Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
- Świeże leśne grzyby (300 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku.
Zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Wrzuć pokrojone warzywa i grzyby.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw i grzybów.
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i delikatnie zagotuj zupę.
Danie podawaj obficie posypane posiekaną natką pietruszki.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej ze świeżych grzybów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, pietruszkę, marchewkę, czosnek, cebulę, masło, śmietankę.
Mój przepis powstaje na bulionie, możesz ją przygotować też na rosole. Zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
Dzisiaj wykorzystamy świeże grzyby leśne, ale zupa będzie pyszna w smaku, jeśli użyjesz grzybów suszonych.
Wystarczy, że przełożysz je do miski i zalejesz ciepłą wodą lub bulionem.
Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.
Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.
Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów, opisuję krok po kroku nieco niżej.
Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.
Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa ze swojej diety, możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.
Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz dodać, co zechcesz. Postaw na swoje ulubione dodatki, najlepiej sprawdzi się makaron w towarzystwie sporej ilości warzyw.
Na końcu dodaje do zupy odrobinę śmietany, aby konsystencja nieco się zabieliła, taka wersja jest najlepsza,.
Zupę podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony. Może to będzie twoja nowa zupa wigilijna?
Alergeny w zupie grzybowej ze świeżych grzybów
Lista alergenów dla zupy grzybowej ze świeżych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy grzybowej ze świeżych grzybów
Jeśli nie możesz skorzystać ze świeżych grzybów, postaw na pieczarki lub grzyby mrożone.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.