Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem

Opublikowano: 25.11.2021 r., 11:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bagietki z boczkiem i serem
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone na imprezę albo do filmu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
481 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bagietka francuska (300 g)
  • Masło (20 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Ser gouda (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 230 stopni Celsjusza i wyłóż papier do pieczenia na blaszkę.

Bagietkę pokrój w skośne kromki.

Posmaruj bagietki masłem.

Na bagietki wyłóż pokrojony w małą kostkę boczek i przypraw.

Bagietki posyp serem.

Piecz bagietki do roztopienia sera przez około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem

Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone na imprezę albo do filmu. Zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo wystarczy mniej niż pół godziny. Przepis na zapiekanki z bagietki jest bardzo prosty. Takim pomysłem na coś do schrupania możesz uraczyć swoich gości na imprezie lub na grillu. Jeśli zrobisz zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem można zjeść je zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze pasują do niego różne sosy, na przykład keczup.

Zapiekanki z bagietki są dobre, łatwe i ekspresowe. Sprawdzą się świetnie, gdy potrzebujesz przepisu na coś takiego. Jak zrobić zapiekanki z bagietki? Przygotuj piekarnik – nagrzej go. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Bagietkę francuską pokrój na kromki krojąc je skośnie. Każdą kromkę posmaruj masłem, na masło wyłóż drobno pokrojony boczek. Warto przyprawić zapiekanki solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ostatni krok to posypanie zapiekanek serem. Teraz wystarczy wszystko upiec w piekarniku. Zaledwie kwadrans powinien wystarczyć, by ser się rozpuścił, a kromki stały się chrupiące. Tak przygotowane zapiekanki z bagietki są chrupiące na brzegach, a w środku mięciutkie. Przepis na zapiekanki z bagietki jest prosty i szybki, co można dostrzec przygotowując tę przystawkę. Pyszny pomysł na małe co nieco gotowy.

Zapiekanki z bagietki pieczone w piekarniku, poza tym, że są pyszne, dostarczają wysoką wartość kaloryczną. To wynika z użytych składników. Jak zrobić zapiekanki z bagietki, by było mniej kalorycznie i bardziej odżywczo? Nawet będąc na diecie można zjeść taką przekąskę. By stały się one potrawą bardziej korzystną dla zdrowia dobre jest lekkie zmodyfikowanie przepisu. W przepisie na zapiekanki z bagietki użyto boczek i ser żółty. Są to produkty obfite w niekorzystne dla zdrowia (w nadmiarze) kwasy tłuszczowe nasycone. Zrób zapiekanki z szynką drobiową, która zawiera zdecydowanie mniej niezdrowego tłuszczu, a także mniej kilokalorii. Z szynki jest też więcej białka. Ponadto można zrezygnować z sera żółtego i zrobić je z serem mozzarella. Sytuacja jest podobna jak z szynką (mniej kilokalorii oraz tłuszczu i więcej białka). Bagietkę lepiej jest w takim wypadku wybrać pełnoziarnistą. Będzie miała niższy indeks glikemiczny, a także więcej składników mineralnych, błonnika i witamin.

Zapiekanki z bagietki na imprezę warto podać na ładnym talerzu i ozdobić ziołami, na przykład szczypiorkiem bądź natką pietruszki. Do nich dobrze jest dodać sosy, które będą pasowały: keczup, sos czosnkowy.

Alergeny w zapiekankach z bagietki z boczkiem i serem

Lista alergenów dla zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda

Wartości odżywcze zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest źródłem węglowodanów, białka i tłuszczu. Nie należy do najmniej kalorycznych potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
344.11
481.75
Białko (g)
18.19
25.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
28.19
39.47
Węglowodany przyswajalne (g)
27.03
37.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
17.49
24.48
Tłuszcze nasycone (g)
9.91
13.87
Tłuszcze nienasycone (g)
7.58
10.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.77
8.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
2.53
Cholesterol (mg)
54.91
76.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
69.35
97.09
Witamina B6 (mg)
0.17
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
0.84
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.28
Witamina E (mg)
0.33
0.46
Retinol (µg (mcg))
68.63
96.08
Tiamina (mg)
0.48
0.67
Ryboflawina (mg)
0.35
0.50
Niacyna (mg)
4.39
6.14
Foliany (µg (mcg))
70.37
98.52
Beta karoten (µg (mcg))
8.18
11.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
828.19
1159.47
Potas (mg)
126.02
176.42
Wapń (mg)
214.35
300.09
Fosfor (mg)
267.86
375.00
Magnez (mg)
29.98
41.98
Żelazo (mg)
2.29
3.20
Cynk (mg)
2.11
2.96
Miedź (mg)
0.11
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem

Koszt składników
19.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
19.70