Przepis na rosół z gołębia krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Gołębie umyj i włóż do garnka. Zalej 2 l wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj przez 20 minut.

Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka z mięsem. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do garnka. Gotuj całość przez 30 minut

Dodaj do wywaru lubczyk i natkę pietruszki.

Gotuj jeszcze przez 10 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.

Rosół z gołębia podany w garnku.
rosół z gołębia
Koszt przygotowania dania
2.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
26 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
45

Rosół z gołębia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rosole z gołębia

Rosół z gołębia to niezwykle smaczna zupa, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle lekkostrawny, więc polecany jest zwłaszcza w chorobie.

Przepis na rosół z gołębia to wspaniały pomysł na rozgrzewający wywar. Całość robi się z młodego gołębia. To najlepszy sposób na przeziębienie. Całość jest smaczna i łatwa w przygotowaniu, gdyż robi się ją identycznie jak tradycyjny rosół na bazie kurczaka. Jednak w tym wypadku lepiej nie dodawać żadnego innego mięsa. Gołąb jest tak aromatyczny, że jego dodatek wystarczy, by zupa smakowała przepysznie. To zupa smakowita, a przy tym niezwykle aromatyczna. To właśnie rosół zwykle pojawia się na różnych imprezach, dlatego warto zastąpić klasyczną wersję z kury, zupą na bazie gołębia. Mięso z gołębia jest bardzo chude, dlatego całość zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się nie tylko jako osobne danie, ale również jako baza do innych potraw. Ten rosół jest tak dobry, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Całość jest naprawdę świetnym rozwiązaniem na posiłek dla całej rodziny. Rosół dobrze jest podawać z lanymi kluskami i jarzynami, a ugotowane mięso można użyć do przygotowania kolejnego dania. Można je zjeść z ziemniakami lub rozdrobnić i dodać do zupy. To smaczny pomysł na wspaniały posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół z gołębia, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To dobry wybór nawet dla dzieci. Jest smaczny i lekki, idealny na obiad. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo delikatna. Sprawdzi się świetnie dla wszystkich osób na diecie, nawet lekkostrawnej. Rosół ten uważany jest za jeden z najszlachetniejszych, a przy tym najsmaczniejszych, dlatego warto go spróbować. Całość można podawać jak tradycyjny rosół z makaronem lub z lanymi kluskami. Świetnie sprawdzi się również dodatek kaszy manny. Całe wykonanie nie odbiega od w niczym od przygotowywania tradycyjnego rosołu drobiowego czy wołowego, wystarczy tylko przez długi czas gotować aromatyczny bulion na mięsie z warzywami. Choć gotowanie zabiera dość sporo czasu, nie warto go skracać. Im dłużej gotowany, tym leszy w smaku.

Wartości odżywcze rosołu z gołębia

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z gołębia 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rosole z gołębia

Lista alergenów dla rosołu z gołębia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na rosół z gołębia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • gołąb tuszka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania rosołu z gołębia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gołąb tuszka
500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Jak oceniasz przepis na rosół z gołębia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób