Wegański rosół

Opublikowano: 05.10.2022 r., 23:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegański rosół
Wegański rosół
Jesteś na diecie wegańskiej, ale masz ochotę na rosół? Koniecznie wypróbuj mój przepis na wegański rosół.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
326 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Pietruszka 2 sztuki (120 g)
  • Marchewka 3 sztuki (200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 ml)
  • Makaron bezjajeczny 1 szklanka (250 g)
  • Natka pietruszki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, goździki

Przepis na wegański rosół krok po kroku

Warzywa dokładnie umyj, a cebulę obierz ze skóry i przekrój na pół, opal ją delikatnie nad ogniem.

Podsmaż warzywa w garnku na oliwie z oliwek i wlej 2,5 h wody.

Dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez 2 godziny.

Odcedź zupę przez sitko i przelej do miski, dodaj ugotowany makaron i posiekaną pietruszkę.

Jak oceniasz przepis na wegański rosół
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego rosołu

Jesteś na diecie wegańskiej, ale masz ochotę na rosół? Nic straconego, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na wegański rosół. Powstanie on na bazie warzyw, zaopatrz się w marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz odrobinę oliwy z oliwek i makaron. Śmiało możesz postawić na ryżowy lub bez jajeczny.

Zatem, jak ugotować wegański rosół?

W pierwszej kolejności warzywa dokładnie umyj, a cebulę obierz ze skóry i przekrój na pół, opal ją delikatnie nad ogniem. Podsmaż warzywa w garnku na oliwie z oliwek i wlej 2,5 h wody. Dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Odcedź zupę przez sitko i przelej do miski, dodaj ugotowany makaron i posiekaną pietruszkę. Nasz rosół jest dobry do spożycia. Im dłużej będziesz gotować nasz wegański rosół, tym bardziej aromatyczny i pyszny w smaku on będzie.

Rosół powstał całkowicie bez mięsa, jest on w 100% warzywny. Co ważne makaron ryżowy, który możesz użyć, będzie bezglutenowy, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Warzywa, na których powstała nasza zupa to bogactwo witamin. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o nich pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Skoro już wiesz, jak zrobić wegański rosół koniecznie przygotuj go według mojego przepisu i przekonaj się, jaki jest pyszny. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w wegańskim rosole

Lista alergenów dla wegańskiego rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Makaron bezjajeczny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze wegańskiego rosołu

na 100g gotowej potrawy

Do rosołu możesz dodać też makaron ryżowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
163.48
326.95
Białko (g)
4.83
9.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
29.67
59.34
Węglowodany przyswajalne (g)
26.79
53.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.88
5.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.97
5.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
4.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
3.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.94
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
228.31
456.63
Witamina B6 (mg)
0.14
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.73
27.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.84
1.68
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
1.01
2.02
Foliany (µg (mcg))
37.81
75.63
Beta karoten (µg (mcg))
2336.74
4673.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
153.02
306.05
Potas (mg)
271.83
543.65
Wapń (mg)
37.15
74.30
Fosfor (mg)
87.66
175.33
Magnez (mg)
31.29
62.58
Żelazo (mg)
1.21
2.41
Cynk (mg)
0.67
1.33
Miedź (mg)
0.14
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego rosołu 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego rosołu

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Pietruszka
120 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Marchewka
200 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Makaron bezjajeczny
250 g
1 szklanka
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Natka pietruszki
50 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
45.00