Zupa fasolowa na żeberkach

Opublikowano: 12.04.2021 r., 21:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa fasolowa, udekorowana natką pietruszki i podana w eleganckiej misce.
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa fasolowa jest pyszna i pożywna. Zachwyca prostotą, niesamowitym aromatem, ze względu na dodatek wędzonych żeberek i pięknym wyglądem. Posmakuje każdemu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 70 min
582 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola konserwowa 1,5 puszki (600 g)
  • Wędzone żeberka wieprzowe (500 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Ziemniaki późne 5 średnich ziemniaków (375 g)
  • Pietruszka 1 szt (60 g)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę fasolową na żeberkach krok po kroku

W dużym garnku umieść żeberka i zalej 3 litrami wody. Dołóż do tego obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchewki, seler i pietruszkę, a także obraną z wierzchniej warstwy cebulę. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wszystko przez około 30 min, w międzyczasie zbieraj szum z powierzchni zupy.

Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj przez 25 minut do zmięknięcia ziemniaków.

Fasolę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników zupy. Całość gotuj przez 10 minut, następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i chili. Gotową zupę udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę fasolową na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zupy fasolowej na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach jest przepyszna i bardzo pożywna. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest bardzo sycąca przez dużą ilość fasoli i ziemniaków. Ze względu na dodatek wędzonych żeberek zyskuje niezwykły, głęboki aromat.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę fasolową na żeberkach, która będzie pyszna, pożywna i w dodatku bardzo łatwa w wykonaniu, to jest to przepis, który na pewno przypadnie ci do gustu. Fasola z puszki, która jest jej głównym składnikiem jest bardzo pożywna, a najlepsze jest to, że użycie konserwowej wersji sprawia, że nie trzeba jej wcześniej namaczać i można spokojnie oszczędzić dużą ilość czasu. Warto jednak przed użyciem fasoli opłukać ją pod wodą, by wypłukać dość duży dodatek soli, który znajduje się w puszkowanych warzywach. Ze względu na mięso i fasolę ta zupa ma bardzo dużo białka, co wpływa na jej indeks sytości. Po zjedzeniu zupy przez długi czas nie czuje się potrzeby przekąszenia czegoś. Ta zupa będzie więc idealna dla osób, które są na diecie, ponieważ redukuje chęć podjadania po posiłku.

Przepis na zupę fasolową na żeberkach jest naprawdę nieskomplikowany i prosty. Poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Dużym plusem jest to, że wystarczy tylko obrać i pokroić warzywa, a zupa robi się praktycznie sama. Będzie idealnym posiłkiem dla osób zabieganych. Warto ugotować trochę więcej, by móc ją jeść przez kilka dni. Ze względu na jej pyszny smak na pewno nikt nie będzie protestował z tego powodu.

Zupa jest zrobiona na wędzonce dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie. Wędzony, dymny aromat świetnie współgra z fasolką. Wędzone żeberka świetnie dopełniają zupę i sprawiają, że jeszcze ciężej się od niej oderwać.

Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach jest tak sycąca i pożywna, w dodatku zawiera mnóstwo białka i błonnika, dzięki temu może spokojnie zastąpić cały posiłek. Nie jest zbyt kaloryczna, a dostarcza naprawdę mnóstwa składników odżywczych, dlatego powinna często pojawiać się w codziennym menu. Fasola z puszki, która jest jej bazą jest bardzo miękka i naprawdę zdrowa.

Alergeny w zupie fasolowej na żeberkach

Lista alergenów dla zupy fasolowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy fasolowej na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
116.46
582.31
Białko (g)
7.21
36.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
13.54
67.68
Węglowodany przyswajalne (g)
11.05
55.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
12.41
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.75
18.75
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
17.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.26
1.28
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.39
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.90
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
1.20
6.01
Cholesterol (mg)
17.09
85.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.61
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
2.25
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
351.24
1756.19
Potas (mg)
251.92
1259.59
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.02
140.08
Fosfor (mg)
59.94
299.68
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.42
102.09
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
5.87
Cynk (mg)
0.36
1.82
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.46
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy fasolowej na żeberkach 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy fasolowej na żeberkach

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
600 g
1,5 puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 600 g
Wędzone żeberka wieprzowe
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
375 g
5 średnich ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Pietruszka
60 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
56.00