Makaron z ciecierzycy - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
makaron z ciecierzycy 29 12
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie z ciecierzycy oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron z ciecierzycy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu z ciecierzycy

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron z ciecierzycy indeks glikemiczny wynosi 29, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makaronem z ciecierzycy
Makaron ryżowy, Makarony, Makaron sojowy, Makaron pełnoziarnisty razowy, Makaron durum, Makaron gryczany, Makaron z soczewicy, Makaron orkiszowy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku, Makaron soba

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla makaronu z ciecierzycy

makaron z ciecierzycy
Kategoria produktu Pozostałe produkty
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 29
(niski)
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto