Dania z łopatki wieprzowej na obiad
-
Pieczeń z łopatki
Pieczeń z łopatki to doskonała propozycja na pyszne mięso dla całej rodziny. Łopatka jest mięsem z tuszy wieprzowej, średnio kalorycznym, …
15 + 150 min łatwy 10 449 kcal -
Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny, ze względu na jego smak i wspaniały aromat. Można …
25 + 60 min łatwy 5 525 kcal -
Łopatka z piekarnika
Najlepsza łopatka z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 75 min łatwy 10 511 kcal
Dania z łopatki wieprzowej na obiad - przepisy
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z łopatki wieprzowej to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe danie, jego przygotowanie jest proste, a danie …
30 + 60 min łatwy 6 314 kcal -
Bitki z łopatki wieprzowej
Bitki z łopatki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
20 + 60 min łatwy 5 296 kcal -
Łopatka w sosie własnym
Łopatka w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna łopatka pieczona w piekarniku z …
15 + 240 min łatwy 6 634 kcal -
Łopatka pieczona w rękawie
Łopatka pieczona w rękawie w całości stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Mięso warto podać z dodatkiem ugorowanych …
30 + 105 min łatwy 10 -
Strogonow wieprzowy z łopatki
Strogonow wieprzowy z łopatki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na strogonow wieprzowy z łopatki nie …
30 + 45 min łatwy 4 -
Szaszłyki z łopatki
Szaszłyki z łopatki to doskonała propozycja na pyszne danie, które możesz przygotować na grilla. Szaszłyki możesz także usmażyć na patelni …
30 + 20 min łatwy 4
-
Łopatka pieczona
Pyszna łopatka pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 75 min łatwy 6 373 kcal -
Zupa węgierska
Zupa węgierska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Można ją …
20 + 50 min łatwy 10 340 kcal -
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze …
15 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Pierogi z mięsem wieprzowym
Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym to szybkie rozwiązanie na smaczne danie obiadowe. Podane z podsmażoną cebulką na pewno na …
60 + 10 min łatwy 10 465 kcal -
Bryzol wieprzowy
Pyszny bryzol wieprzowy to dobry pomysł na najlepsze danie na obiad. Z cebulką duszoną na maśle i ulubionymi dodatkami jest …
30 min łatwy 8 263 kcal
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Kālua pork
Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w …
30 + 480 min łatwy 8 870 kcal -
Mcwadi
Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością …
45 + 40 min łatwy 4 529 kcal -
Szaszłyki z piekarnika
Szaszłyki z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z dodatkiem warzyw. Szaszłyki tradycyjnie przygotowuje się z grubo krojonego mięsa, …
20 + 25 min łatwy 6 577 kcal -
Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na bitki wieprzowe jest bardzo szybki w przygotowaniu, …
10 + 60 min łatwy 6 477 kcal -
Pulled pork
Pulled pork to bardzo popularne, pyszne, amerykańskie danie. W Polsce znane jest jak szarpana wieprzowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej …
480 + 600 min łatwy 10 496 kcal
-
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 584 kcal -
Rumsztyk wieprzowy
Pyszny rumsztyk wieprzowy to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Siekany kotlet z cebulką to świetny pomysł na wykorzystanie …
20 + 25 min łatwy 6 516 kcal -
Gulasz wieprzowy tradycyjny
Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść …
15 + 100 min łatwy 6 273 kcal -
Placek zbójnicki
Placek zbójnicki to pomysł na ciekawe i niezwykle sycące danie na bazie placka ziemniaczanego. Całość przygotowuje się w kilka chwil. …
45 + 50 min łatwy 4 880 kcal -
Wieprzowina po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne …
30 + 20 min łatwy 5 215 kcal
-
Gulasz do placków po węgiersku
Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. …
65 + 90 min łatwy 4 316 kcal -
Cassoulet
Pyszna zapiekanka cassoulet z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 8 375 kcal -
Gulasz z papryką
Tradycyjny węgierski gulasz z papryką to danie proste, choć czasochłonne. Jest to jednak dobry pomysł na obiad dla całej rodziny …
70 + 115 min łatwy 5 403 kcal -
Rosolnik
Rosolnik to wyjątkowa zupa ogórkowa, która swoje korzenie ma w tradycyjnej kuchni rosyjskiej. Jest bardzo smaczna, pełnowartościowa i niezwykle aromatyczna. …
30 + 60 min łatwy 4 433 kcal -
Gulasz z wieprzowiny
Gulasz z wieprzowiny to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. …
25 + 50 min łatwy 4 492 kcal -
Pieczeń wołowa z wolnowaru
Ta dobra pieczeń wołowa z wolnowaru to mięso, które koniecznie powinniście przygotować. Krucha, soczysta pieczeń z dodatkiem cebulowego sosu poleca …
20 + 540 min łatwy 1 1411 kcal
-
Gjuwecz
Gjuwecz to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gjuwecz to tradycyjne danie bułgarskie znane także na Bałkanach …
20 + 30 min łatwy 10 351 kcal -
Pan con lechón
Pan con lechón to tradycyjne danie pochodzące z Wysp Karaibskich. Kanapka jest bardzo popularna na Kubie. Przygotowuje się ją z …
15 + 300 min łatwy 5 1027 kcal
Dania z łopatki wieprzowej na obiad - co to jest?
Łopatka wieprzowa pochodzi z przedniej kończyny wraz z łopatką, z tuszy wieprzowej. Jest to smaczne, miękkie, soczyste i relatywnie chude mięso wieprzowe. Nadaje się do pieczenie, duszenia i gotowania. Wymaga dość długiego gotowania. Mięso z łopatki wybierane jest zwykle na pyszne dania obiadowe, jak gulasz, zupa gulaszowa, strogonow, mięso duszone z warzywami lub bitki. Łopatkę w całości można upiec i pokroić na kotlety lub tworzyć smaczne rolady nadziewane. Szerokie zastosowanie ma mięso mielone z łopatki, z którego robimy pyszne i soczyste kotlety mielone, nadzienie do pyz i kartaczy.
Dania z łopatki wieprzowej na obiad - pomysły na szybki i smaczny obiad
Mięso z łopatki wieprzowej jest niedrogie, łatwe w obróbce i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dlatego też jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów mięsa, z którego robimy pyszne potrawy obiadowe. Wyjaśniamy co ugotować z łopatki wieprzowej. Podajemy dobre przepisy na szybki obiad z mięsem wieprzowym. Doradzamy jak zrobić pyszne dania z łopatki wieprzowej na obiad, tak aby mięso było smaczne, miękkie i soczyste. Podpowiadamy co można zrobić z mięsa mielonego z łopatki.
Co można zrobić na obiad z łopatki wieprzowej
Co to jest łopatka wieprzowa i jak zrobić z niej smaczne danie obiadowe
Łopatka pochodzi z tuszy wieprzowej. Uzyskujemy ją z przedniej kończyny wraz z łopatką. Jest to miękkie i soczyste mięso, sprzedawane z kością lub bez.
Wbrew powszechnej opinii, że mięso wieprzowe jest tłuste, łopatka zawiera tylko 7 - 9 % tłuszczu. Posiada też najzdrowsze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Proporcja kwasów omega-3 do omega-6 jest bardzo korzystna. Zawiera wiele pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, potasu oraz selenu. Łopatka jest też bogata w witaminy z grupy B.
Co ugotować na obiad z łopatki wieprzowej - najlepsze przepisy
Zwykle mięso z łopatki wykorzystuje się na takie potrawy, jak gulasze, kotlety mielone, pieczenie lub bitki. Mięso nadaje się do duszenia, pieczenia i gotowania. Łopatka składa się z mięsa i tkanki łącznej, dlatego też wymaga dłuższego gotowania. Długie gotowanie rozkleja tkankę łączną i uwalnia wspaniały smak.
Najlepsze, smaczne dania obiadowe z łopatki wieprzowej:
- sznycle duszone w sosie,
- bitki w sosie,
- gulasze,
- zupa gulaszowa,
- pieczeń,
- strogonow,
- kotlety mielone,
- rolada nadziewana,
- mięso duszone z warzywami i sosem,
- placek po węgiersku,
- dania jednogarnkowe.
Łopatka wieprzowa jest mięsem uniwersalnym, o szerokim zastosowaniu w kuchni. W postaci pokrojonej w kosteczkę doskonale nadaje się do dań jednogarnkowych, jak gulasz, fasolka po bretońsku lub strogonow. Dodaje się je również do bigosu.
Mięso to świetnie nadaje się do duszenia. Dlatego też można zrobić pyszne dania z łopatki wieprzowej na obiad, jak wszelkiego rodzaju mięso z sosem i warzywami. Mięso duszone w sosie podajemy w formie bitek, kotlecików lub gulaszu do ziemniaków, ryżu lub kasz.
Co można zrobić z mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
Mięso z łopatki wieprzowej jest dość tanie, dlatego też często wykorzystywane jest w postaci mielonej, która świetnie nadaje się na szybki obiad. Sprawdzi się w przepisach klasycznej kuchni polskiej, jak kotlety mielone czy gołąbki. Ale można go dodać także do dań kuchni światowej, jak lazania czy sos do spaghetti. Właściwie mięso z łopatki wieprzowej można dodać do każdego dania z mięsem mielonym, nawet jeśli oryginalny przepis mówi co innego. Mielone z łopatki możemy wykorzystać w takich daniach jak chilli con carne, brytyjski placek pasterski czy musaka.
Potrawy obiadowe z mięsa mielonego:
- kotlety mielone na obiad,
- gołąbki,
- pulpety,
- pyzy i kartacze z mięsem,
- zapiekanka z mięsem mielonym,
- paszteciki w cieście francuskim,
- warzywa faszerowane,
- lasania,
- placek pasterski,
- pierogi, naleśniki i krokiety z nadzieniem mięsnym.
Z mięsa z łopatki zrobimy dobre kotlety mielone. Będą one soczyste lecz dość tłuste. Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Wbrew pozorom jest to danie dość łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy dodać do mielonego mięsa namoczoną bułkę, jajko, startą cebulę i przyprawy. Cała tajemnica tkwi w ręcznym wyrabianiu mięsa. Po wyrobieniu rękami, mięso formujemy w kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Mielona wieprzowina nadaje się również na farsz do pyz lub kartaczy z mięsem. Mielona łopatka polecana jest również do gołąbków. Mięso mielone z łopatki sprawdzi się również jako farsz do lazanii.
Mięso mielone z łopatki sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach do spaghetti, którego typowym przykładem jest spaghetti bolognese. Sosy do spaghetti z mięsem mielonym stanowią idealny przepis na szybki obiad.
Pyszne, najlepsze przepisy na dania z łopatki wieprzowej na obiad
Jak zrobić pyszny gulasz wieprzowy
Gulasz wywodzi się z ludowych dań jednogarnkowych, niegdyś przygotowywanych w kociołku nad paleniskiem. Tradycyjny gulasz pochodzi z Węgier. Podajemy go jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu. Gulasz stanowi także nadzienie do placka po węgiersku.
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa 500 g,
- Papryka czerwona 225 g,
- Marchewka 35 g,
- Cebula 50 g,
- Czosnek 9 g,
- Olej rzepakowy 6 ml,
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 15 g,
- Bulion warzywny 250 ml,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy.
Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w mące. Podsmaż krótko na tłuszczu dodając cebulę i czosnek. Zalej bulionem. Dodaj drobno pokrojone warzywa i przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu półtorej godziny. Pokrywka garnka powinna być lekko uchylona.
Co ugotować na szybki obiad
Świetnym daniem na szybki obiad jest spaghetti bolognese lub zapiekanka z mięsem mielonym. Mięso z łopatki jest soczyste i nietłuste, dlatego też jest idealne do różnych dań z mięsem mielonym. Jeśli często szukasz czegoś łatwego na szybki obiad, warto mieć w domu zawsze paczki mrożonego mięsa mielonego z łopatki.
Idealnym sposobem na szybkie danie jest zapiekanka z mięsem mielonym. Składniki układamy warstwowo:
- podgotowany makaron,
- mięso mielone z łopatki wieprzowej z posiekaną cebulą i przyprawami,
- warzywa, jak papryka i pomidor,
- utarty ser.
Podobnym i latwym daniem jest placek pasterski. Mięso mielone podsmażamy na patelni z przyprawami, warzywami i sosem pomidorowym. Umieszczamy je na dnie naczynia zaroodpornego. Robimy puree z gotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, śmietany, żółtek i żółtego sera, które układamy na warstwie mięsa. Całość zapiekamy przez 20 minut.
Najprostszym daniem z mielonej łopatki jest makaron z sosem i mięsem mielonym. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso mielone z cebulą i sosem pomidorowym i polać nimi ugotowany makaron.
Mięso z łopatki wieprzowej ma uniwersalne zastosowanie w kuchni i świetnie nadaje się na potrawy obiadowe. Z mięsa w całości robimy pieczeń. Pokrojona w kawałki łopatka wieprzowa posłuży do ugotowania gulaszu lub mięsa duszonego w sosie. Zaś z mięsa mielonego smażymy dobre kotlety mielone.