerwona 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Ser cheddar (80 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 szt (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na makaron po meksykańsku krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.

Papryczkę pokrój bardzo drobno i dodaj do cebuli. Całość smaż przez 2 minuty.

Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych warzyw na patelni. Podsmaż kolejne 2 minuty.

Na patelnię wlej 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i dodaj przyprawy. Wrzuć makaron i duś przez 5 minut.

Gotowe danie podawaj z tartym serem.

Jak oceniasz przepis na makaron po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu po meksykańsku

Makaron po meksykańsku to szybka opcja na smaczny posiłek. Całość zabiera tylko kilka minut i świetnie sprawdzi się nawet dla zabieganych osób. To danie w pełni wegetariańskie, jednak nie jest nudne czy mało sycące. W dodatku jest dobrym źródłem roślinnego białka, a także żelaza. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na makaron po meksykańsku pozwala przenieść do swojej kuchni aromat charakterystyczny dla kuchni tex - mex. Całość jest niebanalna, pełna przypraw i warzyw. To świetny sposób na włączenie do swojego menu naprawdę sporej ilości warzyw, w dodatku w pysznej wersji. Warzywa w tym daniu są niezwykle chrupiące i jędrne, to ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną. To potrawa bazująca na prostych składnikach - tak jak cała kuchnia meksykańska, nie ma tu produktów drogich, czy ciężko dostępnych. Jest za to pysznie i kolorowo. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron, warto wybrać ten pełnoziarnisty dla zachowania dość sporej dawki błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego. Można również pokusić się o taki na bazie strączków, dzięki czemu danie to dostarczy jeszcze większej ilości białka. Nie jest to jednak dobra opcja dla osób na diecie lekkostrawnej. W takim wypadku lepiej po prostu zostać przy białym makaronie, który nie obciąża układu pokarmowego. Obok niego w tym daniu króluje czerwona fasola, która kojarzy się nieodłącznie z meksykańskimi daniami. Oprócz tego dodaje ona temu daniu mnóstwo wartości, gdyż jest świetnym źródłem wapnia i żelaza. Dobrze łączy się z ciężkim pomidorowym sosem, a także słodką kukurydzą. Choć całość jest wegańska, można połączyć to danie z mięsem mielonym, które równie dobrze się w nim komponuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron po meksykańsku z czerwoną fasolą to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i bardzo szybka. To wspaniały pomysł na lunch, kolację, ale również na obiad dla całej rodziny. Makaron z sosem meksykańskim na pewno skradnie serca wszystkich fanów ciekawych potraw.

Alergeny w makaronie po meksykańsku

Lista alergenów dla makaronu po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze makaronu po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna błonnika i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(292g)
Energia (kcal)
175.08
511.22
Białko (g)
6.21
18.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(292g)
Węglowodany (g)
23.18
67.68
Węglowodany przyswajalne (g)
19.34
56.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.83
11.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(292g)
Tłuszcz (g)
7.00
20.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.66
7.77
Tłuszcze nienasycone (g)
4.33
12.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
10.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
2.42
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.24
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.78
19.80
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(292g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.33
3.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.35
6.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.68
63.30
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(292g)
Sód (mg)
148.82
434.54
Potas (mg)
303.70
886.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.26
199.32
Fosfor (mg)
129.36
377.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
4.89
Cynk (mg)
1.06
3.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.66
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.60
1.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu po meksykańsku 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu po meksykańsku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Fasola konserwowa
200 g
pół puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Papryczka chili czerwona świeża
8 g
2 szt
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 8 g
Kukurydza konserwowa
85 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 85 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
48.00