Przepis na zupę pho krok po kroku

Składniki
  • Polędwica wołowa 500 g
  • Makaron ryżowy 200 g
  • Fasola mung kiełki 150 g
  • Cebula czerwona 50 g
  • Cebula 50 g użyj dymki
Przyprawy
imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę dymkę obierz i pokrój na cztery części, przypal ją nad ogniem i włóż do garnka.

Do cebuli dodaj oczyszczoną polędwicę, zalej 2 litrami wody i gotuj wywar mięsny przez około 40 minut.

Po tym czasie wyjmuj mięso, a bulion przecedź.

Ugotowane mięso pokrój w cienkie paski i dodaj je do bulionu.

Do bulionu z mięsem dodaj pokrojony kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, wyciśnięty sok z jednej limonki oraz około 100 ml sosu rybnego. Całość zagotuj.

Do miski odlej część zupy i namocz w niej makaron ryżowy, do momentu aż będzie miękki.

Gdy makaron stanie się miękki rozłóż go do miseczek, a zupę wlej z powrotem do garnka.

Dodaj jedną drobno posiekaną papryczkę chilli, bazylię oraz kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój na cienkie paski. Cebulę i zioła ułóż na makaronie.

Makaron zalej wywarem z mięsem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną kiełkami fasoli.

Zupa pho znajduje się w białej misce, całość umiejscowiona jest na czarnym tle.
Zupa pho
Koszt przygotowania dania
69.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
660 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Zupa pho - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie pho

Zupa pho z wołowiną jest to popularne danie kuchni wietnamskiej. Jest to zupa na bazie rosołu podawana z makaronem i różnymi dodatkami. Tradycyjnie podaje się zupę pho z wołowiną lub z mięsem z kurczaka, jednak możesz podać ją również z wieprzowiną. Zupa pho świetnie nadanie się na danie obiadowe, chociaż w Wietnamie spożywana jest zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Skład zupy może być dowolny, w obecnej chwili zdarza się, że zupa ta przygotowywane jest z ponad 20 różnych składników. Wietnamska zupa pho jedzona jest zazwyczaj pałeczkami, a bulion wypijany jest z miski na sam koniec. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę pho. Prosty przepis na zupę pho nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego, dlatego wypróbuj naszego przepisu. Składniki niezbędne Tobie do ugotowania zupy pho to polędwica wołowa, makaron ryżowy, kiełki fasoli mung, cebula czerwona, cebula dymka (do ozdobienia zupy) oraz przyprawy (świeży imbir, papryczka chilli, kolendra, sos rybny, czosnek oraz sok z limonki). Najbardziej pasuje czosnek marynowany do zupy pho, dlatego warto go wykorzystać.

A więc jak ugotować zupę pho? Już odpowiadam ta to pytanie. Z oczyszczonej polędwicy oraz cebuli pokrojonej na cztery części ugotuj bulion. Następnie bulion przecedź, mięso pokrój i dodaj je z powrotem do bulionu, wrzuć przyprawy i zagotuj. Częścią gorącego buliony zalej makaron ryżowy i odlej bulion powrotem do zupy, gdy makaron zmięknie. Makaron ułóż w miseczkach, udekoruj go kawałkami cebuli dymki i zalej bulionem. Przepis ten jest na prawdę bardzo prosty i w miarę szybki do przygotowania.

Podsumowując zupa pho to świetne rozwiązanie na smaczny obiad i urozmaicenie swojego jadłospis. W Wietnamie wykorzystywana jest również jako posiłek na śniadanie lub kolację - dlatego możemy ją dowolnie wykorzystać i zaliczyć do potraw uniwersalnych. Istnieje wiele odmian tej smacznej zupy, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu i dodaj kilka składników od siebie - zupa nigdy nie będzie nudna.

Wartości odżywcze zupy pho

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
165.05 kcal
660.21 kcal
Białko
11.88 g
47.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
4.26 g
17.05 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.31 g
9.24 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
7.81 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.64 g
6.57 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
1.24 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę pho

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina B6
0.28 mg
1.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.73 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
4.61 mg
18.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
18.11 µg (mcg)
72.42 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę pho

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
79.47 mg
317.89 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
210.68 mg
842.74 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
13.58 mg
54.32 mg
Fosfor
152.26 mg
609.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
19.00 mg
76.00 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
2.85 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
1.57 mg
6.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pho 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pho

Lista alergenów dla zupy pho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupę pho

Cena przygotowania zupy pho

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Fasola mung kiełki
150 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cebula
50 g
użyj dymki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
73.00
Łączny koszt
69.40
Jak oceniasz przepis na zupę pho
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób