Dania z łopatki wieprzowej na obiad

dania z łopatki wieprzowej na obiad

Łopatka wieprzowa pochodzi z przedniej kończyny wraz z łopatką, z tuszy wieprzowej. Jest to smaczne, miękkie, soczyste i relatywnie chude mięso wieprzowe. Nadaje się do pieczenie, duszenia i gotowania. Wymaga dość długiego gotowania. Mięso z łopatki wybierane jest zwykle na pyszne dania obiadowe, jak gulasz, zupa gulaszowa, strogonow, mięso duszone z warzywami lub bitki. Łopatkę w całości można upiec i pokroić na kotlety lub tworzyć smaczne rolady nadziewane. Szerokie zastosowanie ma mięso mielone z łopatki, z którego robimy pyszne i soczyste kotlety mielone, nadzienie do pyz i kartaczy.

Dania z łopatki wieprzowej na obiad - pomysły na szybki i smaczny obiad

Mięso z łopatki wieprzowej jest niedrogie, łatwe w obróbce i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dlatego też jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów mięsa, z którego robimy pyszne potrawy obiadowe. Wyjaśniamy co ugotować z łopatki wieprzowej. Podajemy dobre przepisy na szybki obiad z mięsem wieprzowym. Doradzamy jak zrobić pyszne dania z łopatki wieprzowej na obiad, tak aby mięso było smaczne, miękkie i soczyste. Podpowiadamy co można zrobić z mięsa mielonego z łopatki.

Co można zrobić na obiad z łopatki wieprzowej

Co to jest łopatka wieprzowa i jak zrobić z niej smaczne danie obiadowe

Łopatka pochodzi z tuszy wieprzowej. Uzyskujemy ją z przedniej kończyny wraz z łopatką. Jest to miękkie i soczyste mięso, sprzedawane z kością lub bez.

Wbrew powszechnej opinii, że mięso wieprzowe jest tłuste, łopatka zawiera tylko 7 - 9 % tłuszczu. Posiada też najzdrowsze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 jest bardzo korzystna. Zawiera wiele pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, potasu oraz selenu. Łopatka jest też bogata w witaminy z grupy B.

Co ugotować na obiad z łopatki wieprzowej - najlepsze przepisy

Zwykle mięso z łopatki wykorzystuje się na takie potrawy, jak gulasze, kotlety mielone, pieczenie lub bitki. Mięso nadaje się do duszenia, pieczenia i gotowania. Łopatka składa się z mięsa i tkanki łącznej, dlatego też wymaga dłuższego gotowania. Długie gotowanie rozkleja tkankę łączną i uwalnia wspaniały smak.

Najlepsze, smaczne dania obiadowe z łopatki wieprzowej:

  • sznycle duszone w sosie,
  • bitki w sosie,
  • gulasze,
  • zupa gulaszowa,
  • pieczeń,
  • strogonow,
  • kotlety mielone,
  • rolada nadziewana,
  • mięso duszone z warzywami i sosem,
  • placek po węgiersku,
  • dania jednogarnkowe.

Łopatka wieprzowa jest mięsem uniwersalnym, o szerokim zastosowaniu w kuchni. W postaci pokrojonej w kosteczkę doskonale nadaje się do dań jednogarnkowych, jak gulasz, fasolka po bretońsku lub strogonow. Dodaje się je również do bigosu.

Mięso to świetnie nadaje się do duszenia. Dlatego też można zrobić pyszne dania z łopatki wieprzowej na obiad, jak wszelkiego rodzaju mięso z sosem i warzywami. Mięso duszone w sosie podajemy w formie bitek, kotlecików lub gulaszu do ziemniaków, ryżu lub kasz.

Co można zrobić z mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

Mięso z łopatki wieprzowej jest dość tanie, dlatego też często wykorzystywane jest w postaci mielonej, która świetnie nadaje się na szybki obiad. Sprawdzi się w przepisach klasycznej kuchni polskiej, jak kotlety mielone czy gołąbki. Ale można go dodać także do dań kuchni światowej, jak lazania czy sos do spaghetti. Właściwie mięso z łopatki wieprzowej można dodać do każdego dania z mięsem mielonym, nawet jeśli oryginalny przepis mówi co innego. Mielone z łopatki możemy wykorzystać w takich daniach jak chilli con carne, brytyjski placek pasterski czy musaka.

