Zapiekanka brokułowa

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka brokułowa podana w naczyniu ceramicznym.
Zapiekanka brokułowa
Zapiekanka brokułowa to pyszna opcja na sycący posiłek. Jej podstawą są pyszne brokuły, ale także pełnoziarnisty makaron. Całość będzie idealna na kolację i obiad.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
476 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Pieczarki (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula (100 g)
  • Brokuły (400 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na zapiekankę brokułową krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w plastry pieczarki.

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku do miękkości.

W dużym garnku zagotuj 2 l wody i umieść w środku brokuła na 5 minut. Podziel go na różyczki i zmieszaj z pieczarkami.

Do naczynia ceramicznego wrzuć makaron i warzywa, wszystko wymieszaj.

W miseczce zmieszaj śmietankę, przyprawy i wbite jajko. Podany sos wlej do naczynia z zapiekanką.

Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser.

Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę brokułową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki brokułowej

Zapiekanka brokułowa to pyszna opcja na sycący posiłek. Jej podstawą są pyszne brokuły, ale także pełnoziarnisty makaron. Całość będzie idealna na kolację i obiad. Idealnie smakuje zaraz po upieczeniu. To najlepsze połączenie brokułów, makaronu i sera. Całość zapiekana z dużą ilością sera na pewno będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników makaronowych dań.

Przepis na zapiekankę brokułową jest bardzo prosty, dlatego świetnie sprawdzi się jako awaryjny obiad, nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jej główną bazą jest oczywiście brokuł. To warzywo, które nie cieszy się dużą popularnością, jednak to danie w łatwy sposób pozwala to zmienić. To dlatego, że to właśnie w tej potrawie jest on niezwykle smakowity. Brokuł jest źródłem wielu cennych właściwości, dlatego dobrze, by gościł w codziennej diecie jak najczęściej. To wspaniałe źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Dodatkowo dostarcza także mnóstwo cennych antyoksydantów, wśród których najbardziej wyróżnia się sulforafan. To substancja, która dba o zdrowie układu krwionośnego i redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. By wytworzyło się go jak najwięcej, warto pokroić brokuł wcześniej i odstawić go na kilka chwil. Dzięki temu prostemu sposobowi stanie się on prawdziwą bombą prozdrowotnych związków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę brokułową, która nie tylko będzie zdrowa, ale również smaczna, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Jej podstawą oprócz warzyw jest makaron. W tym przypadku warto sięgnąć po wersję pełnoziarnistą, która dostarcza dość sporo błonnika. Włókno pokarmowe pozwala zadbać o odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, ale również krwionośnego, dlatego jest tak cennym dodatkiem. W tej wersji dzięki pysznemu sosowi idealnie łączy się z całością.

Ta pyszna zapiekanka to doskonały pomysł na naprawdę łatwe danie, które będzie idealnym wyborem na obiad. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż jest nie tylko smaczna, ale również prosta. To najlepsza potrawa, którą można przygotować w kilka chwil w piekarniku.

Alergeny w zapiekance brokułowej

Lista alergenów dla zapiekanki brokułowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)

Wartości odżywcze zapiekanki brokułowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień. To dobre źródło witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
184.83
476.85
Białko (g)
6.13
15.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
16.01
41.30
Węglowodany przyswajalne (g)
13.39
34.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.61
6.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
11.16
28.80
Tłuszcze nasycone (g)
10.04
25.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
2.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
1.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.98
5.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.58
86.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód (mg)
59.52
153.55
Potas (mg)
206.84
533.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.06
175.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.37
300.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.95
69.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.88
2.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki brokułowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki brokułowej

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Brokuły
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Koszt składników
36.00