Przepis na zapiekankę z kalafiorem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, miska

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania włożyć podzielonego na różyczki kalafiora.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej drobno pokrojonego kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż, aż będzie rumiany

Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy, na spód wyłóż makaron.

Następnie nałóż do naczynia kalafior, groszek i kurczaka.

W miseczce wymieszaj jogurt z parmezanem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowym sosem polej zapiekankę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Zapiekanka z kalafiorem podana w czerwonym naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka z kalafiorem
Koszt przygotowania dania
40.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Zapiekanka z kalafiorem - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z kalafiorem

Zapiekanka z kalafiorem to świetny pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczna i sycąca, a w dodatku pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronowych przysmaków i kuchni śródziemnomorskiej. Jej smak jest bardzo wyszukany i delikatny, dlatego sprawdzi się także jako obiad dla najmłodszych. W prosty sposób pozwala przemycić do swojej diety więcej pysznych warzyw.

Przepis na zapiekankę z kalafiorem jest niezwykle łatwy, dzięki czemu całe danie można wykonać w ekspresowym tempie. Poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz, a szybki czas przygotowania sprawia, że będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. Będzie idealną opcją na niezwykle ekspresowy obiad, co docenią osoby zapracowane.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kurczakiem, choć jest niezwykle prosta, to smakuje bardzo dobrze. To wszystko zasługa kremowego sosu i pysznego kalafiora. Całość dopełnia kurczak z karmelizowaną cebulą. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.

Makaron zapiekany z kalafiorem to posiłek prawie idealny. Kremowy sos został zrobiony na bazie gęstego jogurtu naturalnego, zamiast śmietany, dlatego stanowi lżejszą, choć równie pyszną alternatywę. Całość smakuje wspaniale. Pieczony kalafior wspaniale się komponuje z pieczonym parmezanem. Dopełnieniem są zioła prowansalskie i świeżo zmielony pieprz. Zapiekanka choć jest delikatna w smaku, to wciąż jest niezwykle pyszna. Ciężko przejść obok niej obojętnie. Ten przepis pozwala przygotować kalafior w nowoczesnej formie, która świetnie się prezentuje i zaskakuje dobrym aromatem i smakiem. Ten przepis sprawi, że nawet największy niejadek przekona się do tego pysznego i bardzo zdrowego warzywa. Całość, choć ma duży dodatek sosu, jest naprawdę lekka. Jeżeli chce się dodać większej ilości białka do tego dania, można zamienić zwykły makaron, na ten ze strączków.

Wartości odżywcze zapiekanki z kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
133.63 kcal
501.11 kcal
Białko
9.90 g
37.13 g
Fenyloalanina
0.45 mg
1.69 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance z kalafiorem

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
15.01 g
56.27 g
Węglowodany przyswajalne
13.50 g
50.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
5.66 g
Sacharoza (cukier)
0.24 g
0.90 g
Brak danych dla: ser parmezan, cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.36 g
1.34 g
Brak danych dla: ser parmezan, cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
0.38 g
1.41 g
Brak danych dla: ser parmezan, cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.42 g
1.58 g
Brak danych dla: ser parmezan, cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
3.75 g
14.06 g
Tłuszcze nasycone
1.44 g
5.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.31 g
8.66 g
Tłuszcze jednonasycone
1.90 g
7.12 g
Tłuszcze wielonasycone
0.41 g
1.54 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
16.46 mg
61.73 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z kalafiorem

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A
10.23 µg (mcg)
38.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.91 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
18.80 mg
70.50 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
1.67 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
8.75 µg (mcg)
32.80 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.30 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
2.24 mg
8.39 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
27.93 µg (mcg)
104.72 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
17.36 µg (mcg)
65.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z kalafiorem

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
68.52 mg
256.94 mg
Potas
218.29 mg
818.59 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
75.72 mg
283.95 mg
Fosfor
112.48 mg
421.78 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
21.66 mg
81.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
1.96 mg
Cynk
0.58 mg
2.19 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Mangan
0.22 mg
0.81 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kalafiorem 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z kalafiorem

Lista alergenów dla zapiekanki z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zapiekanki z kalafiorem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
350 g
3/4 opakowania
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 350 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kalafior
800 g
1 szt
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Groszek zielony
75 g
0,5 szklanki
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 75 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
400 ml
2 opakowania
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 3
4.89
Za 400 ml
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
76.60
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób