Przepis na rosół z perliczki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Perliczkę umyj i podziel na mniejsze porcje. Włóż ją do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj przez 20 minut.

Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka z mięsem. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do garnka. Gotuj całość przez 30 minut.

Dodaj do wywaru lubczyk i natkę pietruszki.

Gotuj jeszcze przez 10 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.

Rosół z perliczki podany w dużym garnku z warzywami.
rosół z perliczki
Koszt przygotowania dania
59.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
633 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Rosół z perliczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rosole z perliczki

Rosół z perliczki to idealny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo delikatna. Sprawdzi się świetnie dla wszystkich osób na diecie, nawet lekkostrawnej. Rosół z perliczki uważany jest za jeden z najszlachetniejszych, a przy tym najsmaczniejszych, dlatego warto go spróbować. Całość można podawać jak tradycyjny rosół z makaronem lub z lanymi kluskami. Świetnie sprawdzi się również dodatek kaszy manny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół z perliczki, który będzie naprawdę pyszny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i łatwa w przygotowaniu, gdyż robi się ją identycznie jak tradycyjny rosół na bazie kurczaka. Jednak w tym wypadku lepiej nie dodawać żadnego innego mięsa. Perliczka jest tak aromatyczna, że jej dodatek wystarczy, by zupa smakowała przepysznie.

Ten przepis na pyszny rosół z perliczki świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. To zupa smakowita, a przy tym niezwykle aromatyczna. To właśnie rosół zwykle pojawia się na różnych imprezach, dlatego warto zastąpić klasyczna wersję z kury, zupą na bazie perliczki. To danie staropolskie, które kusi swoim smakiem, choć obecnie nie jest zbyt popularne. To dlatego, że ciężko jest znaleźć mięso z perliczki w sklepie. Jednak gdy już uda się je upolować, to warto wykorzystać to wspaniałe mięso i przygotować na jego bazie rosół, który zachwyca smakiem. To zupa idealna zwłaszcza na jesienną pogodę, gdyż wspaniale rozgrzewa.

Ten rosół jest tak dobry, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Całość jest naprawdę świetnym rozwiązaniem na posiłek dla całej rodziny. Rosół dobrze jest podawać z lanymi kluskami i jarzynami, a ugotowane mięso można użyć do przygotowania kolejnego dania. Można je zjeść z ziemniakami lub rozdrobnić i dodać do zupy. To smaczny pomysł na wspaniały posiłek.

Perliczka gotowana z warzywami jest niezwykle delikatna, więc będzie idealnym wyborem nawet dla najmłodszych domowników. Całość świetnie nada się również na diecie lekkostrawnej. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować rosół z perliczki i ile czasu na to potrzeba, ten przepis odpowie na wszystkie twoje pytania.

Wartości odżywcze rosołu z perliczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(383g)
Energia (kalorie)
165.42 kcal
633.54 kcal
Białko
14.55 g
55.73 g

Węglowodany w rosole z perliczki

Na 100g
Na porcję
(383g)
Węglowodany
2.07 g
7.93 g
Węglowodany przyswajalne
1.57 g
6.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(383g)
Tłuszcz
10.53 g
40.34 g
Tłuszcze nasycone
4.02 g
15.39 g
Tłuszcze nienasycone
6.51 g
24.94 g
Tłuszcze jednonasycone
4.45 g
17.05 g
Tłuszcze wielonasycone
2.06 g
7.90 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.19 g
Cholesterol
90.98 mg
348.47 mg

Witaminy w przepisie na rosół z perliczki

Na 100g
Na porcję
(383g)
Witamina A
48.44 µg (mcg)
185.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.46 mg
1.75 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Witamina C
1.70 mg
6.51 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
2.39 mg
Retinol
7.38 µg (mcg)
28.25 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.35 mg
Niacyna
4.78 mg
18.31 mg
Foliany
10.90 µg (mcg)
41.75 µg (mcg)
Beta karoten
407.51 µg (mcg)
1560.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rosół z perliczki

Na 100g
Na porcję
(383g)
Sód
76.18 mg
291.77 mg
Potas
203.22 mg
778.35 mg
Wapń
14.88 mg
56.99 mg
Fosfor
111.00 mg
425.13 mg
Magnez
16.17 mg
61.95 mg
Żelazo
0.45 mg
1.73 mg
Cynk
1.05 mg
4.02 mg
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z perliczki 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rosole z perliczki

Lista alergenów dla rosołu z perliczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania rosołu z perliczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Perliczka
1500 g
1 szt
46.00
Za 1200.0 g
Liczba opakowań 2
57.50
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
107.00
Jak oceniasz przepis na rosół z perliczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób