Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Opublikowano: 19.02.2022 r., 22:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzybowa zupa na talerzu
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Pyszna, domowa zupa z wykorzystaniem świeżych grzybów to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Pamiętaj, aby chociaż raz w tygodniu podawać obiad wegetariański.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
73 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Świeże leśne grzyby (300 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku.

Zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Wrzuć pokrojone warzywa i grzyby.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw i grzybów.

Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i delikatnie zagotuj zupę.

Danie podawaj obficie posypane posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej ze świeżych grzybów

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, pietruszkę, marchewkę, czosnek, cebulę, masło, śmietankę.

Mój przepis powstaje na bulionie, możesz ją przygotować też na rosole. Zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Dzisiaj wykorzystamy świeże grzyby leśne, ale zupa będzie pyszna w smaku, jeśli użyjesz grzybów suszonych.

Wystarczy, że przełożysz je do miski i zalejesz ciepłą wodą lub bulionem.

Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.

Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa ze swojej diety, możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.

Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz dodać, co zechcesz. Postaw na swoje ulubione dodatki, najlepiej sprawdzi się makaron w towarzystwie sporej ilości warzyw.

Na końcu dodaje do zupy odrobinę śmietany, aby konsystencja nieco się zabieliła, taka wersja jest najlepsza,.

Zupę podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony. Może to będzie twoja nowa zupa wigilijna?

Alergeny w zupie grzybowej ze świeżych grzybów

Lista alergenów dla zupy grzybowej ze świeżych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy grzybowej ze świeżych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie możesz skorzystać ze świeżych grzybów, postaw na pieczarki lub grzyby mrożone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
29.46
73.65
Białko (g)
1.05
2.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.94
9.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.10
7.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.34
3.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
2.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
1.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.35
0.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.22
Cholesterol (mg)
3.20
8.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
82.45
206.13
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina C (mg)
5.15
12.88
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.09
Witamina E (mg)
0.17
0.42
Retinol (µg (mcg))
9.26
23.16
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.10
0.24
Niacyna (mg)
0.85
2.12
Foliany (µg (mcg))
12.15
30.38
Beta karoten (µg (mcg))
737.17
1842.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
181.31
453.27
Potas (mg)
135.98
339.94
Wapń (mg)
14.05
35.12
Fosfor (mg)
29.12
72.81
Magnez (mg)
6.60
16.49
Żelazo (mg)
0.32
0.80
Cynk (mg)
0.21
0.52
Miedź (mg)
0.08
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej ze świeżych grzybów 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej ze świeżych grzybów

Koszt składników
74.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
74.20