Chili con carne

Opublikowano: 14.05.2021 r., 17:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chili con carne podane w dużej misce, udekorowane posiekaną kolendrą.
Chili con carne
Chili con carne to świetny pomysł na pyszny obiad czy lunch szczególnie dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest niesamowicie aromatyczne i dobrze przyprawione.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
463 kcal
Kcal w porcji
443 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Pomidory w puszce 1 szt (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 5 łyżek (75 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mała puszka (170 g)
  • Fasola konserwowa 0,5 puszki (200 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (240 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kolendra świeża, oregano, papryka ostra, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na chili con carne krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu. Gdy będzie zarumieniona dodaj mięso mielone. Dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż przez 4 minuty i dodaj drobno posiekany czosnek.

Całość zalej połową szklanki wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. I duś całość przez 10 minut. Po tym czasie zalej wszystko pomidorami z puszki, dodaj kmin, pieprz, chili i odrobinę oregano, całość duś przez 20 minut.

Po upływie tego czasu dodaj do potrawy kukurydzę i fasolę. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na chili con carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat chili con carne

Chili con carne to świetny pomysł na szybki i naprawdę pyszny posiłek. Będzie bardzo sycącą opcją na obiad czy kolacje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni meksykańskiej. To danie choć bardzo proste smakuje niezwykle pysznie i na pewno skradnie niejedno serce.

Meksykańskie chili con carne to potrawa bardzo popularna. Można jeść ją samą, z pieczywem czy w burrito. To świetna baza wielu dań. Będzie świetnie komponować się z dzikim ryżem czy kaszami. Warto po nie sięgać, gdyż zawiera sporo różnych warzyw. Króluje w nim czerwona fasola, która niezbyt często gości w codziennym menu, choć jest naprawdę wartościowym produktem. Fasola zawiera sporo wapnia i roślinnego żelaza, jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu na pewno pozwoli zadbać o zdrowie układu pokarmowego.

To danie choć niezwykle proste, wcale nie jest banalne. Pyszne mięso mielone jest w nim zmieszane z warzywami i mnóstwem aromatycznych przypraw, dzięki czemu powstaje wspaniała potrawa, która kusi smakiem i wyglądem. Można ugotować od razu większą porcję, gdyż niesamowicie szybko znika z talerzy. Trudno się dziwić, jej smak jest naprawdę wyjątkowy.

Przepis na con carne jest bardzo łatwy, a całość można zrobić w ekspresowym tempie. Do jego wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych zdolności, a całe danie robi się w jednym garnku, to zaoszczędzi kłopotu i wielu ubrudzonych naczyń.

Chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańska, dlatego jest niezwykle aromatyczna i dobrze doprawiona. Jak mówi sama nazwa dużo w nim papryczki chili, dlatego jest naprawdę ostre. Na szczęście dla tych, którzy nie przepadają za zbyt pikantnymi potrawami, ostrość można regulować zmniejszając użycie pieprzu i ostrych papryczek.

Wszystkie składniki na to danie są łatwo dostępne. Najlepiej skorzystać z kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki, dzięki temu można znacznie przyspieszyć proces przygotowania tego dania. Sos do chili con carne robi się z pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego z dodatkiem wielu przypraw. Jest naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Pasuje do wielu dodatków, dlatego jest naprawdę uniwersalny.

Alergeny w chili con carne

Lista alergenów dla chili con carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chili con carne

Wartości odżywcze chili con carne

na 100g gotowej potrawy

To danie jest lżejszą wersją tradycyjnej opcji. Nie będzie odpowiednia dla osób na diecie lekkostrawnej, gdyż zawiera sporo ostrych przypraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(443g)
Energia (kcal)
104.68
463.72
Białko (g)
9.10
40.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(443g)
Węglowodany (g)
7.19
31.85
Węglowodany przyswajalne (g)
5.60
24.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
7.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(443g)
Tłuszcz (g)
4.84
21.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
6.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
14.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.24
9.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
4.94
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.84
114.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(443g)
Witamina A (µg (mcg))
31.48
139.45
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.66
Witamina C (mg)
21.06
93.29
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.25
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.86
3.82
Retinol (µg (mcg))
6.74
29.87
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.27
Ryboflawina (mg)
0.10
0.43
Niacyna (mg)
3.05
13.50
Foliany (µg (mcg))
17.48
77.43
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
261.07
1156.54
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(443g)
Sód (mg)
229.63
1017.27
Potas (mg)
260.53
1154.14
Wapń (mg)
25.00
110.76
Fosfor (mg)
103.53
458.64
Magnez (mg)
21.29
94.34
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
4.92
Cynk (mg)
1.14
5.03
Miedź (mg)
0.12
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny chili con carne 36
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chili con carne

Koszt składników
61.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
400 g
1 szt
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
75 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mała puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Fasola konserwowa
200 g
0,5 puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
61.80