Przepis na zapiekankę z kalafiorem krok po kroku
- Makaron penne 350 g 3/4 opakowania
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
- Kalafior 800 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Groszek zielony 75 g 0,5 szklanki
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 400 ml 2 opakowania
- Ser parmezan 80 g
- Cebula 100 g 1 szt
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania włożyć podzielonego na różyczki kalafiora.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej drobno pokrojonego kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż, aż będzie rumiany
Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy, na spód wyłóż makaron.
Następnie nałóż do naczynia kalafior, groszek i kurczaka.
W miseczce wymieszaj jogurt z parmezanem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowym sosem polej zapiekankę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka z kalafiorem - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z kalafiorem
Zapiekanka z kalafiorem to świetny pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczna i sycąca, a w dodatku pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronowych przysmaków i kuchni śródziemnomorskiej. Jej smak jest bardzo wyszukany i delikatny, dlatego sprawdzi się także jako obiad dla najmłodszych. W prosty sposób pozwala przemycić do swojej diety więcej pysznych warzyw.
Przepis na zapiekankę z kalafiorem jest niezwykle łatwy, dzięki czemu całe danie można wykonać w ekspresowym tempie. Poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz, a szybki czas przygotowania sprawia, że będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. Będzie idealną opcją na niezwykle ekspresowy obiad, co docenią osoby zapracowane.
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kurczakiem, choć jest niezwykle prosta, to smakuje bardzo dobrze. To wszystko zasługa kremowego sosu i pysznego kalafiora. Całość dopełnia kurczak z karmelizowaną cebulą. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.
Makaron zapiekany z kalafiorem to posiłek prawie idealny. Kremowy sos został zrobiony na bazie gęstego jogurtu naturalnego, zamiast śmietany, dlatego stanowi lżejszą, choć równie pyszną alternatywę. Całość smakuje wspaniale. Pieczony kalafior wspaniale się komponuje z pieczonym parmezanem. Dopełnieniem są zioła prowansalskie i świeżo zmielony pieprz. Zapiekanka choć jest delikatna w smaku, to wciąż jest niezwykle pyszna. Ciężko przejść obok niej obojętnie. Ten przepis pozwala przygotować kalafior w nowoczesnej formie, która świetnie się prezentuje i zaskakuje dobrym aromatem i smakiem. Ten przepis sprawi, że nawet największy niejadek przekona się do tego pysznego i bardzo zdrowego warzywa. Całość, choć ma duży dodatek sosu, jest naprawdę lekka. Jeżeli chce się dodać większej ilości białka do tego dania, można zamienić zwykły makaron, na ten ze strączków.
Wartości odżywcze zapiekanki z kalafiorem
Energia i białka
(375g)
Węglowodany w zapiekance z kalafiorem
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę z kalafiorem
(375g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z kalafiorem
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z kalafiorem
Lista alergenów dla zapiekanki z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser parmezan