Przepis na makaron z jarmużem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę, a następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek.

Jarmuż opłucz, usuń zgrubiałe łodyżki i dodaj do pozostałych warzyw. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i sok z cytryny.

Makaron wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj zioła, sól i pieprz, a także starty ser. Dokładnie przemieszaj. Ozdób orzeszkami piniowymi.

Makaron z jarmużem podany w eleganckiej miseczce.
makaron z jarmużem
Koszt przygotowania dania
45.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
617 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Makaron z jarmużem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z jarmużem

Makaron z jarmużem jest daniem prostym, a przy tym niezwykle apetycznym i zdrowym. To wspaniały sposób na szybki lunch, kolację, czy obiad. Całość zabiera niewiele czasu, a jarmuż przygotowany w ten sposób smakuje tak dobrze, że przypadnie do gustu nawet tym osobom, które podchodzą do tego warzywa niezbyt przychylnie. Całość można podawać zarówno z makaronem pełnoziarnistym, jak i wersja białą. To danie dobre zarówno na diecie, jak i w codziennym, zwykłym menu.

Ten przepis na makaron z jarmużem pozwala na stworzenie dania, które nie tylko zaskakuje wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem, ale również jest bardzo zdrowe. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu. Choć jarmuż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych, nie gości w menu zbyt często. To ze względu na dość specyficzny smak, który ciężko jest wkomponować w poszczególne dania. Jednak ten przepis sprawia, że staje się on naprawdę bardzo smacznym warzywem, którego smak jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Połączony razem z czosnkiem, cebulą i ostrą papryczką chili tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z jarmużem w najprostszej wersji, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość jest niezwykle prosta, pełna smaku, a w dodatku bardzo zdrowa. Wykonanie go zajmie mniej niż pół godziny, dzięki czemu będzie świetną opcją na danie awaryjne. Do jego wykonania sprawdzi się zarówno świeży jarmuż, jak i wersja mrożona. To wspaniała opcja na danie pełne błonnika i dostarczające sporo wapnia. To dlatego, że jarmuż jest jego wspaniałym źródłem.

To danie to świetny pomysł na kolację, lunch, ale również na obiad. Jest niezwykle sycące i pełne błonnika. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe.

Wartości odżywcze makaronu z jarmużem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kalorie)
264.96 kcal
617.36 kcal
Białko
11.17 g
26.02 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z jarmużem

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany
23.82 g
55.50 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.39 g
45.19 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.42 g
10.31 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz
14.65 g
34.13 g
Tłuszcze nasycone
5.10 g
11.88 g
Tłuszcze nienasycone
9.55 g
22.26 g
Tłuszcze jednonasycone
6.84 g
15.93 g
Tłuszcze wielonasycone
2.71 g
6.32 g

Witaminy w przepisie na makaron z jarmużem

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina B6
0.18 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.63 mg
3.79 mg
Brak danych dla: papryczka chili czerwona świeża, sok z cytryny.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.78 mg
6.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
40.88 µg (mcg)
95.25 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z jarmużem

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód
211.35 mg
492.46 mg
Potas
276.23 mg
643.62 mg
Wapń
285.80 mg
665.92 mg
Fosfor
237.46 mg
553.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
58.16 mg
135.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.87 mg
4.37 mg
Cynk
1.53 mg
3.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z jarmużem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z jarmużem

Lista alergenów dla makaronu z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z jarmużem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Jarmuż
300 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.75
Za 300 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 szt
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Orzeszki pinii
40 g
4 łyżki
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
89.00
Jak oceniasz przepis na makaron z jarmużem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób