Przepis na pasztet z fasoli krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 1200 g 3 puszki
  • Jajko 2 szt.
  • Jabłko 180 g 1 szt
  • Cebula 200 g 2 szt
  • Mąka ziemniaczana 80 g 4 łyżki
  • Orzechy włoskie 60 g 2 garści
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, tarka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, patelnia beztłuszczowa

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż.

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dorzuć do cebuli. Dodaj majeranek, sól, pieprz, sos sojowy i paprykę słodką. Podsmaż przez chwilę.

Fasolę odcedź z zalewy i dodaj do zawartości patelni. Smaż przez 5 minut i zdejmij z ognia.

Przełóż wszystkie składniki do dużej miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Wbij jajka i dodaj mąkę. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Orzechy włoskie posiekaj drobno i podpraż na patelni. Dodaj do masy fasolowej. Całość dobrze wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wygładź wierzch łyżką.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Pasztet z fasoli ułożony na drewnianej desce.
pasztet z fasoli
Koszt przygotowania dania
22.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Pasztet z fasoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z fasoli

Pasztet z fasoli to idealny dodatek do chleba, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Smakuje wspaniale, ze względu na pyszne połączenie białej fasoli i cebuli.

Przepis na pasztet z fasoli jest niezwykle prosty i zawsze się udaje, dlatego na pewno mogą z niego skorzystać nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni.

Ten pasztet jest tak pyszny, że zachwyci nawet osoby, które nie przepadają za roślinnymi zamiennikami tradycyjnych dań. W tej wersji jest słodko ostry.

Najlepiej smakuje zrobiony z fasoli białej, choć można go również zrobić z czerwonej fasoli. Warto użyć warzyw z puszki, ponieważ dzięki temu da się oszczędzić naprawdę sporo czasu, który trzeba by było poświęcić na gotowanie i moczenie fasoli. Konserwowa fasola jest naprawdę pyszna i nie traci swoich właściwości, więc nie trzeba się obawiać korzystania z niej.

Pasztet wykonuje się z jajkiem, tak by cała konsystencja była bardziej spójna i dobrze się trzymała po upieczeniu. Przez to pasztet nie kruszy się po obróbce, jednak to sprawia, że nie jest to danie w pełni roślinne. Można z tego przepisu zrobić pasztet wegański z fasoli, zastępując jajko kleikiem z siemienia lnianego. Wystarczy 3 łyżki siemienia ugotować w szklance wody, tak by stworzyły gęsty kisiel i dodać go masy fasolowej.

Pasztet z fasoli jaś jest bardzo dobrym źródłem białka dla osób na diecie wegetariańskiej. Zawiera również sporo żelaza i wapnia, składników, których może brakować na diecie roślinnej, dlatego ten przepis powinien jak najczęściej gościć na stole osób rezygnujących z mięsa. Są naprawdę dobrym pomysłem dla osób, które nie jedzą wędlin i szukają pysznego dodatku do wędlin. Ten fit przepis będzie również idealny dla osób na redukcji, gdyż fasola zawiera mało tłuszczów, szczególnie tych nasyconych, a dużo białka i błonnika.

Biała fasola świetnie komponuje się z jabłkiem i cebulą. Ten prosty przepis zaskakuje idealnym połączeniem smaków i faktur. Sprawdzi się świetnie nawet na uroczystych przyjęciach, gdyż wygląda bardzo wykwintnie. To idealny przepis dla miłośników tradycyjnych dań w nowoczesnej odsłonie.

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (185g)
Energia (kalorie)
128.62 kcal
237.95 kcal
Białko
5.04 g
9.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pasztecie z fasoli

Na 100g
Na porcję (185g)
Węglowodany
14.97 g
27.69 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.08 g
20.50 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.89 g
7.19 g
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (185g)
Tłuszcz
5.64 g
10.44 g
Tłuszcze nasycone
1.07 g
1.98 g
Tłuszcze nienasycone
4.57 g
8.46 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.39 g
4.42 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.18 g
4.04 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pasztet z fasoli

Na 100g
Na porcję (185g)
Witamina B6
0.15 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
0.96 mg
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
0.83 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z fasoli

Na 100g
Na porcję (185g)
Sód
286.61 mg
530.22 mg
Potas
310.23 mg
573.93 mg
Wapń
34.65 mg
64.10 mg
Fosfor
106.87 mg
197.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
34.40 mg
63.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.39 mg
2.57 mg
Cynk
0.69 mg
1.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z fasoli

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania pasztetu z fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
1200 g
3 puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 1200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
80 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Razem
58.00
Łączny koszt
22.80
Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób