Przepis na kaszę z warzywami krok po kroku
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Papryka czerwona 250 g 1 średnia sztuka
- Kasza jęczmienna perłowa 100 g
- Bulion warzywny 250 ml
- Fasola konserwowa 400 g
- Pomidory w puszce 400 g
- Cukinia 350 g 1 mała sztuka
- Szpinak 100 g
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę.
Paprykę umyj, osusz, pokrój w kostkę a następnie dodaj do garnka z cebulą.
Do garnka wsyp suchą kaszę i chwilę podsmaż. Następnie dodaj przyprawy według uznania.
Do garnka z kaszą i warzywami wlej gorący bulion, dodaj fasolę z puszki z zalewą oraz pomidory z puszki. Całość wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu.
Następnie zmniejsz ogień, garnek przykryj przykrywką a całość gotuj około 10 minut.
Cukinię umyj, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z warzywami i kaszą. Składniki wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Następnie dodaj sos sojowy, całość wymieszaj i zagotuj.
Na sam koniec dodaj umyte liście szpinaku, składniki wymieszaj i podgrzewaj do momentu aż szpinak zwiędnie.
Danie podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu lub zabierz je ze sobą jako posiłek do pracy.

(liczba kalorii)
Kasza z warzywami - cechy przepisu
Więcej o kaszy z warzywami
Kasza z warzywami sprawdzi się na łatwy w przygotowaniu i zdrowy obiad. Przepis na kaszę z warzywami będzie nadawać się dla osób będących na diecie redukcyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Kasza perłowa z warzywami jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania potrzebne będą Ci produkty takie jak cebula, oliwa z oliwek, papryka, kasza jęczmienna, bulion, fasola, pomidory w puszce, cukinia, szpinak, sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma i czosnek.
Jak zrobić kaszę z warzywami? Na początek przygotowujemy warzywa na patelnię. Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij z dodatkiem przyciśniętego czosnku na rozgrzanej oliwie. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj suchą kaszę i chwilę podsmaż. Dodaj przyprawy wedle uznania. Wlej gorący bulion, dodaj fasolę z puszki z zalewą oraz pomidory z puszki. Całość wymieszaj i zagotuj około 10 minut. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do warzyw z kaszą. Następnie dodaj sos sojowy. Na sam koniec dodaj szpinak i podgrzewaj do momentu, aż szpinak zwiędnie. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.
Kasza z warzywami jest daniem niskokalorycznym. Dodatkowo obecność wielu warzyw sprawia, że jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na diecie bezmlecznej, ponieważ do jego przygotowania nie użyto żadnego produktu mlecznego. Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem węglowodanów, które niezbędne są do pozyskiwania energii dla pracującego mózgu czy mięśni. Jest to doskonałe źródło niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując pomysł na kaszę z warzywami sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do obiadu z ulubionym mięsem. Kaszę z jarzynami bez problemu zabierzemy w wygodnego lunchbox’a ze sobą do pracy, na wycieczkę lub w delegacje. Kasze z warzywami przygotowuje się szybko i sprawnie. Dodatkowo nasz przepis jest bogaty w zdrowe warzywa. Posiłek ma niską zawartość tłuszczy i jest niskokaloryczny, dlatego sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Wartości odżywcze kaszy z warzywami
Energia i białka
(475g)
Węglowodany w kaszy z warzywami
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Witaminy w przepisie na kaszę z warzywami
(475g)
Składniki mineralne w przepisie na kaszę z warzywami
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaszy z warzywami
Lista alergenów dla kaszy z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy