Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W osolonym wrzątku makaron. Następnie odcedź go.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Po 1 minucie dodaj do czosnku przekrojone na pół pomidorki i smaż je 5-6 minut.

Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj go na patelnię i smaż przez 6 minut. Dodaj do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz, chili i zioła.

Makaron dodaj do zawartości patelni i dobrze wymieszaj.

Posyp posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.

Często zadawane pytania

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podany w miseczce.
makaron z tuńczykiem i pomidorkami
Koszt przygotowania dania
21.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
831 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z tuńczykiem i pomidorkami

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami jest idealnym pomysłem na szybki, choć bardzo efektowny posiłek w śródziemnomorskim stylu. Całość zachwyca wspaniałym smakiem czosnku, pomidorów i ryby, które w połączeniu z makaronem tworzą idealną kompozycję. To danie można przygotować w kilkanaście minut, a smakuje naprawdę fantastycznie. Sprawdza się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc może być częścią lunchboxa.

Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil, by oczarować swoje podniebienie tym wspaniałym smakiem. Całość można przygotować w kilka chwil, używają naprawdę podstawowych produktów. To pomysł na posiłek bardzo prosty, ale zachwycający smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z tuńczykiem i pomidorkami, by był niezwykle smaczny, a przy tym prosty, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Łączy się w niej tuńczyk, ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, a także czosnek. To danie łatwe, ale niezbyt banalne. Całość dopełniona parmezanem, który nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Najlepiej do tego przepisu użyć makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko dobrze łączy się z tuńczykiem, ale również jest dużo zdrowszy niż tradycyjna wersja. To ze względu na spory dział błonnika i mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron lepiej wpływa na pracę układu pokarmowego i dostarcza wielu cennych witamin. Do potrawy najlepiej użyć tuńczyka w oleju, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Można także skorzystać z opcji w sosie własnym, jednak nie jest ona równie aromatyczna, jak ryba skąpana w tłuszczu. Ten przepis pozwala na wplecenie większej ilości ryb do codziennego menu, co jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Tuńczyk dostarcza sporo białka i dużo cennych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę układu krążenia, a także nerwowego i odpornościowego. To wspaniały wybór na co dzień i dobra alternatywa dla mięsa.

To danie naprawdę świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Robi się je bardzo łatwo, a smakuje wybornie. To idealny pomysł na szybki posiłek. Tuńczyk z puszki w takim wydaniu smakuje po prostu obłędnie.

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem i pomidorkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
263.87 kcal
831.17 kcal
Białko
13.89 g
43.74 g

Węglowodany w makaronie z tuńczykiem i pomidorkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
31.72 g
99.92 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.11 g
85.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.61 g
14.54 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
9.46 g
29.81 g
Tłuszcze nasycone
3.12 g
9.81 g
Tłuszcze nienasycone
6.35 g
20.00 g
Tłuszcze jednonasycone
4.83 g
15.23 g
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
4.77 g

Witaminy w przepisie na makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6
0.26 mg
0.81 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Witamina E
1.21 mg
3.81 mg
Tiamina
0.17 mg
0.55 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.42 mg
Niacyna
5.71 mg
17.98 mg
Foliany
38.61 µg (mcg)
121.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
180.61 mg
568.92 mg
Potas
334.82 mg
1054.67 mg
Wapń
122.07 mg
384.52 mg
Fosfor
234.06 mg
737.27 mg
Magnez
58.48 mg
184.22 mg
Żelazo
2.16 mg
6.80 mg
Cynk
1.41 mg
4.45 mg
Miedź
0.23 mg
0.74 mg
Mangan
0.97 mg
3.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem i pomidorkami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem i pomidorkami

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem i pomidorkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z tuńczykiem i pomidorkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Tuńczyk w oleju
120 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 grarść
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżeczki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
45 g
pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
50.50
Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób