Ziemniaki faszerowane
- Ziemniaki późne (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
Przepis na ziemniaki faszerowane krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w wodzie przez 20 minut.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i dopraw do smaku.
Ziemniaki przekrój na pół i wybierz odrobinę farszu, dodaj go na patelnię.
Nadziej połówki ziemniaków przygotowanym farszem.
Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 7 minut.
Więcej informacji na temat ziemniaków faszerowanych
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj ziemniaki faszerowane. Przepis na ziemniaki faszerowane jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże, dodatkowo mięso u mnie to łopatka, cebula, czosnek, mozzarella i olej.
Zatem, jak zrobić ziemniaki faszerowane? Poznaj mój przepis i sprawdź jakie są pyszne.
W pierwszej kolejności ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w wodzie przez 20 minut. Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i dopraw do smaku. Ziemniaki przekrój na pół i wybierz odrobinę farszu, dodaj go na patelnię. Nadziej połówki ziemniaków przygotowanym farszem. Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 7 minut.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Nasze ziemniaki to najlepszy pomysł na obiad, sprawdzą się też jako przekąska lub na imprezę. Przygotuj je i przekonaj się jakie są smaczne.
Alergeny w ziemniakach faszerowanych
Lista alergenów dla ziemniaków faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze ziemniaków faszerowanych
Do faszerowania ziemniaków możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.