Przepis na kotlety z fasoli czerwonej krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 400 g 1 puszka
  • Cebula czerwona 100 g 1 szt
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 75 g pół szklanki
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska, sitko

Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do wysokiej miski. Zblenduj fasolę na gładką masę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zawartość patelni ostudź i dodaj do miski z fasolą.

Do fasoli dodaj mąkę owsianą. Całą masę przypraw solą , pieprzem, papryką, ziołami i chili. Wymieszaj masę rękami i uformuj z niej kotleciki.

Na patelni rozgrzej olej i i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

Kotlety z fasoli czerwonej ułożone na dekoracyjnym talerzu, udekorowane natką pietruszki.
kotlety z fasoli czerwonej
Koszt przygotowania dania
8.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Kotlety z fasoli czerwonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z fasoli czerwonej

Kotlety z fasoli czerwonej są idealną alternatywą dla mięsnych opcji. Zawierają naprawdę sporo białka, a przy tym są smaczne i sycące. Pięknie się komponują z ziemniakami czy kaszą. Robi się je naprawdę łatwo, a efekt końcowy zadowoli nawet największego krytyka kulinarnego. Idealne połączenie przypraw sprawia, że smakują tak dobrze, że ciężko jest się im oprzeć. Te warzywne kotlety są wspaniałym daniem dla całej rodziny.

Placki z fasoli czerwonej stanowią idealne źródło białka dla osób na diecie roślinnej. Poza tym zawierają także sporo żelaza i wapnia. Wszystko to dzięki czerwonej fasoli, która jest idealnym dodatkiem do diety i pysznym warzywem, które powinno jak najczęściej gościć w codziennym menu. W tej wersji korzysta się z czerwonej fasoli z puszki, która nie dość, że jest pyszna, to jeszcze nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki termicznej. Jest miękka dlatego po zblendowaniu będzie idealną bazą do wszelkiego rodzaju kotlecików. Fasola ma łagodny smak, który idealnie komponuje się z przyprawami. Najlepiej skorzystać z wędzonej papryki w proszku, która nada całemu daniu pyszny, dymny, lekko mięsny posmak, dzięki czemu będą bardziej przypominały tradycyjne kotlety.

To danie w wersji roślinnej jest bardziej fit. Ma mniej kalorii i nasyconych tłuszczów, które w nadmiarze niekorzystnie wpływają na układ krwionośny i nerwowy. Dodatkowo w tej wersji kotlety zawierają mnóstwo błonnika, który reguluje procesy trawienia i obniża stężenie cukru we krwi. To świetny sposób, by zwiększyć udział warzyw w diecie.

Kotlety wegańskie sprawdzą się świetnie jako sycący wege obiad, czy kolacja. Są naprawdę sycące, a także pysznie smakują. Pasują do wszystkich możliwych dodatków. Można z nich wyczarować mnóstwo potraw, na przykład pyszne tortille lub burgery z czerwonej fasoli. Idealnie pasują też do ryżu czy kasz. Sprawdzą się także jako super danie dla dzieci. Do ich lepszego uformowania najlepszy jest dodatek mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych, które sprawiają, że kotlety nie tylko lepiej się prezentują ale także są zdrowsze. Najlepiej użyć pełnoziarnistej mąki, która ma mniejszy indeks glikemiczny i zawiera więcej błonnika.

Wartości odżywcze kotletów z fasoli czerwonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (154g)
Energia (kalorie)
188.25 kcal
289.91 kcal
Białko
5.17 g
7.96 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z fasoli czerwonej

Na 100g
Na porcję (154g)
Węglowodany
17.33 g
26.69 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.38 g
20.60 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.95 g
6.08 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (154g)
Tłuszcz
11.07 g
17.05 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.02 g
3.12 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.05 g
13.94 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.37 g
11.35 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.68 g
2.59 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z fasoli czerwonej

Na 100g
Na porcję (154g)
Sód
273.30 mg
420.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
260.61 mg
401.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
30.84 mg
47.50 mg
Żelazo
1.60 mg
2.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z fasoli czerwonej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z fasoli czerwonej

Lista alergenów dla kotletów z fasoli czerwonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, zioła prowansalskie.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kotlety z fasoli czerwonej

Cena przygotowania kotletów z fasoli czerwonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
75 g
pół szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 75 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
34.50
Łączny koszt
8.07
Jak oceniasz przepis na kotlety z fasoli czerwonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób