Rosół z gęsi

Opublikowano: 25.04.2021 r., 19:54 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z gęsi w misce
Rosół z gęsi
Sprawdź przepis na najlepszy rosół z gęsi. Pyszny i aromatyczny rosół na bazie gęsi będzie pyszną przystawką nie tylko w trakcie świątecznego obiadu. Możesz wykorzystać go również jako bazę do domowej zupy.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 250 min
662 kcal
Kcal w porcji
308 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Gęś tuszka (500 g)
  • Marchewka - 3 średnie sztuki (150 g)
  • Seler korzeniowy - 0,5 małego selera (80 g)
  • Pietruszka - 1 większy korzeń (80 g)
  • Por - 0,25 sztuki (36 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Natka pietruszki - 0,5 pęczka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
duży garnek, sitko

Przepis na rosół z gęsi krok po kroku

Gęś dokładnie umyj i przełóż do garnka.

Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler.

Dodaj również pora, jednego małego liścia laurowego i jedno ziele angielskie.

Zalej wodą aby przykryła mięso i warzywa.

Dodaj 1/4 pęczka natki pietruszki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli.

Obierz cebulę, nabij na widelec i opal nad palnikiem. Dodaj do rosołu.

Rosołu nie doprowadzaj do wrzenia. Gotuj 4 godziny pod przykryciem.

Po ugotowaniu przecedź przez sitko, dodaj resztę posiekanej natki pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na rosół z gęsi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat rosołu z gęsi

Rosół to najpopularniejsza, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Znana nam od wielu, wielu lat potrawa jest też niezastąpioną częścią wielu dań. Tradycyjny rosół może być przygotowany z różnego rodzaju mięs, najpopularniejszy to ten przygotowany na kurczaku. Można go również przygotować na indyku, kaczce, gęsi, przepiórce lub wołowinie. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem lub ziemniakami, z gotowaną marchewką i świeżą natką pietruszki. Rosół z gęsi jest jedną z odmian tradycyjnej, polskiej potrawy.

Przepis na rosół z gęsi jest łatwy w przygotowaniu ale wymaga długiego czasu gotowania. Jak ugotować rosół z gęsi? Najważniejsze aby był przygotowany na dobrej jakości produkcie. Porcja gęsi, jak i każdego innego rodzaju drobiu czy czerwonego mięsa, powinna zawierać jak najwięcej kości a jak najmniej mięsa. Do rosołu potrzebna jest jeszcze włoszczyzna, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, niektórzy dodaj kapustę białą. Warzywa z kośćmi powinny być zalane wodą tylko do ich poziomu. Dzięki temu rosół będzie esencjonalny i pełny smaku. Tak przygotowany rosół dostarcza wszystkich aminokwasów niezbędnych do produkcji kolagenu przez nasz organizm. Są one dostarczone w najprostszej postaci dlatego organizm nie musi zużywać energii na ich trawienie. Dotyczy to również substancji mineralnych, są one wprost wchłaniane do krwi. Nie jest mylne postrzeganie rosołu jako leku wspomagającego walkę z przeziębieniem czy grypą. Długo gotowany, ale niedoprowadzony do wrzenia rosół jest źródłem aminokwasu o nazwie glicyna. To właśnie on wykazuje właściwości przeciwzapalne. Glicyna reguluje także funkcje wydzielnicze żołądka oraz chroni błonę śluzową żołądka przed wrzodami wywołanymi chemikaliami i stresem. Na wywarze z gęsi możesz przygotować różne zupy, na przykład krupnik, kwaśnicę, kapuśniak lub grzybową.

Rosół na gęsinie to wyjątkowa odmiana tradycyjnego rosołu. Podany z makaronem, gotowaną marchewką oraz sporą ilością świeżej natki pietruszki będzie pyszną przystawką na niedzielny lub świąteczny obiad.

Alergeny w rosole z gęsi

Lista alergenów dla rosołu z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z gęsi

na 100g gotowej potrawy

Rosół to bardzo zdrowe danie, które polecane jest w wielu stanach chorobowych. Ale nie tylko, tradycyjny niedzielny rosół jest dobry dla wszystkich.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(308g)
Energia (kcal)
215.24
662.95
Białko (g)
8.83
27.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(308g)
Węglowodany (g)
5.37
16.53
Węglowodany przyswajalne (g)
4.06
12.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
4.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(308g)
Tłuszcz (g)
17.52
53.95
Tłuszcze nasycone (g)
6.29
19.38
Tłuszcze nienasycone (g)
11.23
34.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.24
28.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
6.13
Tłuszcze trans (g)
0.35
1.07
Cholesterol (mg)
41.41
127.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(308g)
Witamina A (µg (mcg))
150.27
462.82
Witamina B6 (mg)
0.27
0.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.54
Witamina C (mg)
9.13
28.11
Retinol (µg (mcg))
8.80
27.10
Tiamina (mg)
0.08
0.24
Ryboflawina (mg)
0.15
0.47
Niacyna (mg)
2.19
6.75
Foliany (µg (mcg))
18.73
57.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(308g)
Sód (mg)
59.93
184.58
Potas (mg)
298.30
918.77
Wapń (mg)
25.31
77.97
Fosfor (mg)
147.46
454.19
Magnez (mg)
18.35
56.52
Żelazo (mg)
1.68
5.16
Cynk (mg)
1.05
3.23
Miedź (mg)
0.17
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z gęsi 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z gęsi

Koszt składników
129.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gęś tuszka
500 g
108.00
Za 4000,0 g
Liczba opakowań 1
13.50
Za 500 g
Marchewka
150 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
80 g
0,5 małego selera
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1 większy korzeń
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
36 g
0,25 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 36 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
0,5 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
129.00