Makaron z tuńczykiem

Opublikowano: 14.05.2021 r., 21:47 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z tuńczykiem znajduje się w białym głębokim talerzu.
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to prosty przepis, który można dość szybko przygotować. Odpowiedni będzie makaron penne lub fusilli. Sprawdzić, jak zrobić makaron z tuńczykiem!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
746 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron penne (200 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (170 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżeczki (9 ml)
  • Szczypiorek 3 łyżeczki (9 g)
  • Ser gouda (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, durszlak, praska do czosnku, patelnia

Przepis na makaron z tuńczykiem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Tuńczyka odsącz z zalewy.

Szczypiorek posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę. Po ok. 4 min dodaj czosnek. Całość podsmażaj jeszcze 1 min. Następnie dodaj dobrze rozkruszonego tuńczyka i smaż ok. 5 min. Po tym czasie dodaj koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Całość smaż jeszcze ok. 2 min.

Makaron przerzuć do garnka i wymieszaj z sosem.

Każdą porcję makaronu z tuńczykiem skrop 1 łyżeczką soku z cytryny, a także posyp 1 i 1/2 łyżki startego sera (15 g) oraz 1 łyżeczką szczypiorku.

Jak oceniasz przepis na makaron z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat makaronu z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak najbardziej nadaje się dla dzieci. Jest to prosty przepis, więc na ten makaron może pokusić się także osoba, która dopiero rozpoczęła przygodę z gotowaniem.

Jak zrobić makaron z tuńczykiem? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wszystkich składników. Makaron należy ugotować al dente. Może to być zarówno penne, jak i świderki. Odpowiedni będzie też makaron muszelki lub nitki. Gdy makaron będzie się gotować, na patelni możesz przysmażyć cebulę z czosnkiem i tuńczykiem.

Przepis na makaron z tuńczykiem możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz dodać krojone pomidory z puszki. Makaron z tuńczykiem możesz przygotować też w sosie śmietanowym. Wystarczy, że do tuńczyka z cebulą dodasz śmietanę i całość podsmażysz. Odpowiednim dodatkiem do tego makaronu będzie także kukurydza konserwowa oraz groszek. Możesz zdecydować się na tuńczyka z puszki w oleju lub w sosie własnym. Olej rzepakowy możesz wymienić na oliwę z oliwek.

Gdy do garnka z tuńczykiem dodasz makaron ugotowany al dente, ten wchłonie część sosu, dlatego to danie należy podawać na ciepło, zaraz po jego przygotowaniu. Każdą porcję warto polać sokiem z cytryny oraz posypać startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem (może to być też koperek lub natka pietruszki). Porcję makaronu z tuńczykiem można ozdobić również pomidorkami koktajlowymi oraz zielonymi i czarnymi oliwkami.

Makaron z tuńczykiem możesz też przygotować na zimno w formie sałatki. Do ugotowanego i przestudzonego makaronu należy dodać odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobionego tuńczyka, pomidorki koktajlowe, ser żółty w kostce oraz czarne oliwki. W tym wypadku również można pokusić się na makaron penne, świderki lub muszelki. Dobrą opcją będzie makaron kolorowy. Całość można polać sosem winegret na bazie soku z cytryny. Pamiętaj o tym, aby sos wcześniej dobrze wymieszać i dodać go dopiero tuż przed podaniem sałatki.

Alergeny w makaronie z tuńczykiem

Lista alergenów dla makaronu z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze makaronu z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
240.72
746.23
Białko (g)
13.72
42.52
Fenyloalanina (mg)
0.62
1.91
Brak danych dla: cebula, sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
28.43
88.14
Węglowodany przyswajalne (g)
26.82
83.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
4.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
7.68
23.81
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
16.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
11.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
5.26
Cholesterol (mg)
21.08
65.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
21.15
65.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.71
11.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.93
Witamina E (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.43
44.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.45
7.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.11
43.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.02
248.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
178.79
554.25
Potas (mg)
229.86
712.55
Wapń (mg)
72.44
224.57
Fosfor (mg)
180.12
558.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.36
106.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.91
Cynk (mg)
0.99
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.34
1.06
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z tuńczykiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z tuńczykiem

Koszt składników
28.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Sok z cytryny
9 ml
3 łyżeczki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 9 ml
Szczypiorek
9 g
3 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 9 g
Ser gouda
45 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 45 g
Koszt składników
28.70