Przepis na zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Zagotuj i wsyp makaron.

Gotuj przez 9 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem i czosnkiem.

Smaż przez 3-4 minuty.

Dodaj na patelnię szpinak i wlej 200 ml śmietany.

Duś przez 4-5 minut.

Dodaj suszone pomidory i wymieszaj.

Do makaronu dodaj kurczaka w sosie i wymieszaj.

Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj z jajkiem i 200 ml śmietany.

Zalej wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
34.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
637 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
43

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest bardzo zdrowa i pozwoli Ci zachować sytość na dłużej. Przepis na zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron pełnoziarnisty, pierś z kurczaka, szpinak, cebula, śmietana kremówka, pomidory suszone, ser żółty, jajka, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek.

Jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Zagotuj i wsyp makaron. Gotuj przez 9 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i dopraw solą oraz pieprzem i czosnkiem. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj na patelnię szpinak i wlej śmietanę. Duś przez 4-5 minut. Dodaj suszone pomidory i wymieszaj. Do makaronu dodaj kurczaka w sosie i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj z jajkiem i śmietaną. Zalej wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując najlepsza zapiekanka z kurczakiem sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Zapiekanka sprawdzi się podczas kolacji w gronie znajomych. Można ją zabrać także jako pożywne danie do pracy.

Wartości odżywcze zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
202.43 kcal
637.65 kcal
Białko
11.01 g
34.68 g

Węglowodany w zapiekance ze szpinakiem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
14.55 g
45.83 g
Węglowodany przyswajalne
12.03 g
37.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.52 g
7.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
11.47 g
36.14 g
Tłuszcze nasycone
8.46 g
26.64 g
Tłuszcze nienasycone
3.02 g
9.50 g
Tłuszcze jednonasycone
2.06 g
6.49 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
3.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6
0.28 mg
0.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.61 mg
11.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.42 µg (mcg)
136.78 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
87.13 mg
274.45 mg
Potas
381.03 mg
1200.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
74.76 mg
235.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
160.88 mg
506.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
44.71 mg
140.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.51 mg
4.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.01 mg
3.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ze szpinakiem i kurczakiem

Lista alergenów dla zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Cebula
120 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
58.70
Jak oceniasz przepis na zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób