Makaron z grzybami leśnymi

Opublikowano: 29.09.2021 r., 18:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z grzybami leśnymi podany na eleganckim talerzu.
Makaron z grzybami leśnymi
Makaron z grzybami leśnymi jest wspaniałą opcją na naprawdę szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Smakuje niezwykle smacznie, a do tego syci na długo.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
847 kcal
Kcal w porcji
403 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (300 g)
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
  • Oliwa z oliwek 2 szt (30 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na makaron z grzybami leśnymi krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej pokrojone w plasterki grzyby.

Makaron ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku i odcedź.

Na patelnię wlej śmietankę i połącz z cebulą i pieczarkami.

Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Sos wymieszaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na makaron z grzybami leśnymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu z grzybami leśnymi

Makaron z grzybami leśnymi jest wspaniałą opcją na naprawdę szybki, ale bardzo smaczny posiłek. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a efekt końcowy zachwyca. Makaron skąpany jest w bardzo kremowym sosie z dodatkiem leśnych grzybów, które podsmażone, a następnie duszone w śmietance stają się bardzo miękkie i soczyste. Tak przygotowany posiłek na pewno przypadnie do gustu miłośnikom grzybów pod każdą postacią. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z grzybami leśnymi, by był niezwykle smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, ta receptura na pewno ci się spodoba. Całość zajmuje niezbyt dużo czasu, a danie które powstaje zachwyca smakiem i fakturą.

Przepis na makaron z grzybami leśnymi jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego na pewno będzie świetną opcją dla wszystkich początkujących kucharzy, ale nie tylko. To danie, choć łatwe, wcale nie jest nudne ani banalne. Całość wyróżnia się fantastycznym, odpowiednio wywarzonym smakiem, który zachwyca. To danie jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Do całości używa się grzybów leśnych, które wspaniale współgrają ze smakiem makaronu i śmietanowym sosem. Idealnie sprawdzą się w tej opcji borowiki. Tutaj mniej pasują grzyby suszone, można za to użyć tych mrożonych. W przypadku braku dostępu do grzybów leśnych można też zastąpić je pieczarkami, które w odpowiedniej oprawie również mogą zachwycać.

To bardzo łatwe i szybkie danie, które będzie najlepszym wyborem dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Choć jest proste zaskakuje wyjątkowym smakiem. To dzięki wspaniałemu sosowi.

W tej opcji warto jest użyć makaronu pełnoziarnistego lub z dodatkiem nasion roślin strączkowych, które dostarczą odpowiedniej ilości białka do całości. Makaron taki ma również mniejszy indeks glikemiczny co świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej i dla osób z insulinoopornością.

To danie tak dobre, że znika z talerzy w ekspresowym tempie, dlatego warto od razu przygotować większą jego porcję. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. To niezwykle pyszne połączenia grzybów, makaronu, cebuli i śmietanki, które razem tworzą niezwykłą kompozycję smakową.

Alergeny w makaronie z grzybami leśnymi

Lista alergenów dla makaronu z grzybami leśnymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze makaronu z grzybami leśnymi

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo selenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(403g)
Energia (kcal)
210.24
847.28
Białko (g)
5.79
23.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(403g)
Węglowodany (g)
25.54
102.94
Węglowodany przyswajalne (g)
21.82
87.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.72
14.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(403g)
Tłuszcz (g)
10.29
41.46
Tłuszcze nasycone (g)
6.74
27.15
Tłuszcze nienasycone (g)
3.55
14.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
11.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(403g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.83
15.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.02
108.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(403g)
Sód (mg)
5.85
23.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
250.35
1008.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.40
49.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
124.78
502.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.89
148.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
5.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.96
3.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z grzybami leśnymi 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z grzybami leśnymi

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 szt
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Koszt składników
60.50