Przepis na ziemniaki faszerowane krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w wodzie przez 20 minut.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i dopraw do smaku.

Ziemniaki przekrój na pół i wybierz odrobinę farszu, dodaj go na patelnię.

Nadziej połówki ziemniaków przygotowanym farszem.

Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 7 minut.

ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane
Koszt przygotowania dania
20.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
166 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Ziemniaki faszerowane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ziemniakach faszerowanych

Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj ziemniaki faszerowane. Przepis na ziemniaki faszerowane jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże, dodatkowo mięso u mnie to łopatka, cebula, czosnek, mozzarella i olej.

Zatem, jak zrobić ziemniaki faszerowane? Poznaj mój przepis i sprawdź jakie są pyszne.

W pierwszej kolejności ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w wodzie przez 20 minut. Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i dopraw do smaku. Ziemniaki przekrój na pół i wybierz odrobinę farszu, dodaj go na patelnię. Nadziej połówki ziemniaków przygotowanym farszem. Dodaj plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 7 minut.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Nasze ziemniaki to najlepszy pomysł na obiad, sprawdzą się też jako przekąska lub na imprezę. Przygotuj je i przekonaj się jakie są smaczne.

Wartości odżywcze ziemniaków faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
166.10 kcal
166.10 kcal
Białko
9.43 g
9.43 g
Fenyloalanina
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w ziemniakach faszerowanych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
8.90 g
8.90 g
Węglowodany przyswajalne
7.83 g
7.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
1.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.21 g
10.21 g
Tłuszcze nasycone
4.48 g
4.48 g
Tłuszcze nienasycone
5.74 g
5.74 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
4.54 g
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
1.20 g

Witaminy w przepisie na ziemniaki faszerowane

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
17.25 µg (mcg)
17.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.76 mg
9.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.79 µg (mcg)
16.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.91 mg
1.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.56 µg (mcg)
10.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.81 µg (mcg)
5.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ziemniaki faszerowane

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
71.90 mg
71.90 mg
Potas
320.38 mg
320.38 mg
Wapń
60.47 mg
60.47 mg
Fosfor
128.32 mg
128.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.59 mg
19.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
0.81 mg
Cynk
1.42 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków faszerowanych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ziemniakach faszerowanych

Lista alergenów dla ziemniaków faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania ziemniaków faszerowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na ziemniaki faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób