Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka sprawdzi się idealnie podana podczas spotkania ze znajomymi. Wypróbuj koniecznie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
637 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 niepełne szklanki (400 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Zagotuj i wsyp makaron.

Gotuj przez 9 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem i czosnkiem.

Smaż przez 3-4 minuty.

Dodaj na patelnię szpinak i wlej 200 ml śmietany.

Duś przez 4-5 minut.

Dodaj suszone pomidory i wymieszaj.

Do makaronu dodaj kurczaka w sosie i wymieszaj.

Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj z jajkiem i 200 ml śmietany.

Zalej wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest bardzo zdrowa i pozwoli Ci zachować sytość na dłużej. Przepis na zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron pełnoziarnisty, pierś z kurczaka, szpinak, cebula, śmietana kremówka, pomidory suszone, ser żółty, jajka, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek.

Jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Zagotuj i wsyp makaron. Gotuj przez 9 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem i czosnkiem. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj na patelnię szpinak i wlej śmietanę. Duś przez 4-5 minut. Dodaj suszone pomidory i wymieszaj. Do makaronu dodaj kurczaka w sosie i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj z jajkiem i śmietaną. Zalej wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując najlepsza zapiekanka z kurczakiem sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Zapiekanka sprawdzi się podczas kolacji w gronie znajomych. Można ją zabrać także jako pożywne danie do pracy.

Alergeny w zapiekance ze szpinakiem i kurczakiem

Lista alergenów dla zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka jest także idealnym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera średnią ilość kalorii w porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
202.43
637.65
Białko (g)
11.01
34.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
14.55
45.83
Węglowodany przyswajalne (g)
12.03
37.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
7.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
11.47
36.14
Tłuszcze nasycone (g)
8.46
26.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
9.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
6.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
3.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.61
11.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.42
136.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
87.13
274.45
Potas (mg)
381.03
1200.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.76
235.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
160.88
506.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.71
140.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
4.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.01
3.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem

Koszt składników
58.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Cebula
120 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
58.70