Fasola - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w fasoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Fasola - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
Fasola mung kiełki 15 1
fasolka szparagowa mrożona 15 1
fasola konserwowa 23 2
fasola czerwona 23 11
fasola biała jaś nasiona suche 23 8
fasolka szparagowa 15 1
fasolka szparagowa konserwowa 15 1
czarna fasola 31 15
czarna fasola z puszki 31 3
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego fasoli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak fasola mung kiełki indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak fasolka szparagowa mrożona indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak fasola konserwowa indeks glikemiczny wynosi 23, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak fasola czerwona indeks glikemiczny wynosi 23, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak fasola biała jaś nasiona suche indeks glikemiczny wynosi 23, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak fasolka szparagowa indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak fasolka szparagowa konserwowa indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak czarna fasola indeks glikemiczny wynosi 31, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak czarna fasola z puszki indeks glikemiczny wynosi 31, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z fasolą
Bób gotowany, Groszek cukrowy, Fasolka szparagowa, Fasola czerwona, Fasola biała jaś, Fasola konserwowa, Fasola mung kiełki, Groch, Kapusta, Ogórek, Szparagi

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla fasoli

Fasola mung kiełki Fasolka szparagowa mrożona fasola konserwowa Fasola czerwona fasola biała jaś nasiona suche fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa czarna fasola czarna fasola z puszki
Kategoria produktu Warzywa Warzywa Warzywa Warzywa Warzywa Warzywa Warzywa Warzywa Warzywa
Alergie* b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 15
(niski)
15
(niski)
23
(niski)
23
(niski)
23
(niski)
15
(niski)
15
(niski)
31
(niski)
31
(niski)

Przepisy z fasolą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z fasolą

fasola po bretońsku kcal, fasolka szparagowa z bułką tartą kcal, burrito kcal, barszcz ukraiński kcal, zupa jarzynowa kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto