Przepis na zapiekankę z warzywami na patelni krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Śmietanę wymieszaj z żółtkiem. Dodaj pieprz i sól.

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z kurczaka oczyść. Pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni beztłuszczowej.

Na drugiej patelni podsmaż warzywa mrożone.

W naczyniu żaroodpornym umieść warzywa, kurczaka i makaron. Zalej sosem ze śmietaną i wymieszaj.

Wierzch posyp startą na tarce mozzarellą.

Piecz przez 20 minut w 180 st. C.

Zapiekanka z warzywami na patelni na talerzu z czerwoną obwódką
Zapiekanka z warzywami na patelni
Koszt przygotowania dania
27.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
668 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zapiekanka z warzywami na patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z warzywami na patelni

Zapiekanka z warzywami na patelni świetnie sprawdzi się na obiad i na kolację. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu zapiekanka na pewno Wam zasmakuje.

Potrzebne składniki to: mrożone warzywa na patelnię, makaron pełnoziarnisty, pierś z kurczaka, ser mozzarella, śmietana i żółtko. Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej ugotować go al dente, dzięki czemu nie będzie zbyt miękki po upieczeniu. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą oraz pieprzem. Podsmaż je na patelni beztłuszczowej. Warzywa mrożone przygotuj na patelni według instrukcji. Umieść w naczyniu przygotowane mięso oraz warzywa i wymieszaj wszystko z makaronem. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i żółtko. Dopraw solą oraz pieprzem. Wlej sos do składników w naczyniu i wymieszaj. Wierzch posyp serem. Całość zapiekaj przez 20 minut. Sami widzicie, że przepis na zapiekankę z warzywami na patelni to dobra alternatywa dla typowych dań z wykorzystaniem tego składnika. Koniecznie przekonajcie się o tym, jak bardzo jest pyszna.

Warzywa na patelnię to produkt głęboko mrożony. Oznacza to, że zostają one zamrożone tak szybko, jak tylko jest to możliwe. Taki zabieg zapewnia jak najmniejsze straty wartości odżywczych. Tak zakonserwowane warzywa to świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią kupować pojedynczych warzyw i nie lubią strat w kuchni. Takie warzywa to super odpowiedź szczególnie dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w warzywa. Warzywa mrożone szczególnie fajnie sprawdzają się zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Wówczas dostępne warzywa są często o mniej wyraźnym smaku. Dlatego śmiało, można sięgnąć po warzywa na patelnię.

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Ta zapiekanka dostarcza obu tych składników. Ma w sobie warzywa i makaron pełnoziarnisty, który jest świetnym źródłem błonnika. Dlatego też na dłużej nadaje uczucie sytości. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta.

Wartości odżywcze zapiekanki z warzywami na patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
167.07 kcal
668.29 kcal
Białko
11.87 g
47.48 g

Węglowodany w zapiekance z warzywami na patelni

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
15.62 g
62.48 g
Węglowodany przyswajalne
12.75 g
51.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.87 g
11.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
6.32 g
25.29 g
Tłuszcze nasycone
4.15 g
16.58 g
Tłuszcze nienasycone
2.18 g
8.71 g
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
6.63 g
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
2.08 g
Cholesterol
52.03 mg
208.10 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z warzywami na patelni

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
110.57 µg (mcg)
442.28 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
1.24 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.29 µg (mcg)
Witamina C
1.16 mg
4.65 mg
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.66 mg
Retinol
40.84 µg (mcg)
163.35 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.44 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.70 mg
Niacyna
4.19 mg
16.76 mg
Foliany
20.75 µg (mcg)
83.00 µg (mcg)
Beta karoten
679.63 µg (mcg)
2718.52 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z warzywami na patelni

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
111.87 mg
447.48 mg
Potas
228.73 mg
914.92 mg
Wapń
74.95 mg
299.80 mg
Fosfor
166.88 mg
667.53 mg
Magnez
33.33 mg
133.33 mg
Żelazo
0.94 mg
3.75 mg
Cynk
1.04 mg
4.16 mg
Miedź
0.10 mg
0.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z warzywami na patelni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z warzywami na patelni

Lista alergenów dla zapiekanki z warzywami na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania zapiekanki z warzywami na patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
1 opakowanie
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
38.20
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z warzywami na patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób