Przepis na chili con carne krok po kroku
- Cebula 150 g 1,5 szt
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Mięso mielone z indyka 500 g
- Pomidory w puszce 400 g 1 szt
- Przecier pomidorowy bez soli 75 g 5 łyżek
- Kukurydza konserwowa 170 g 1 mała puszka
- Fasola konserwowa 200 g 0,5 puszki
- Papryka czerwona 240 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu. Gdy będzie zarumieniona dodaj mięso mielone. Dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż przez 4 minuty i dodaj drobno posiekany czosnek.
Całość zalej połową szklanki wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. I duś całość przez 10 minut. Po tym czasie zalej wszystko pomidorami z puszki, dodaj kmin, pieprz, chili i odrobinę oregano, całość duś przez 20 minut.
Po upływie tego czasu dodaj do potrawy kukurydzę i fasolę. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.

(liczba kalorii)
Chili con carne - cechy przepisu
Więcej o chili con carne
Chili con carne to świetny pomysł na szybki i naprawdę pyszny posiłek. Będzie bardzo sycącą opcją na obiad czy kolacje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni meksykańskiej. To danie choć bardzo proste smakuje niezwykle pysznie i na pewno skradnie niejedno serce.
Meksykańskie chili con carne to potrawa bardzo popularna. Można jeść ją samą, z pieczywem czy w burrito. To świetna baza wielu dań. Będzie świetnie komponować się z dzikim ryżem czy kaszami. Warto po nie sięgać, gdyż zawiera sporo różnych warzyw. Króluje w nim czerwona fasola, która niezbyt często gości w codziennym menu, choć jest naprawdę wartościowym produktem. Fasola zawiera sporo wapnia i roślinnego żelaza, jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu na pewno pozwoli zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
To danie choć niezwykle proste, wcale nie jest banalne. Pyszne mięso mielone jest w nim zmieszane z warzywami i mnóstwem aromatycznych przypraw, dzięki czemu powstaje wspaniała potrawa, która kusi smakiem i wyglądem. Można ugotować od razu większą porcję, gdyż niesamowicie szybko znika z talerzy. Trudno się dziwić, jej smak jest naprawdę wyjątkowy.
Przepis na con carne jest bardzo łatwy, a całość można zrobić w ekspresowym tempie. Do jego wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych zdolności, a całe danie robi się w jednym garnku, to zaoszczędzi kłopotu i wielu ubrudzonych naczyń.
Chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańska, dlatego jest niezwykle aromatyczna i dobrze doprawiona. Jak mówi sama nazwa dużo w nim papryczki chili, dlatego jest naprawdę ostre. Na szczęście dla tych, którzy nie przepadają za zbyt pikantnymi potrawami, ostrość można regulować zmniejszając użycie pieprzu i ostrych papryczek.
Wszystkie składniki na to danie są łatwo dostępne. Najlepiej skorzystać z kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki, dzięki temu można znacznie przyspieszyć proces przygotowania tego dania. Sos do chili con carne robi się z pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego z dodatkiem wielu przypraw. Jest naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Pasuje do wielu dodatków, dlatego jest naprawdę uniwersalny.
Wartości odżywcze chili con carne
Energia i białka
Węglowodany w chili con carne
(443g)
Tłuszcze
(443g)
Witaminy w przepisie na chili con carne
(443g)
Składniki mineralne w przepisie na chili con carne
(443g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chili con carne
Lista alergenów dla chili con carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chili con carne