Potrawy obiadowe z mięsa mielonego:

  • kotlety mielone na obiad,
  • gołąbki,
  • pulpety,
  • pyzy i kartacze z mięsem,
  • zapiekanka z mięsem mielonym,
  • paszteciki w cieście francuskim,
  • warzywa faszerowane,
  • lasania,
  • placek pasterski,
  • pierogi, naleśniki i krokiety z nadzieniem mięsnym.

Z mięsa z łopatki zrobimy dobre kotlety mielone. Będą one soczyste lecz dość tłuste. Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Wbrew pozorom jest to danie dość łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy dodać do mielonego mięsa namoczoną bułkę, jajko, startą cebulę i przyprawy. Cała tajemnica tkwi w ręcznym wyrabianiu mięsa. Po wyrobieniu rękami, mięso formujemy w kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Mielona wieprzowina nadaje się również na farsz do pyz lub kartaczy z mięsem. Mielona łopatka polecana jest również do gołąbków. Mięso mielone z łopatki sprawdzi się również jako farsz do lazanii.

Mięso mielone z łopatki sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach do spaghetti, którego typowym przykładem jest spaghetti bolognese. Sosy do spaghetti z mięsem mielonym stanowią idealny przepis na szybki obiad.

Pyszne, najlepsze przepisy na dania z łopatki wieprzowej na obiad

Jak zrobić pyszny gulasz wieprzowy

Gulasz wywodzi się z ludowych dań jednogarnkowych, niegdyś przygotowywanych w kociołku nad paleniskiem. Tradycyjny gulasz pochodzi z Węgier. Podajemy go jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu. Gulasz stanowi także nadzienie do placka po węgiersku.

Składniki dla 4 porcji:

  • Łopatka wieprzowa 500 g,
  • Papryka czerwona 225 g,
  • Marchewka 35 g,
  • Cebula 50 g,
  • Czosnek 9 g,
  • Olej rzepakowy 6 ml,
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 15 g,
  • Bulion warzywny 250 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy.

Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w mące. Podsmaż krótko na tłuszczu dodając cebulę i czosnek. Zalej bulionem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu półtorej godziny. Pokrywka garnka powinna być lekko uchylona.

Co ugotować na szybki obiad

Świetnym daniem na szybki obiad jest spaghetti bolognese lub zapiekanka z mięsem mielonym. Mięso z łopatki jest soczyste i nietłuste, dlatego też jest idealne do różnych dań z mięsem mielonym. Jeśli często szukasz czegoś łatwego na szybki obiad, warto mieć w domu zawsze paczki mrożonego mięsa mielonego z łopatki.

Idealnym sposobem na szybkie danie jest zapiekanka z mięsem mielonym. Składniki układamy warstwowo:

  • podgotowany makaron,
  • mięso mielone z łopatki wieprzowej z posiekaną cebulą i przyprawami,
  • warzywa, jak papryka i pomidor,
  • utarty ser.

Podobnym i latwym daniem jest placek pasterski. Mięso mielone podsmażamy na patelni z przyprawami, warzywami i sosem pomidorowym. Umieszczamy je na dnie naczynia zaroodpornego. Robimy puree z gotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, śmietany, żółtek i żółtego sera, które układamy na warstwie mięsa. Całość zapiekamy przez 20 minut.

Najprostszym daniem z mielonej łopatki jest makaron z sosem i mięsem mielonym. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso mielone z cebulą i sosem pomidorowym i polać nimi ugotowany makaron.

Mięso z łopatki wieprzowej ma uniwersalne zastosowanie w kuchni i świetnie nadaje się na potrawy obiadowe. Z mięsa w całości robimy pieczeń. Pokrojona w kawałki łopatka wieprzowa posłuży do ugotowania gulaszu lub mięsa duszonego w sosie. Zaś z mięsa mielonego smażymy dobre kotlety mielone.

Dania z łopatki wieprzowej na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto