Przepis na zupę toskańską krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj również pokrojonego w paseczki kurczaka.

Smaż przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem. Gotuj przez 10 minut.

Do bulionu dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i cukinię, a także fasolę z puszki.

Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 20 minut, do zmięknięcia warzyw.

Pod koniec gotowania dodaj do zupy szpinak i pomidory z puszki.

Zalej wszystko przecierem pomidorowym i dodaj wszystkie przyprawy.

Zupa toskańska podana w eleganckiej miseczce z kromką chleba.
zupa toskańska
Koszt przygotowania dania
49.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Zupa toskańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie toskańskiej

Zupa toskańska to bardzo prosta, pełna kolorów i smaków potrawa, która skradnie serca wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. To danie, które zaskakuje mnogością faktur, smaków i kolorów. Jest to niebanalna potrawa, która ze względu na wspaniały smak i niezwykły aromat dla wielu staje się zupą ulubioną. Choć może wyglądać niepozornie, skrywa w sobie całe mnóstwo pysznych warzyw, które pod wpływem gotowania stają się pełne smaku.

Ta zupa podawana jest z kurczakiem, by była bardziej sycąca i miała odpowiednią ilość białka. Dzięki temu z powodzeniem może być traktowana jako pełnowartościowy posiłek, który będzie idealny na kolację czy obiad. Ta zupa, choć sycąca jest niezwykle lekka, dlatego będzie świetna nawet na letnie dni czy wieczory.

Przepis na zupę toskańską pozwala przygotować to pyszne i popularne danie kuchni włoskiej w swoim domu, w zaledwie kilka chwil. Do jej wykonania używa się wielu warzyw, jednak nie jest ona pracochłonna. To świetny pomysł na awaryjny posiłek dla całej rodziny, gdyż nawet małą porcją można się najeść do syta.

Toskańska zupa fasolowa jest niesamowicie zdrowym posiłkiem. To wszystko zasługa dużej ilości warzyw, które są jej podstawą. Biała fasola jest świetnym źródłem żelaza i wapnia, pierwiastków kluczowych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ma też mnóstwo błonnika, co działa korzystnie na układ pokarmowy. Cukinia, choć ma niski indeks glikemiczny i małą kaloryczność, również dostarcza wielu cennych dla organizmu substancji prozdrowotnych.

Zupę można też przygotować z papryką, która po ugotowaniu staje się niezwykle miękka i słodka. świetnie łączy się ona z cukinią. Ta zupa pomidorowa z warzywami to świetny sposób na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw, niezwykle cennych dla utrzymania prawidłowego zdrowia organizmu.

Do wykonania tej zupy można wykorzystać krem z pomidorów lub pomidory z puszki, najlepiej pokrojone w kostkę. W wersji nieprzetartej całość ma mniejszy indeks glikemiczny. Zupa ribollita będzie świetną propozycją na wspaniały i sycący posiłek dla wszystkich miłośników warzywnych dań.

Wartości odżywcze zupy toskańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(379g)
Energia (kalorie)
53.45 kcal
202.57 kcal
Białko
4.32 g
16.38 g

Węglowodany w zupie toskańskiej

Na 100g
Na porcję
(379g)
Węglowodany
4.75 g
17.99 g
Węglowodany przyswajalne
3.45 g
13.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
4.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(379g)
Tłuszcz
2.07 g
7.84 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
2.07 g
Tłuszcze nienasycone
1.52 g
5.77 g
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
4.60 g
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
1.18 g
Cholesterol
9.62 mg
36.46 mg

Witaminy w przepisie na zupę toskańską

Na 100g
Na porcję
(379g)
Witamina A
42.21 µg (mcg)
159.97 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.69 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
4.87 mg
18.45 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.66 mg
2.49 mg
Retinol
1.19 µg (mcg)
4.50 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.23 mg
Niacyna
1.72 mg
6.52 mg
Foliany
10.56 µg (mcg)
40.04 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
429.11 µg (mcg)
1626.33 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę toskańską

Na 100g
Na porcję
(379g)
Sód
191.25 mg
724.85 mg
Potas
219.70 mg
832.67 mg
Wapń
17.19 mg
65.14 mg
Fosfor
58.15 mg
220.41 mg
Magnez
15.43 mg
58.48 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
2.71 mg
Cynk
0.32 mg
1.20 mg
Miedź
0.09 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy toskańskiej 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie toskańskiej

Lista alergenów dla zupy toskańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy toskańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Szpinak
50 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
90.30
Jak oceniasz przepis na zupę toskańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób