Przepis na zupę minestrone krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, sitko, praska do czosnku

Marchew, cebulę i ziemniaki obierz. Z papryki wytnij gniazda nasienne.

Marchew, ziemniaki, cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę.

Fasolę odlej z zalewy i przepłukaj ją pod bieżącą wodą.

Kapustę poszatkuj na drobne kawałki.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj marchew, ziemniaki, cukinię oraz paprykę. Podsmażaj je przez kilka minut.

Warzywa zalej bulionem, dodaj do nich poszatkowaną kapustę oraz fasolę. Dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotuj danie tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie (około 40 minut).

Zupę minestrone podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

W białym wysokim talerzu znajduje się zupa minestrone. Talerz stoi na serwecie w kratę.
zupa minestrone
Koszt przygotowania dania
45.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
205 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Zupa minestrone - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie minestrone

Zupa minestrone to przepis włoski na gęstą zupę z warzyw. Często dodawany jest do niej makaron lub ryż. Ta oryginalna zupa nie ma jednej ustalonej receptury, ponieważ najczęściej składa się z warzyw, które aktualnie są dostępne. Do typowych składników tej zupy możemy zaliczyć fasolę, cebulę, seler, marchew, pomidory, kapustę oraz bulion warzywny lub drobiowy. Przepis na zupę minestrone jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Zupa ta będzie idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w sezonie letnim oraz jesiennym. Zupa jarzynowa w naszym przepisie będzie przygotowana z cukinią oraz z kapustą białą, papryką czerwoną, cebulą, ziemniakami późnymi, pomidorami w puszce, marchewką, fasolą konserwową oraz bulionem warzywnym. Przyprawami jakich użyjemy do doprawienia tej pysznej zupy warzywnej będą sól, pieprz, tymianek, bazylia oraz czosnek.

Cukinia im młodsza tym smaczniejsza, a warto po nią sięgać. Jest warzywem niskokalorycznym, które dostarcza do naszego organizmu wielu składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Cukinia zawiera żelazo, potas, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Warzywo to polecane jest w diecie osób chorujących na cukrzycę, ponieważ indeks glikemiczny cukinii wynosi tylko 15. Ciekawostką jest, ze kwiaty cukinii również są jadalne (najlepiej zrywać kwiaty męskie, ponieważ z nich nie rosną owoce).

Podsumowując włoska zupa minestrone to doskonały pomysł na przygotowanie pożywnej zupy z nadmiaru warzyw w naszej spiżarni. Przepisów na ten rodzaj zupy jest wiele, dlatego przepis jest bardzo uniwersalny i można go dowolnie zmodyfikować. Użycie bulionu warzywnego sprawi, że zupa minestrone będzie wegańska oraz wegetariańska. Przygotowanie tej zupy na diecie redukcyjnej będzie również dobrym wyborem, ponieważ jest ona niskokaloryczna oraz dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze zupy minestrone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
Białko
1.05 g
5.75 g

Węglowodany w zupie minestrone

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
5.14 g
28.26 g
Węglowodany przyswajalne
3.94 g
21.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
6.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
1.67 g
9.17 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
1.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.33 g
7.30 g
Tłuszcze jednonasycone
1.11 g
6.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.22 g
1.20 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę minestrone

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A
54.64 µg (mcg)
300.53 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.56 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
15.65 mg
86.10 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
2.84 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.21 mg
Niacyna
0.46 mg
2.56 mg
Foliany
12.42 µg (mcg)
68.30 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
545.85 µg (mcg)
3002.18 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę minestrone

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
180.16 mg
990.90 mg
Potas
160.78 mg
884.27 mg
Wapń
15.07 mg
82.91 mg
Fosfor
24.09 mg
132.49 mg
Magnez
10.42 mg
57.30 mg
Żelazo
0.45 mg
2.48 mg
Cynk
0.17 mg
0.96 mg
Miedź
0.05 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy minestrone 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie minestrone

Lista alergenów dla zupy minestrone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy minestrone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Kapusta biała
300 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Marchewka
150 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Fasola konserwowa
150 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
90.80
Jak oceniasz przepis na zupę minestrone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób