Stare przepisy na obiad

stare przepisy na obiad

Kuchnia staropolska opierała się głównie na daniach mięsnych, mącznych i ziemniaczanych. Z uwagi na chłodny i wilgotny klimat i ciężką fizyczną pracę wytworzyła się syta i pożywna kuchnia, dostarczająca dużo energii do pracy. Ale już obiady przedwojenne zawierały dużo warzyw. Królowały zupy na bazie rosołu i mięsa z sosem. Obecnie dania staropolskie stanowią menu wykwintnych restauracji lub podawane są w czasie tradycyjnych świąt i wesel. Nadal popularne są takie dania staropolskie, jak rosół, żurek, barszcz, bigos, pierogi, gołąbki, zrazy zawijane, czy też tradycyjne, polskie desery jak sernik czy piernik.

Stare przepisy na obiad - proste przepisy na staropolskie dania

Dania staropolskie na obiad nieco odeszły w niepamięć, wypierane przez lekką i nieco mniej tuczącą kuchnię śródziemnomorską. Tradycyjne dania staropolskie królują nadal na świątecznym stole. Mimo popularności spaghetti, nadal lubimy gotować dania staropolskie, a niektórzy przechowują stare receptury swoich babć. Przedstawiamy najlepsze, sprawdzone przepisy na staropolskie dania obiadowe i dowodzimy, że można je zrobić łatwo i szybko.

Stare przepisy na obiad - przepisy na potrawy staropolskie

Stare przepisy na obiad według tradycyjnej kuchni polskiej

Obyczaje kulinarne w Polsce mocno się zmieniły w czasie ostatnich dekad. Kuchnia staropolska znacznie różniła się od tego co jadano w PRL i co jada się obecnie. Starodawne przepisy kuchni polskiej powstały na bazie przepisów kuchni szlacheckiej i ludowej. W zimnym i wilgotnym klimacie Polski ludzie, niegdyś ciężko pracujący fizycznie, musieli dobrze najeść się, głównie w pierwszej połowie dnia. Stąd konieczne były obfite i syte śniadania i obiady.

Polska była przez wieki rolniczym spichlerzem Europy. Stąd powstawały przepisy na dania mięsne i mączne. Warzyw jadano mało. Jak twierdzi legenda, warzywa sprowadziła dopiero królowa Bona w XVI wieku. Dieta zmieniła się wraz z upadkiem gospodarczym i zubożeniem ludności i stała się bardziej mączna i ziemniaczana. Dania mączne, ziemniaczane z dodatkiem słoniny i kiszonek są charakterystyczne dla krajów Europy Środkowowschodniej.

W XX wieku przed wojną królowały takie stare przepisy na obiad, jak:

  • rosół,
  • barszcz, kapuśniak z kiełbasą, zupy jarzynowe na bazie rosołu,
  • krokiety i pieczenie z podrobów,
  • sztuka mięsa w sosie,
  • zrazy siekane,
  • gołąbki.

Już wtedy jadano bardzo dużo warzyw, a każdy obiad zawierał gotowane lub surowe jarzyny. Co ciekawe, tradycyjny polskie schaboszczak nie jest daniem staropolskim. Został wprowadzony w czasach PRL na bazie sznycla wiedeńskiego, lecz wykorzystywano tanią wieprzowinę. Kuchnia współczesna znacznie się zmieniła z uwagi na problemy z nadwagą. Dlatego też jada się więcej warzyw i chętnie korzystamy z przepisów kuchni śródziemnomorskiej.

Jakie dawne, sprawdzone przepisy kuchni polskiej

Przedwojenne, stare receptury na tradycyjne dania kuchni polskiej odchodzą w niepamięć wypierane przez nowe przepisy na łatwe i szybkie dania kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie wiele osób nie wie jak zrobić tradycyjne pierogi, żurek czy bigos. Inni zaś pielęgnują stare receptury swoich babć, jeszcze przedwojenne.

Czy staropolskie dania warto robić na obiad, nie tylko świąteczny? Co ciekawe, tradycyjne dania kuchni polskiej ostały się niemal wyłącznie w kuchni świątecznej, jako wykwintne dania serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia, Wielkiej Nocy lub w czasie proszonych, rodzinnych obiadów. Przyczyna jest prozaiczna. Dania te są są dość pracochłonne.

Warto jednak stosować najlepsze, sprawdzone dawne przepisy, gdyż wiele z nich można zrobić naprawdę szybko i łatwo. Przykładowe dania staropolskie, które można łatwo wprowadzić do domowego jadłospisu:

  • żur staropolski,
  • rosół staropolski,
  • barszcz staropolski wigilijny,
  • staropolskie zrazy wieprzowe,
  • bigos,
  • gołąbki.

Jak zrobić nowoczesny obiad wykorzystując dawne przepisy na starodawne, polskie dania

Sprawdzone przepisy na staropolskie zupy - jak zrobić żurek

Niegdyś na każdy niedzielny obiad, na stole królował rosół. Z pozostałego rosołu w kolejne dni robiono różnego rodzaju zupy. Staropolskie rosół możemy zrobić w około półtorej godziny na bazie tradycyjnego przepisu.

Składniki na 4 osoby:

  • Udko kurczaka bez skóry 160 g,
  • Marchewka 45 g,
  • Pietruszka 40 g,
  • Por 35 g,
  • Seler korzeniowy 30 g,
  • Cebula 50 g,
  • Natka pietruszki 10 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.

Mięso zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj 30 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa, lubczyk i gotuj jeszcze półtorej godziny. Wyjmij warzywa i dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z makaronem. Mięso z rosołu jest wygotowane i niesmaczne, jednak można go wykorzystać do sałatek, zapiekanek, sosów do spaghetti, naleśników czy krokietów z mięsem.

Żur staropolski stanowi tradycyjne danie na Wielkanoc, kiedy to podaje się go z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Żur nadal stanowi ulubioną zupę na polskich stołach.

Składniki na 4 porcje:

  • Boczek wędzony bez kości 200 g,
  • Biała kiełbasa 200 g,
  • Suszone grzyby 40 g,
  • Zakwas żytni 333 g,
  • Por 47 g,
  • Seler korzeniowy 40 g,
  • Marchewka 60 g,
  • Chrzan 13 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Obrane i pokrojone warzywa zalej 1,5 litra wody i gotuj 20 minut. Dodaj kiełbasę i grzyby i gotuj jeszcze 1 godzinę. Na koniec dodaj do wywaru podsmażony boczek. Wlej zakwas i wymieszaj. Dopraw przyprawami i chrzanem.

Przedwojenne, stare receptury na domowe, polskie drugie dania - najlepsze przepisy na bigos

Staropolskie dania wydają się pracochłonne. Jednak tradycyjny bigos gotuje się praktycznie sam. Gotowana kapusta kiszona jest ciężkostrawna, lecz zdrowa. Jest to danie, które można zrobić, poporcjować i zamrozić. Jak zrobić bigos staropolski:

Składniki na 8 porcji:

  • Kapusta kwaszona 800 g,
  • Kapusta biała 800 g,
  • Kiełbasa domowa 640 g,
  • Boczek wieprzowy bez kości 320 g,
  • Świeże leśne grzyby 400 g,
  • Cebula 160 g,
  • Koncentrat pomidorowy 64 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec.

Posiekaną kapustę kiszoną włóż do garnka. Zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu. Poszatkowaną świeżą kapustę sparz wrzątkiem i dodaj do kapusty kiszonej. Następnie dodaj pokrojone i podsmażone mięso, posiekane grzyby. Gotuj do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 20 minut.

Tradycyjny bigos jest najlepszy, jeśli zawiera różne rodzaje mięs, chudych i tłustych. Niektórzy dodają do bigosu także śliwki suszone bez pestek. W dawnych czasach bigos gotowano nawet 3 dni. Im bardziej rozgotowany, tym smaczniejszy. Bigos dobrze znosi mrożenie, dlatego można go przygotować na zapas.

Najlepsze, starodawne przepisy na polskie desery

Tradycyjne polskie desery bardzo się zmieniały na przełomie lat. Niegdyś jadano pączki ze słoniną, zaś powodzeniem cieszyły się ostre, korzenne przyprawy, które uważano za specjał. W zasadzie nie znano słodkości poza miodem. Cukier znano dopiero od XVI wieku. Jednak dopiero w XVIII wieku, częściowo pod wpływem kuchni francuskiej, upowszechniły się słodkości w postaci pączków, ciast, czy owoców w cukrze.

Niektórzy nadal przechowują i stosują babcine, stare receptury na domowe ciasta, na przykład piernik lub sernik. Jak zrobić dojrzewający piernik staropolski:

Składniki na 10 porcji:

  • Miód 250 g,
  • Masło 150 g,
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 100 g,
  • Mąka pszenna typ 500 500 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Żółtko jajka 2 szt.,
  • Mleko 2% 80 ml,
  • Proszek do pieczenia 8 g,
  • Przyprawy: przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika.

Miód, ksylitol i masło zagrzej w garnuszku, aż do zagotowania, po czym odstaw z gazu. Mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika rozmieszaj na gładką masę. Dodaj mleko z proszkiem do pieczenia, ostudzony cukier z masłem i wyrabiaj 10 - 15 minut mikserem lub ręcznie. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu przez 3 tygodnie. Gdy piernik dojrzeje ponownie zagnieć ciasto i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przekrój wzdłuż na 3 płaty, które przełóż powidłami. Odstaw całość na tydzień. Następnie piernik można udekorować orzechami, masą czekoladową lub lukrem.

Polska kuchnia uchodzi za pracochłonną, dlatego też staropolskie przepisy wykorzystuje się głównie na święta. Główne dania staropolskie są nadal lubiane i popularne. Takie dania jak bigos, żurek, rosół czy piernik dojrzewający, nie wymagają wiele pracy i można je zrobić dość szybko.

Stare przepisy na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto