Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego
- Kapusta włoska (500 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Mięso mielone z indyka (1000 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Śmietana 12% - 1/2 szklanki (125 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na zapiekankę z kapusty i mięsa mielonego krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Podsmaż je na 1/2 oliwie z oliwek. Powinny się zarumienić.
Wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego.
Na pozostałej oliwie podsmaż mięso mielone. Dopraw je.
Gotowe połóż na ziemniaki.
Cebule pokrój w kostkę, a kapustę posiekaj na drobne kawałki. Usuń twarde części.
Cebulę podsmaż na tłuszczu pozostawionym po mięsie na złoty kolor.
Następnie dodaj kapustę i smaż dalej.
Dopraw solą i pieprzem.
Pod koniec dodaj śmietanę i duś do momentu aż zgęstnieje.
Kapustę połóż na mięso.
Całość posyp serem i piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z kapusty i mięsa mielonego
Pyszna zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta włoska z mięsem, serem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Zapiekankę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekankę z kapusty i mięsa mielonego? Przygotowanie jej jest proste. Na początku obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plastry. Podsmaż je na ½ oliwy z oliwek. Powinny się zarumienić. Gotowymi wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Na pozostałej oliwie podsmaż mięso. Dopraw je. Następnie przełóż je do naczynia z ziemniakami. Cebulę należy pokroić w kostkę, a kapustę posiekać na drobne kawałki. Jej twarde części usuwamy. Danie warto przygotować z młodej kapusty. Na początek podsmażamy cebulę na tłuszczu, który został na patelni po mięsie. Powinna zarumienić się na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekaną kapustę i smażymy dalej. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę i dusimy do momentu aż zgęstnieje. Kapustę przekładamy na mięso. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis na zapiekankę z kapusty i mięsa mielonego nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z ziemniaków, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas. Do tego mięso mielone z indyka, które cenione jest przez wielu dietetyków ze względu na wartości odżywcze, niską wartość kaloryczną. Mięso jest bardzo dobrym źródłem niacyny, selenu, cynku oraz witamin z grupy B. Jest zalecane w dietach, które mają działanie odchudzające. Do tego ser, który jest doskonałym źródłem wapnia, oraz jajka, czyli bogactwo składników odżywczych z wyjątkiem witaminy C.
Dobra zapiekanka z dodatkiem warzyw posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest prosta w przygotowaniu oraz smaczna. Sprawdzi się także jako posiłek podczas spotkania rodzinnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w zapiekance z kapusty i mięsa mielonego
Lista alergenów dla zapiekanki z kapusty i mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zapiekanki z kapusty i mięsa mielonego
Zapiekanka składa się z warzyw oraz produktów o niskiej zawartości tłuszczu więc jak najbardziej jest rekomendowana.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.