Rosół z gołębia

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z gołębia podany w garnku.
Rosół z gołębia
Rosół z gołębia to niezwykle smaczna zupa, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle lekkostrawny, więc polecany jest zwłaszcza w chorobie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
271 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Gołąb tuszka (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół z gołębia krok po kroku

Gołębie umyj i włóż do garnka. Zalej 2 l wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj przez 20 minut.

Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka z mięsem. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do garnka. Gotuj całość przez 30 minut

Dodaj do wywaru lubczyk i natkę pietruszki.

Gotuj jeszcze przez 10 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.

Jak oceniasz przepis na rosół z gołębia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób

Więcej informacji na temat rosołu z gołębia

Rosół z gołębia to niezwykle smaczna zupa, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle lekkostrawny, więc polecany jest zwłaszcza w chorobie.

Przepis na rosół z gołębia to wspaniały pomysł na rozgrzewający wywar. Całość robi się z młodego gołębia. To najlepszy sposób na przeziębienie. Całość jest smaczna i łatwa w przygotowaniu, gdyż robi się ją identycznie jak tradycyjny rosół na bazie kurczaka. Jednak w tym wypadku lepiej nie dodawać żadnego innego mięsa. Gołąb jest tak aromatyczny, że jego dodatek wystarczy, by zupa smakowała przepysznie. To zupa smakowita, a przy tym niezwykle aromatyczna. To właśnie rosół zwykle pojawia się na różnych imprezach, dlatego warto zastąpić klasyczną wersję z kury, zupą na bazie gołębia. Mięso z gołębia jest bardzo chude, dlatego całość zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się nie tylko jako osobne danie, ale również jako baza do innych potraw. Ten rosół jest tak dobry, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Całość jest naprawdę świetnym rozwiązaniem na posiłek dla całej rodziny. Rosół dobrze jest podawać z lanymi kluskami i jarzynami, a ugotowane mięso można użyć do przygotowania kolejnego dania. Można je zjeść z ziemniakami lub rozdrobnić i dodać do zupy. To smaczny pomysł na wspaniały posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół z gołębia, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To dobry wybór nawet dla dzieci. Jest smaczny i lekki, idealny na obiad. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo delikatna. Sprawdzi się świetnie dla wszystkich osób na diecie, nawet lekkostrawnej. Rosół ten uważany jest za jeden z najszlachetniejszych, a przy tym najsmaczniejszych, dlatego warto go spróbować. Całość można podawać jak tradycyjny rosół z makaronem lub z lanymi kluskami. Świetnie sprawdzi się również dodatek kaszy manny. Całe wykonanie nie odbiega od w niczym od przygotowywania tradycyjnego rosołu drobiowego czy wołowego, wystarczy tylko przez długi czas gotować aromatyczny bulion na mięsie z warzywami. Choć gotowanie zabiera dość sporo czasu, nie warto go skracać. Im dłużej gotowany, tym leszy w smaku.

Alergeny w rosole z gołębia

Lista alergenów dla rosołu z gołębia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z gołębia

na 100g gotowej potrawy

To zupa, która jest zdrowa, dostarcza sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
196.64
271.36
Białko (g)
11.60
16.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
4.56
6.30
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
4.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
14.43
19.91
Tłuszcze nasycone (g)
6.68
9.21
Tłuszcze nienasycone (g)
7.75
10.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.87
8.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
2.59
Cholesterol (mg)
57.23
78.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
134.52
185.63
Witamina B6 (mg)
0.30
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.33
Witamina C (mg)
6.88
9.50
Retinol (µg (mcg))
43.98
60.69
Tiamina (mg)
0.15
0.21
Ryboflawina (mg)
0.15
0.21
Niacyna (mg)
3.88
5.36
Foliany (µg (mcg))
15.00
20.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
48.69
67.19
Potas (mg)
230.00
317.40
Wapń (mg)
20.16
27.82
Fosfor (mg)
171.84
237.14
Magnez (mg)
20.00
27.60
Żelazo (mg)
2.30
3.17
Cynk (mg)
1.45
2.01
Miedź (mg)
0.29
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z gołębia 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z gołębia

Koszt składników
101.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gołąb tuszka
500 g
43.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
86.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
101.00