Przepis na zapiekankę bez mięsa krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę.

Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plastry pieczarki.

Smaż przez 10 minut.

Naczynie żaroodporne wypełnij oliwą.

Wyłóż w nim ugotowany makaron, dodaj pieczarki, oliwki i cukinię pokrojone w plasterki.

Śmietankę wymieszaj z jajkiem i tartym serem.

Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i wylej na zapiekankę.

Zapiekanka bez mięsa podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka bez mięsa
Koszt przygotowania dania
17.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
636 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zapiekanka bez mięsa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance bez mięsa

Zapiekanka bez mięsa to naprawdę pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość robi się w kilka chwil w piekarniku, a produkty można znaleźć w każdym większym sklepie. Ta opcja naprawdę świetnie sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za warzywami, jednak chciałyby przemycić do swojej diety ich jak największą ilość. Z tym daniem jest to możliwe. W dodatku całość jest w pełni wegetariańska.

Przepis na zapiekankę bez mięsa jest bardzo łatwy, dlatego będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharz. W dodatku pozwala stworzyć kompletne danie, które będzie świetnym rozwiązaniem na wartościowy obiad czy kolację. Bazą tej zapiekanki jest makaron, dlatego warto wybrać dobrą opcję. Świetnie sprawdzi się pełnoziarnisty, który zawiera znacznie więcej błonnika. Dzięki temu pozwala dostarczyć znacznie więcej witamin i składników mineralnych. Wpływa też pozytywnie na odczuwanie sytości po posiłku. Dodatkowo, ze względu na wysoki poziom włókna pokarmowego wspiera też działanie układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Wyższa ilość błonnika oznacza niższy indeks glikemiczny, czyli danie bardziej dostosowane dla osób cierpiących z powodu cukrzycy i insulinooporności. Makaron świetnie łączy się z pieczarkami, które cenione są ze względu na swój pyszny smak. Jednak to nie jedyna ich właściwość, wpływają również pozytywnie na gospodarkę węglowodanową organizmu. Dostarczają również cynku i selenu, pierwiastków, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę bez mięsa, która będzie bardzo ciekawa, a przy okazji niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego danie łatwe, ale niebanalne. To potrawa, która zaskakuje wspaniałym smakiem, głównie ze względu na połączenie ciekawych kompozycji smakowych. Zapiekanka makaronowa bez mięsa wcale nie musi być nudna, czy mało sycąca. Ta jest przepyszna i wartościowa, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu również dzieciom, gdyż jest delikatna.

Wartości odżywcze zapiekanki bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kalorie)
215.73 kcal
636.39 kcal
Białko
6.74 g
19.88 g

Węglowodany w zapiekance bez mięsa

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany
18.32 g
54.04 g
Węglowodany przyswajalne
15.68 g
46.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.64 g
7.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz
13.29 g
39.19 g
Tłuszcze nasycone
9.43 g
27.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.85 g
11.36 g
Tłuszcze jednonasycone
3.11 g
9.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
2.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę bez mięsa

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina B6
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.60 mg
1.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.36 mg
6.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
24.42 µg (mcg)
72.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę bez mięsa

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód
96.52 mg
284.74 mg
Potas
189.43 mg
558.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
76.33 mg
225.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
130.46 mg
384.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
29.59 mg
87.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
3.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.03 mg
3.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki bez mięsa 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance bez mięsa

Lista alergenów dla zapiekanki bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki bez mięsa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cukinia
150 g
pół szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób