Zapiekanka bez mięsa
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Pieczarki - 10 szt (200 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwki czarne (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cukinia - pół szt (150 g)
Przepis na zapiekankę bez mięsa krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plastry pieczarki.
Smaż przez 10 minut.
Naczynie żaroodporne wypełnij oliwą.
Wyłóż w nim ugotowany makaron, dodaj pieczarki, oliwki i cukinię pokrojone w plasterki.
Śmietankę wymieszaj z jajkiem i tartym serem.
Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i wylej na zapiekankę.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 - 30 minut.
- Zapiekanka makaronowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Mac cheese
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
- Zapiekanka gyros
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Moussaka
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Zapiekanka warzywna
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka z pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Kugel
- Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki bez mięsa
Zapiekanka bez mięsa to naprawdę pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość robi się w kilka chwil w piekarniku, a produkty można znaleźć w każdym większym sklepie. Ta opcja naprawdę świetnie sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za warzywami, jednak chciałyby przemycić do swojej diety ich jak największą ilość. Z tym daniem jest to możliwe. W dodatku całość jest w pełni wegetariańska.
Przepis na zapiekankę bez mięsa jest bardzo łatwy, dlatego będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharz. W dodatku pozwala stworzyć kompletne danie, które będzie świetnym rozwiązaniem na wartościowy obiad czy kolację. Bazą tej zapiekanki jest makaron, dlatego warto wybrać dobrą opcję. Świetnie sprawdzi się pełnoziarnisty, który zawiera znacznie więcej błonnika. Dzięki temu pozwala dostarczyć znacznie więcej witamin i składników mineralnych. Wpływa też pozytywnie na odczuwanie sytości po posiłku. Dodatkowo, ze względu na wysoki poziom włókna pokarmowego wspiera też działanie układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Wyższa ilość błonnika oznacza niższy indeks glikemiczny, czyli danie bardziej dostosowane dla osób cierpiących z powodu cukrzycy i insulinooporności. Makaron świetnie łączy się z pieczarkami, które cenione są ze względu na swój pyszny smak. Jednak to nie jedyna ich właściwość, wpływają również pozytywnie na gospodarkę węglowodanową organizmu. Dostarczają również cynku i selenu, pierwiastków, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę bez mięsa, która będzie bardzo ciekawa, a przy okazji niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego danie łatwe, ale niebanalne. To potrawa, która zaskakuje wspaniałym smakiem, głównie ze względu na połączenie ciekawych kompozycji smakowych. Zapiekanka makaronowa bez mięsa wcale nie musi być nudna, czy mało sycąca. Ta jest przepyszna i wartościowa, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu również dzieciom, gdyż jest delikatna.
Alergeny w zapiekance bez mięsa
Lista alergenów dla zapiekanki bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser cheddar
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki bez mięsa
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.