Przepis na zapiekankę z szynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
To będzie niezbędne
garnek, naczynie żaroodporne

Makaron ugotuj al'dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Gotowy przełóż do naczynia żaroodpornego.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do makaronu.

W garnku zagotuj śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Gotowym sosem zalej zapiekankę. Wymieszaj składniki. Całość posyp tartym serem mozzarella.

Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z szynką w naczyniu
Zapiekanka z szynką
Koszt przygotowania dania
18.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Zapiekanka z szynką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z szynką

Pyszna zapiekanka z szynką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako lunch, na obiad lub kolację. Zapiekanka makaronowa z szynką i serem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zapiekankę z szynką? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować makaron al’dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie kroimy szynkę w kostkę i dodajemy ją do makaronu. W ganku przygotowujemy sos ze śmietany, koncentratu pomidorowego, mąki i przypraw. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy. Przygotowanym sosem zalej makaron i wymieszaj zapiekankę. Całość posyp tartym serem mozzarella i zapiecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do smaku możemy polać ją dobrej jakości keczupem.

Przepis na zapiekankę z szynką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z koncentratu pomidorowego, który został przygotowany na bazie pomidorów. Posiadają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Podczas wyboru koncentratu pomidorowego warto sięgać po te o dobrym składzie.

Szybka w przygotowaniu zapiekanka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pyszna. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Posiłek idealnie sprawdzi się również w menu dla dzieci. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze zapiekanki z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
254.51 kcal
458.12 kcal
Białko
12.66 g
22.79 g

Węglowodany w zapiekance z szynką

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
25.58 g
46.04 g
Węglowodany przyswajalne
22.41 g
40.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.17 g
5.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
11.58 g
20.85 g
Tłuszcze nasycone
6.40 g
11.52 g
Tłuszcze nienasycone
5.18 g
9.33 g
Tłuszcze jednonasycone
4.10 g
7.38 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
1.95 g
Cholesterol
36.97 mg
66.54 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z szynką

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
55.43 µg (mcg)
99.78 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina C
2.37 mg
4.27 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.36 mg
Retinol
46.60 µg (mcg)
83.88 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.35 mg
Niacyna
3.66 mg
6.59 mg
Foliany
25.42 µg (mcg)
45.76 µg (mcg)
Beta karoten
103.83 µg (mcg)
186.89 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z szynką

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
404.09 mg
727.36 mg
Potas
330.97 mg
595.75 mg
Wapń
125.97 mg
226.74 mg
Fosfor
198.30 mg
356.94 mg
Magnez
43.57 mg
78.43 mg
Żelazo
1.58 mg
2.84 mg
Cynk
1.77 mg
3.18 mg
Miedź
0.18 mg
0.33 mg
Mangan
0.66 mg
1.19 mg
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z szynką 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z szynką

Lista alergenów dla zapiekanki z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania zapiekanki z szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Szynka kanapkowa
180 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 180 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Mąka pszenna typ 750
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
25.70
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób