Stare przepisy na obiad
-
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal -
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad, szczególnie dla …
10 + 60 min łatwy 8 150 kcal
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal
Stare przepisy na obiad - przepisy
-
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal -
Klopsy z mięsa mielonego
Klopsy z mięsa mielonego to smażone mięsne kulki w sosie. Pyszne klopsiki sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Przepis …
15 + 35 min łatwy 10 427 kcal -
Rosół staropolski
Rosół staropolski to przepyszna zupa, która polecana jest zwłaszcza w czasie przeziębienia, To ze względu na jej lecznicze właściwości. Jest …
45 + 90 min łatwy 8 74 kcal -
Bryzol drobiowy
Bryzol drobiowy to kotlet, do którego przygotowania używa się mięso mielone lub bardzo drobno siekane. Jako dodatek do kotleta podawane …
30 min łatwy 4 324 kcal -
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników naprawdę pysznych dań. Całość robi się bardzo prosto, a efekt …
45 + 15 min łatwy 6 713 kcal
-
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal
-
Zupa pomidorowa z makaronem
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 240 kcal
-
Grochówka na wędzonce
Grochówka na wędzonce jest jednym z tych dań, które smakują po prostu fantastycznie, a przy okazji są bardzo zdrowe. Warto …
30 + 40 min łatwy 6 406 kcal -
Kartacze z surowym mięsem
Kartacze z surowym mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z …
40 + 20 min średni 10 343 kcal -
Zupa owocowa
Zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną zupę obiadową dla dzieci, ponieważ jest słodka i bardzo smaczna z chęcią będzie …
20 + 30 min łatwy 5 435 kcal -
Schab ze śliwką pieczony
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak …
10 + 90 min łatwy 20 181 kcal
-
Karp w śmietanie
Karp w śmietanie to potrawa, która zwykle gości na wigilijnym stole. Jednak w zupełnie innej wersji niż ta przedstawiona w …
20 + 40 min łatwy 4 556 kcal -
Krupnik na żeberkach
Krupnik na żeberkach wieprzowych lub wołowych podawany jest zarówno z kaszą pęczak, jak i kaszą jęczmienną perłową. Jest to bardzo …
35 + 90 min łatwy 4 367 kcal -
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
20 + 40 min łatwy 8 481 kcal
-
Pierś z gęsi
Pierś z gęsi jest wspaniałą alternatywą dla pieczenia całej tuszki. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej, a smak pozostaje …
20 + 27 min łatwy 2 565 kcal
-
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to klasyczna, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Ta pyszna zupa z ogórków kiszonych to danie, które swoim smakiem zabierze …
20 + 240 min łatwy 6 387 kcal -
Udka pieczone
Udka pieczone to doskonała propozycja na pyszne pieczone w piekarniku danie dla całej rodziny. Udka wspaniale smakują podane na ciepło …
20 + 50 min łatwy 10 480 kcal -
Bigos staropolski
Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt …
30 + 60 min łatwy 5 244 kcal -
Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur …
35 + 70 min łatwy 7 1018 kcal -
Naleśniki z serem na słodko
Naleśniki z serem na słodko to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale też na drugie danie, kolację lub podwieczorek. …
30 min łatwy 4 433 kcal
-
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 6 308 kcal -
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie …
15 + 60 min łatwy 4 219 kcal -
Kluski śląskie z sosem
Kluski śląskie z sosem to przepyszny i niezwykle łatwy przepis na domowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość …
20 + 60 min łatwy 8 422 kcal -
Gulasz wieprzowy tradycyjny
Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść …
15 + 100 min łatwy 6 273 kcal -
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci …
10 + 40 min łatwy 4 448 kcal
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na …
30 min łatwy 2 389 kcal -
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze …
15 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kopytka z sosem pieczarkowym to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, …
40 + 20 min łatwy 4 410 kcal
-
Golonko gotowane
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi …
20 + 240 min łatwy 4 689 kcal -
Pulpety z ryżem
Pulpety z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i …
20 + 20 min łatwy 3 554 kcal -
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na obiad z rodziną i ze znajomymi. Klopsy z mięsa …
30 + 25 min łatwy 4 330 kcal -
Kurczak w sosie grzybowym
Kurczak w sosie grzybowym to przepis na pyszny posiłek na bazie drobiu i świeżych grzybów leśnych. Całość jest naprawdę smaczna, …
15 + 20 min łatwy 4 356 kcal -
Wątróbka gotowana
Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
10 + 40 min łatwy 4 252 kcal -
Schab w sosie cebulowym
Duszony schab w sosie cebulowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówką …
20 + 20 min łatwy 4 290 kcal -
Bitki w sosie grzybowym
Bitki w sosie grzybowym to pomysł na ciekawy i smaczny obiad. Sos z dodatkiem grzybów jest niezwykle aromatyczny, przez co …
15 + 30 min łatwy 4 423 kcal -
Kluski lane z sosem
Kluski lane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu kluski lane …
30 + 20 min łatwy 4 506 kcal
Stare przepisy na obiad - co to jest?
Kuchnia staropolska opierała się głównie na daniach mięsnych, mącznych i ziemniaczanych. Z uwagi na chłodny i wilgotny klimat i ciężką fizyczną pracę wytworzyła się syta i pożywna kuchnia, dostarczająca dużo energii do pracy. Ale już obiady przedwojenne zawierały dużo warzyw. Królowały zupy na bazie rosołu i mięsa z sosem. Obecnie dania staropolskie stanowią menu wykwintnych restauracji lub podawane są w czasie tradycyjnych świąt i wesel. Nadal popularne są takie dania staropolskie, jak rosół, żurek, barszcz, bigos, pierogi, gołąbki, zrazy zawijane, czy też tradycyjne, polskie desery jak sernik czy piernik.
Stare przepisy na obiad - proste przepisy na staropolskie dania
Dania staropolskie na obiad nieco odeszły w niepamięć, wypierane przez lekką i nieco mniej tuczącą kuchnię śródziemnomorską. Tradycyjne dania staropolskie królują nadal na świątecznym stole. Mimo popularności spaghetti, nadal lubimy gotować dania staropolskie, a niektórzy przechowują stare receptury swoich babć. Przedstawiamy najlepsze, sprawdzone przepisy na staropolskie dania obiadowe i dowodzimy, że można je zrobić łatwo i szybko.
Stare przepisy na obiad - przepisy na potrawy staropolskie
Stare przepisy na obiad według tradycyjnej kuchni polskiej
Obyczaje kulinarne w Polsce mocno się zmieniły w czasie ostatnich dekad. Kuchnia staropolska znacznie różniła się od tego co jadano w PRL i co jada się obecnie. Starodawne przepisy kuchni polskiej powstały na bazie przepisów kuchni szlacheckiej i ludowej. W zimnym i wilgotnym klimacie Polski ludzie, niegdyś ciężko pracujący fizycznie, musieli dobrze najeść się, głównie w pierwszej połowie dnia. Stąd konieczne były obfite i syte śniadania i obiady.
Polska była przez wieki rolniczym spichlerzem Europy. Stąd powstawały przepisy na dania mięsne i mączne. Warzyw jadano mało. Jak twierdzi legenda, warzywa sprowadziła dopiero królowa Bona w XVI wieku. Dieta zmieniła się wraz z upadkiem gospodarczym i zubożeniem ludności i stała się bardziej mączna i ziemniaczana. Dania mączne, ziemniaczane z dodatkiem słoniny i kiszonek są charakterystyczne dla krajów Europy Środkowowschodniej.
W XX wieku przed wojną królowały takie stare przepisy na obiad, jak:
- rosół,
- barszcz, kapuśniak z kiełbasą, zupy jarzynowe na bazie rosołu,
- krokiety i pieczenie z podrobów,
- sztuka mięsa w sosie,
- zrazy siekane,
- gołąbki.
Już wtedy jadano bardzo dużo warzyw, a każdy obiad zawierał gotowane lub surowe jarzyny. Co ciekawe, tradycyjny polskie schaboszczak nie jest daniem staropolskim. Został wprowadzony w czasach PRL na bazie sznycla wiedeńskiego, lecz wykorzystywano tanią wieprzowinę. Kuchnia współczesna znacznie się zmieniła z uwagi na problemy z nadwagą. Dlatego też jada się więcej warzyw i chętnie korzystamy z przepisów kuchni śródziemnomorskiej.
Jakie dawne, sprawdzone przepisy kuchni polskiej
Przedwojenne, stare receptury na tradycyjne dania kuchni polskiej odchodzą w niepamięć wypierane przez nowe przepisy na łatwe i szybkie dania kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie wiele osób nie wie jak zrobić tradycyjne pierogi, żurek czy bigos. Inni zaś pielęgnują stare receptury swoich babć, jeszcze przedwojenne.
Czy staropolskie dania warto robić na obiad, nie tylko świąteczny? Co ciekawe, tradycyjne dania kuchni polskiej ostały się niemal wyłącznie w kuchni świątecznej, jako wykwintne dania serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia, Wielkiej Nocy lub w czasie proszonych, rodzinnych obiadów. Przyczyna jest prozaiczna. Dania te są są dość pracochłonne.
Warto jednak stosować najlepsze, sprawdzone dawne przepisy, gdyż wiele z nich można zrobić naprawdę szybko i łatwo. Przykładowe dania staropolskie, które można łatwo wprowadzić do domowego jadłospisu:
- żur staropolski,
- rosół staropolski,
- barszcz staropolski wigilijny,
- staropolskie zrazy wieprzowe,
- bigos,
- gołąbki.
Jak zrobić nowoczesny obiad wykorzystując dawne przepisy na starodawne, polskie dania
Sprawdzone przepisy na staropolskie zupy - jak zrobić żurek
Niegdyś na każdy niedzielny obiad, na stole królował rosół. Z pozostałego rosołu w kolejne dni robiono różnego rodzaju zupy. Staropolskie rosół możemy zrobić w około półtorej godziny na bazie tradycyjnego przepisu.
Składniki na 4 osoby:
- Udko kurczaka bez skóry 160 g,
- Marchewka 45 g,
- Pietruszka 40 g,
- Por 35 g,
- Seler korzeniowy 30 g,
- Cebula 50 g,
- Natka pietruszki 10 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.
Mięso zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj 30 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa, lubczyk i gotuj jeszcze półtorej godziny. Wyjmij warzywa i dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z makaronem. Mięso z rosołu jest wygotowane i niesmaczne, jednak można go wykorzystać do sałatek, zapiekanek, sosów do spaghetti, naleśników czy krokietów z mięsem.
Żur staropolski stanowi tradycyjne danie na Wielkanoc, kiedy to podaje się go z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Żur nadal stanowi ulubioną zupę na polskich stołach.
Składniki na 4 porcje:
- Boczek wędzony bez kości 200 g,
- Biała kiełbasa 200 g,
- Suszone grzyby 40 g,
- Zakwas żytni 333 g,
- Por 47 g,
- Seler korzeniowy 40 g,
- Marchewka 60 g,
- Chrzan 13 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Obrane i pokrojone warzywa zalej 1,5 litra wody i gotuj 20 minut. Dodaj kiełbasę i grzyby i gotuj jeszcze 1 godzinę. Na koniec dodaj do wywaru podsmażony boczek. Wlej zakwas i wymieszaj. Dopraw przyprawami i chrzanem.
Przedwojenne, stare receptury na domowe, polskie drugie dania - najlepsze przepisy na bigos
Staropolskie dania wydają się pracochłonne. Jednak tradycyjny bigos gotuje się praktycznie sam. Gotowana kapusta kiszona jest ciężkostrawna, lecz zdrowa. Jest to danie, które można zrobić, poporcjować i zamrozić. Jak zrobić bigos staropolski:
Składniki na 8 porcji:
- Kapusta kwaszona 800 g,
- Kapusta biała 800 g,
- Kiełbasa domowa 640 g,
- Boczek wieprzowy bez kości 320 g,
- Świeże leśne grzyby 400 g,
- Cebula 160 g,
- Koncentrat pomidorowy 64 g,
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec.
Posiekaną kapustę kiszoną włóż do garnka. Zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu. Poszatkowaną świeżą kapustę sparz wrzątkiem i dodaj do kapusty kiszonej. Następnie dodaj pokrojone i podsmażone mięso, posiekane grzyby. Gotuj do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 20 minut.
Tradycyjny bigos jest najlepszy, jeśli zawiera różne rodzaje mięs, chudych i tłustych. Niektórzy dodają do bigosu także śliwki suszone bez pestek. W dawnych czasach bigos gotowano nawet 3 dni. Im bardziej rozgotowany, tym smaczniejszy. Bigos dobrze znosi mrożenie, dlatego można go przygotować na zapas.
Najlepsze, starodawne przepisy na polskie desery
Tradycyjne polskie desery bardzo się zmieniały na przełomie lat. Niegdyś jadano pączki ze słoniną, zaś powodzeniem cieszyły się ostre, korzenne przyprawy, które uważano za specjał. W zasadzie nie znano słodkości poza miodem. Cukier znano dopiero od XVI wieku. Jednak dopiero w XVIII wieku, częściowo pod wpływem kuchni francuskiej, upowszechniły się słodkości w postaci pączków, ciast, czy owoców w cukrze.
Niektórzy nadal przechowują i stosują babcine, stare receptury na domowe ciasta, na przykład piernik lub sernik. Jak zrobić dojrzewający piernik staropolski:
Składniki na 10 porcji:
- Miód 250 g,
- Masło 150 g,
- Ksylitol (cukier brzozowy) 100 g,
- Mąka pszenna typ 500 500 g,
- Jajko 1 szt.,
- Żółtko jajka 2 szt.,
- Mleko 2% 80 ml,
- Proszek do pieczenia 8 g,
- Przyprawy: przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika.
Miód, ksylitol i masło zagrzej w garnuszku, aż do zagotowania, po czym odstaw z gazu. Mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika rozmieszaj na gładką masę. Dodaj mleko z proszkiem do pieczenia, ostudzony cukier z masłem i wyrabiaj 10 - 15 minut mikserem lub ręcznie. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu przez 3 tygodnie. Gdy piernik dojrzeje ponownie zagnieć ciasto i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przekrój wzdłuż na 3 płaty, które przełóż powidłami. Odstaw całość na tydzień. Następnie piernik można udekorować orzechami, masą czekoladową lub lukrem.
Polska kuchnia uchodzi za pracochłonną, dlatego też staropolskie przepisy wykorzystuje się głównie na święta. Główne dania staropolskie są nadal lubiane i popularne. Takie dania jak bigos, żurek, rosół czy piernik dojrzewający, nie wymagają wiele pracy i można je zrobić dość szybko.