Makaron z cukinią

Opublikowano: 11.03.2021 r., 17:17 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron spaghetti z cukinią podany w brązowym głęboki talerzu na szarej desce
Makaron z cukinią
Sprawdź najlepszy przepis na makaron z cukinią w kremowym sosie śmietanowym. Pyszne i sycące danie, której idealne jest na obiad czy ciepłą kolację.
Przygotowanie 20 min
458 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron z semoliny (200 g)
  • Cukinia Jedna mała cukinia (200 g)
  • Oliwa z oliwek Łyżka (12 ml)
  • Śmietana 12% Małe opakowanie (200 g)
  • Ser parmezan Dwie łyżki startego sera (30 g)
  • Czosnek Dwa żabki (10 g)
  • Cebula Pół dużej cebuli lub jedna mała (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, skórka z cytryny, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek

Przepis na makaron z cukinią krok po kroku

W dużym garnku, około 3,5 litrowym zagotuj minimum 2 litry wody (pozostaw miejsce na makaron),. Ugotuj makaron al'dente według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu posól makaron.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę po 2-3 minutach dodaj rozgniecione ząbki czosnku.

Cukinię pokrój w plasterki, półplasterki lub kostkę. Dodaj na patelnię.

Całość podsmaż aż cukinia zmięknie a w trakcie dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz odrobinę tymianku.

Wyłącz ogień pod patelnią i pozostaw na 5 minut żeby całość lekko ostygła. Następnie dodaj śmietanę i zagotuj na małym ogniu.

Połącz makaron z sosem, dodaj startą skórkę z 1/4 cytryny.

Do podania dodaj świeżą bazylię i łyżkę startego parmezanu do każdej porcji.

Jak oceniasz przepis na makaron z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu z cukinią

Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to pyszne, łatwe i szybkie danie na obiad, które możesz również wykonać na kolację. Cukinia jest warzywem o delikatnym, słodkawym smaku. Świetnie komponuje się z ostrymi i wyrazistymi dodatkami, takimi jak ser pleśniowy, ser kozi, parmezan, chili, czosnek, bazylia czy skórka z cytryny.

Cukinia z makaronem daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakiem. Przepis podstawowy składa się z cukinii w sosie śmietanowym z czosnkiem. Jednak możesz go urozmaicić dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego, sera cheddar, dodać odrobinę chili lub skórki z cytryny dla orzeźwienia smaku. Możesz także zrezygnować ze śmietany i zastąpić ją kremowym serkiem kozim lub puszystym serkiem ziołowym. Sos możesz wykonać również z kurczakiem, chorizo, boczkiem lub do podania całość posypać pokrojonym w kostkę salami. Do dań z ciężkim sosem wykorzystaj makaron spaghetti lub penne, które oblepią się sosem. Jeśli zwracasz uwagę na indeks glikemiczny potraw wybierz makaron z pszenicy durum lub pełnoziarnisty. Aby obniżyć jego indeks glikemiczny ugotuj makaron dzień wcześniej i po wystudzeniu trzymaj w lodówce przez minimum 12 godzin. Dzięki temu część skrobi połączy się w skrobię oporną, która jest frakcją błonnika pokarmowego. Po schłodzeniu możesz odgrzać makaron na parze, w mikrofali lub na patelni z małym dodatkiem wody aby nie rozgotować makaronu. Oprócz tego do dania dodaj źródła białka, na przykład kurczaka, indyka, sera parmezan lub orzechów. Danie po przygotowaniu polej oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olejem lnianym zimno tłoczonym. Wartość indeksu glikemicznego zmniejszysz również poprzez dodatek błonnika, do sosu możesz dodać mielone siemię lniane. Pół łyżeczki nie zmieni smaku dania ale pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę.

Dania z cukinii i makaronu sprawdzają się idealnie na szybki posiłek. Są zdrowe, sycące a co najważniejsze, smakują wyśmienicie. Możesz wykorzystać je również jak posiłek do pracy. Wykonując cukinię z makaronem w delikatnym sosie z oliwy z oliwek, danie zjesz zarówno na ciepło jak i na zimno.

Alergeny w makaronie z cukinią

Lista alergenów dla Makaronu z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
183.56
458.90
Białko (g)
6.89
17.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
25.01
62.52
Węglowodany przyswajalne (g)
21.70
54.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.31
8.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.67
16.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.52
8.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
7.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
6.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.54
Cholesterol (mg)
12.88
32.19
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
37.34
93.34
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.43
Witamina C (mg)
6.33
15.82
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.20
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
1.07
Retinol (µg (mcg))
33.66
84.15
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.35
Ryboflawina (mg)
0.13
0.33
Niacyna (mg)
2.44
6.11
Foliany (µg (mcg))
28.48
71.19
Beta karoten (µg (mcg))
43.13
107.83
Brak danych dla: makaron z semoliny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
80.05
200.12
Potas (mg)
259.09
647.73
Wapń (mg)
107.08
267.71
Fosfor (mg)
146.72
366.81
Magnez (mg)
43.12
107.80
Żelazo (mg)
1.16
2.89
Cynk (mg)
1.06
2.66
Miedź (mg)
0.15
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z cukinią brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z cukinią

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z semoliny
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Cukinia
200 g
Jedna mała cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Oliwa z oliwek
12 ml
Łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Śmietana 12%
200 g
Małe opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ser parmezan
30 g
Dwie łyżki startego sera
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Czosnek
10 g
Dwa żabki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
Pół dużej cebuli lub jedna mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
41.20