Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli krok po kroku

Składniki
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Mięso mielone z kurczaka 400 g
  • Cebula 200 g
  • Czosnek 30 g
  • Pieczarki marynowane 300 g
  • fasola konserwowa 280 g
  • Kukurydza konserwowa 150 g
  • Suszone pomidory 100 g
  • Ser Feta 100 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g
  • Bulion drobiowy 500 g
  • Papryka czerwona 240 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • tortilla 61 g 1 placek
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, duży garnek

Rozgrzej połowę oleju w garnku. W tym samym czasie zacznij gotować domowy bulion lub wodę.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki pokrój w ćwierćplastry a suszone pomidory pokrój w paski. Dodaj wszystkie składniki do garnka i podsmażaj około 10 minut.

Dodaj do podsmażonych warzyw mięso mielone i smaż wszystko około 5 minut. Przypraw, ale papryczkę dodaj pod koniec gotowania. Użyj soli, pieprzu, papryki słodkiej, suszonych pomidorów (przyprawa) oraz bazylii.

Po tym czasie dodaj fasolę, kukurydzę, bulion oraz przecier pomidorowy wymieszany ze śmietanką. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj całość około 25 minut. Papryczkę chilli dodaj już po ugotowaniu - uważaj z ilością.

W tym czasie zrób chipsy. Tortillę potnij lub pokrój w niewielkie trójkąciki lub kwadraty (zrób kształt jaki lubisz). Taką tortillę wymieszaj z resztą oleju oraz przyprawami (sól, papryka wędzona). Takie chipsy usmaż na patelni aż będą chrupiące (około 5 minut maksymalnie).

Gotową zupę wyłóż na talerz. Dodaj na wierzch ser feta oraz chipsy.

Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Koszt przygotowania dania
46.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
396 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
24

Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną piersią kurczaka. Wtedy zupa jest gęsta i ma świetną konsystencję. Dodaj nieco świeżej papryczki chilli by zupa była pikantna. W tej wersji podana będzie z serem feta i suszonymi pomidorami.

Jako dodatek przygotuj proste w wykonaniu chipsy z tortilli. Można użyć tortillę gotową lub zrobić samemu. Tortillę najeży pociąć na niewielkie trójkąciki a następnie wymieszać je z olejem i przyprawami. Takie chipsy upiecz w piekarniku przez kilka minut i świetny dodatek do do dań gotowy.

Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (470g)
Energia (kalorie)
84.29 kcal
396.15 kcal
Białko
5.19 g
24.40 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Na 100g
Na porcję (470g)
Węglowodany
8.77 g
41.23 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.04 g
33.08 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (470g)
Tłuszcz
3.67 g
17.23 g
Tłuszcze nasycone
1.82 g
8.53 g
Tłuszcze nienasycone
1.85 g
8.70 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.23 g
5.79 g
Brak danych dla: pieczarki marynowane, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
2.91 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę meksykańską z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Na 100g
Na porcję (470g)
Witamina B6
0.19 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, bulion drobiowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
2.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kukurydza konserwowa, śmietanka kremowa 30%, tortilla.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.05 mg
9.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę meksykańską z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Na 100g
Na porcję (470g)
Sód
195.56 mg
919.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
371.38 mg
1745.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
36.56 mg
171.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
88.81 mg
417.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.64 mg
87.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
5.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.66 mg
3.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, bazylia.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Cena przygotowania zupy meksykańskiej z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Pieczarki marynowane
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
fasola konserwowa
280 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 280 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
tortilla
61 g
1 placek
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.98
Za 61 g
Liczba porcji:
Razem
83.50
Łączny koszt
46.19
Jak oceniasz przepis na zupę meksykańską z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób