Kasza z warzywami

Opublikowano: 07.06.2021 r., 9:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kasza z warzywami na talerzu
Kasza z warzywami
Kasza z warzywami to doskonała propozycja na smaczny obiad, lub dodatek do dania mięsnego. Świetnie sprawdzi się jako potrawa, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
309 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (250 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (350 g)
  • Szpinak (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na kaszę z warzywami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę.

Paprykę umyj, osusz, pokrój w kostkę a następnie dodaj do garnka z cebulą.

Do garnka wsyp suchą kaszę i chwilę podsmaż. Następnie dodaj przyprawy według uznania.

Do garnka z kaszą i warzywami wlej gorący bulion, dodaj fasolę z puszki z zalewą oraz pomidory z puszki. Całość wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu.

Następnie zmniejsz ogień, garnek przykryj przykrywką a całość gotuj około 10 minut.

Cukinię umyj, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z warzywami i kaszą. Składniki wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Następnie dodaj sos sojowy, całość wymieszaj i zagotuj.

Na sam koniec dodaj umyte liście szpinaku, składniki wymieszaj i podgrzewaj do momentu aż szpinak zwiędnie.

Danie podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu lub zabierz je ze sobą jako posiłek do pracy.

Jak oceniasz przepis na kaszę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat kaszy z warzywami

Kasza z warzywami sprawdzi się na łatwy w przygotowaniu i zdrowy obiad. Przepis na kaszę z warzywami będzie nadawać się dla osób będących na diecie redukcyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Kasza perłowa z warzywami jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania potrzebne będą Ci produkty takie jak cebula, oliwa z oliwek, papryka, kasza jęczmienna, bulion, fasola, pomidory w puszce, cukinia, szpinak, sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma i czosnek.

Jak zrobić kaszę z warzywami? Na początek przygotowujemy warzywa na patelnię. Obraną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij z dodatkiem przyciśniętego czosnku na rozgrzanej oliwie. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj suchą kaszę i chwilę podsmaż. Dodaj przyprawy wedle uznania. Wlej gorący bulion, dodaj fasolę z puszki z zalewą oraz pomidory z puszki. Całość wymieszaj i zagotuj około 10 minut. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do warzyw z kaszą. Następnie dodaj sos sojowy. Na sam koniec dodaj szpinak i podgrzewaj do momentu, aż szpinak zwiędnie. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu.

Kasza z warzywami jest daniem niskokalorycznym. Dodatkowo obecność wielu warzyw sprawia, że jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się na diecie bezmlecznej, ponieważ do jego przygotowania nie użyto żadnego produktu mlecznego. Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem węglowodanów, które niezbędne są do pozyskiwania energii dla pracującego mózgu czy mięśni. Jest to doskonałe źródło niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując pomysł na kaszę z warzywami sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do obiadu z ulubionym mięsem. Kaszę z jarzynami bez problemu zabierzemy w wygodnego lunchbox’a ze sobą do pracy, na wycieczkę lub w delegacje. Kasze z warzywami przygotowuje się szybko i sprawnie. Dodatkowo nasz przepis jest bogaty w zdrowe warzywa. Posiłek ma niską zawartość tłuszczy i jest niskokaloryczny, dlatego sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Alergeny w kaszy z warzywami

Lista alergenów dla kaszy z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kaszy z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Kasza z warzywami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to posiłek, który dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
65.14
309.41
Białko (g)
2.50
11.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
10.23
48.59
Węglowodany przyswajalne (g)
7.44
35.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
13.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
1.98
9.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
7.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
5.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.70
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A (µg (mcg))
50.34
239.10
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
23.39
111.12
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
3.46
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.28
Ryboflawina (mg)
0.06
0.29
Niacyna (mg)
0.83
3.95
Foliany (µg (mcg))
24.74
117.52
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
565.65
2686.83
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
172.67
820.20
Potas (mg)
256.36
1217.72
Wapń (mg)
36.10
171.49
Fosfor (mg)
55.65
264.33
Magnez (mg)
25.41
120.72
Żelazo (mg)
1.04
4.92
Cynk (mg)
0.45
2.12
Miedź (mg)
0.12
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszy z warzywami 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszy z warzywami

Koszt składników
60.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Papryka czerwona
250 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cukinia
350 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Koszt składników
60.30