Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W osolonym wrzątku makaron. Następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po 1 minucie dodaj do czosnku przekrojone na pół pomidorki i smaż je 5-6 minut.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz, chili i zioła.

Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.

Posyp posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podany w miseczce.
makaron z tuńczykiem i pomidorkami
Koszt przygotowania dania
21.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
831 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z tuńczykiem i pomidorkami

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami jest idealnym pomysłem na szybki, choć bardzo efektowny posiłek w śródziemnomorskim stylu. Całość zachwyca wspaniałym smakiem czosnku, pomidorów i ryby, które w połączeniu z makaronem tworzą idealną kompozycję. To danie można przygotować w kilkanaście minut, a smakuje naprawdę fantastycznie. Sprawdza się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc może być częścią lunchboxa.

Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, by oczarować swoje podniebienie tym wspaniałym smakiem. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i pomidorkami, by był niezwykle smaczny, a przy tym prosty, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Łączy się w niej tuńczyk, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a także czosnek. To danie łatwe, ale niezbyt banalne. Całość dopełniona parmezanem, który nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z tuńczykiem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Do potrawy najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Można także skorzystać z opcji w sosie własnym, jednak nie jest ona równie aromatyczna, jak ryba skąpana w tłuszczu. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa.

To danie naprawdę świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Robi się je bardzo łatwo, a smakuje wybornie. To idealny pomysł na szybki posiłek. Tuńczyk z puszki w takim wydaniu smakuje po prostu obłędnie.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i pomidorkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
263.87 kcal
831.17 kcal
Białko
13.89 g
43.74 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z tuńczykiem i pomidorkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
31.72 g
99.92 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.11 g
85.39 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
9.46 g
29.81 g
Tłuszcze nasycone
3.12 g
9.81 g
Tłuszcze nienasycone
6.35 g
20.00 g
Tłuszcze jednonasycone
4.83 g
15.23 g
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
4.77 g

Witaminy w przepisie na makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6
0.26 mg
0.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.55 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
5.71 mg
17.98 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
38.61 µg (mcg)
121.62 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
180.61 mg
568.92 mg
Potas
334.82 mg
1054.67 mg
Wapń
122.07 mg
384.52 mg
Fosfor
234.06 mg
737.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
58.48 mg
184.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.16 mg
6.80 mg
Cynk
1.41 mg
4.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.74 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.97 mg
3.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i pomidorkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i pomidorkami

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i pomidorkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z tuńczykiem i pomidorkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Tuńczyk w oleju
120 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 grarść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
50.50
Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób