Groszek cukrowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w groszku cukrowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Groszek cukrowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
groszek cukrowy 29 1
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego groszku cukrowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak groszek cukrowy indeks glikemiczny wynosi 29, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z groszkiem cukrowym
Groszek zielony, Makaron z zielonego groszku, Groszek konserwowy, Fasola, Groch

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla groszku cukrowego

groszek cukrowy
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 29
(niski)

Przepisy z groszkiem cukrowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto