Wołowina w sosie chrzanowym
- Polędwica wołowa (500 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Chrzan - 1 łyżka tartego chrzanu (15 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na wołowinę w sosie chrzanowym krok po kroku
Mięso umyj, osusz, pokrój na cienkie plastry i rozbij tłuczkiem na bitki.
Dopraw mięso pieprzem i smaż na patelni, na maśle z obu stron do zarumienienia.
Cebulę i czosnek posiekaj, chrzan zetrzyj na tarce.
Do garnka dodaj masło i mięso z patelni, cebulę, czosnek oraz przyprawy.
Wymieszaj i podlej wodą, aby lekko przykryć składniki.
Gotuj aż mięso będzie miękkie - ok. 1,5 - 2 godzin.
Wyjmij mięso na talerz.
Do garnka z wodą i masłem po gotowaniu dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i 1-2 łyżkami wody.
Dodaj chrzan i dopraw.
Mięso podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat wołowiny w sosie chrzanowym
Wołowina w sosie chrzanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane mięso wołowe z dodatkiem przypraw i sosu chrzanowego na śmietanie, jest bardzo miękkie, kruche, aromatyczne i świetnie smakuje z wieloma dodatkami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wołowinę w sosie chrzanowym, aby była naprawdę smaczna i dobra na różnorodne okazje, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką i szybko przekonasz się, że wbrew pozorom nie jest to trudne, ani skomplikowane danie. Aby przygotować wołowinę w sosie chrzanowym potrzebujesz polędwicy wołowej, masła, śmietany, chrzanu, cebuli, czosnku oraz odrobiny mąki i oczywiście, przypraw. Mięso możesz gotować w wodzie lub wcześniej przygotować domowy bulion wołowy, jako bazę do sosu. Od czego zacząć przygotowanie tego dania? Pokrój mięso na plastry, delikatnie obsmaż na patelni. Pamiętaj, aby nie solić wołowiny przed smażeniem, ponieważ będzie wtedy zdecydowanie bardziej twarda. Podsmażoną wołowinę następnie ugotuj w wodzie lub bulionie z dodatkiem przypraw. Na koniec wystarczy przygotować sos. Do wody z gotowania mięsa dodaj śmietanę, mąkę, chrzan i przyprawy. To wszystko. Jak widzisz przepis na wołowinę w sosie chrzanowym nie jest skomplikowany. Pamiętaj jednak, że aby wołowina była smaczna, miękka i soczysta, czas jej gotowania powinien wynosić ok. 1,5 godziny. Dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili, warto więc zaplanować to sobie odpowiednio wcześnie. Wołowinę w sosie chrzanowym możesz podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem, ulubioną kaszą lub ryżem. Nie zapomnij o dodatku warzyw np. w formie surówki. Świetnie sprawdzi się surówka z marchewki, czerwonej kapusty lub zasmażane buraczki. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na wołowinę w sosie chrzanowym, która sprawdzi się na niedzielny, pyszny obiad dla całej rodziny, a również jako uroczysty obiad świąteczny.
Alergeny w wołowinie w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla wołowiny w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze wołowiny w sosie chrzanowym
Posiłek jest dość ciężkostrawny, przez co może być gorzej tolerowany przez osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.