Fasola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w fasoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Fasola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze fasoli - tabela

Energia i białka

Fasola mung kiełki Fasolka szparagowa mrożona fasola konserwowa Fasola czerwona fasola biała jaś nasiona suche fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa czarna fasola czarna fasola z puszki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 3.04 g 1.79 g 5.28 g 22.50 g 19.00 g 1.79 g 1.04 g 21.60 g 6.03 g
Fenyloalanina 0.12 mg 0.07 mg b/d 1.22 mg b/d 0.07 mg b/d 1.17 mg 0.36 mg

Węglowodany w fasoli

Fasola mung kiełki Fasolka szparagowa mrożona fasola konserwowa Fasola czerwona fasola biała jaś nasiona suche fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa czarna fasola czarna fasola z puszki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 5.94 g 7.54 g 13.50 g 61.30 g 33.00 g 7.54 g 4.11 g 62.40 g 16.60 g
Węglowodany przyswajalne 4.14 g 4.94 g 8.80 g 46.10 g b/d 4.94 g b/d 46.90 g 9.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.80 g 2.60 g 4.70 g 15.20 g 12.00 g 2.60 g b/d 15.50 g 6.90 g
Sacharoza (cukier) b/d 0.25 g 0.59 g b/d b/d 0.25 g 0.00 g b/d b/d
Glukoza b/d 0.92 g 0.00 g b/d b/d 0.92 g 0.65 g b/d b/d
Fruktoza b/d 1.04 g 0.00 g b/d b/d 1.04 g 0.64 g b/d b/d
Skrobia b/d 1.53 g 8.65 g b/d b/d 1.53 g b/d b/d b/d
Laktoza b/d 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Fasola mung kiełki Fasolka szparagowa mrożona fasola konserwowa Fasola czerwona fasola biała jaś nasiona suche fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa czarna fasola czarna fasola z puszki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.18 g 0.21 g 0.87 g 1.06 g 2.50 g 0.21 g 0.39 g 1.42 g 0.29 g
Tłuszcze nasycone 0.10 g 0.09 g 0.19 g 0.39 g 0.70 g 0.09 g 0.39 g 0.69 g 0.13 g
Tłuszcze nienasycone 0.08 g 0.12 g 0.68 g 0.67 g 1.80 g 0.12 g b/d 0.73 g 0.16 g
Tłuszcze jednonasycone 0.02 g 0.01 g 0.21 g 0.08 g b/d 0.01 g b/d 0.12 g 0.03 g
Tłuszcze wielonasycone 0.06 g 0.11 g 0.47 g 0.59 g b/d 0.11 g b/d 0.61 g 0.13 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg b/d 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na fasolę

Fasola mung kiełki Fasolka szparagowa mrożona fasola konserwowa Fasola czerwona fasola biała jaś nasiona suche fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa czarna fasola czarna fasola z puszki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg) 27.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 27.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.09 mg 0.40 mg 0.11 mg 0.40 mg b/d 0.40 mg b/d 0.29 mg 0.06 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 13.20 mg 12.90 mg b/d 4.50 mg b/d 12.90 mg b/d 0.00 mg 2.70 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.10 mg 0.42 mg 0.09 mg 0.21 mg b/d 0.42 mg b/d 0.21 mg 0.62 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg 0.10 mg 0.04 mg 0.61 mg b/d 0.10 mg b/d 0.90 mg 0.14 mg
Ryboflawina 0.12 mg 0.09 mg 0.02 mg 0.22 mg b/d 0.09 mg b/d 0.19 mg 0.12 mg
Niacyna 0.75 mg 0.50 mg 0.37 mg 2.11 mg b/d 0.50 mg b/d 1.96 mg 0.62 mg
Foliany 61.00 µg (mcg) 15.00 µg (mcg) b/d 394.00 µg (mcg) b/d 15.00 µg (mcg) b/d 444.00 µg (mcg) 61.00 µg (mcg)
Beta karoten 6.00 µg (mcg) 292.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) b/d 292.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na fasolę

Fasola mung kiełki Fasolka szparagowa mrożona fasola konserwowa Fasola czerwona fasola biała jaś nasiona suche fasolka szparagowa fasolka szparagowa konserwowa czarna fasola czarna fasola z puszki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 6.00 mg 3.00 mg 430.00 mg 12.00 mg 4.00 mg 3.00 mg 282.00 mg 5.00 mg 138.00 mg
Potas 149.00 mg 186.00 mg 344.00 mg 1360.00 mg b/d 186.00 mg 97.00 mg 1480.00 mg 308.00 mg
Wapń 13.00 mg 42.00 mg 35.00 mg 83.00 mg b/d 42.00 mg 36.00 mg 123.00 mg 35.00 mg
Fosfor 54.00 mg 32.00 mg 114.00 mg 406.00 mg b/d 32.00 mg 23.00 mg 352.00 mg 108.00 mg
Magnez 21.00 mg 22.00 mg 38.00 mg 138.00 mg b/d 22.00 mg 12.70 mg 171.00 mg 35.00 mg
Żelazo 0.91 mg 0.85 mg 1.70 mg 6.69 mg b/d 0.85 mg 0.78 mg 5.02 mg 1.90 mg
Cynk 0.41 mg 0.26 mg 0.74 mg 2.79 mg b/d 0.26 mg 0.19 mg 3.65 mg 0.54 mg
Miedź 0.16 mg 0.05 mg 0.17 mg 0.70 mg b/d 0.05 mg 0.04 mg 0.84 mg 0.19 mg
Mangan 0.19 mg 0.37 mg 0.33 mg 1.11 mg b/d 0.37 mg 0.18 mg 1.06 mg 0.23 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169957/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169962/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173744/nutrients
  • https://polskikoszyk.pl/cenos-fasola-piekny-jas-400-g.html?cd=13141022075&ad=124103642364&kd=&gclid=Cj0KCQjwxJqHBhC4ARIsAChq4asdy6sPZex1ihEEFDaSQZOiVNIogQuaepnPM-nEMilWrH9ABk3s6dUaAoDBEALw_wcB
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169962/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/321611/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173734/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175238/nutrients

Alergie w fasoli

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z fasolą

Przepisy z fasolą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z fasolą

zupa jarzynowa kcal, barszcz ukraiński kcal, burrito kcal, fasolka szparagowa z bułką tartą kcal, fasola po bretońsku kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto