Przepis na consomme krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Warzywa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Podsmaż warzywa na patelni przez 5 minut.

Przełóż warzywa i mięso do garnka, całość zalej bulionem - 1 litr.

Gotuj bulion przez 2 godziny, a następnie odcedź wywar od warzyw i mięsa.

consomme
Consomme
Koszt przygotowania dania
4.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
20

Consomme - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o consomme

Consomme to nic innego jak pyszny, warzywny rosół francuski, który teraz w prosty sposób możesz przygotować w swoim domu.

Bulion powstał na bazie warzyw z dodatkiem mięsa wołowego w kawałku, możesz go też przygotować z mięsem mielonym.

Wołowina jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami lub jak w naszym przypadku w wywarze.

Zatem, jak zrobić consomme?

W pierwszej kolejności warzywa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż warzywa na patelni przez 5 minut. Przełóż warzywa i mięso do garnka, całość zalej bulionem - 1 litr. Gotuj bulion przez 2 godziny, a następnie odcedź wywar od warzyw i mięsa. Nasz wywar jest dobry do spożycia, możesz go podawać z ugotowanym makaronem, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Przy wyborze makaronu pamiętaj o zawartości glutenu,

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach.

Po odcedzeniu warzyw i mięsa nie wyrzucaj tych cennych dodatków. Tak naprawdę wszystkie produkty, na których gotowałeś rosół, idealnie się nadadzą np. na domowy, najlepszy pasztet.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie przygotuj smaczny, rozgrzewający bulion. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze consomme

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w consomme

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany przyswajalne
5.58 g
13.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.17 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.20 g
Szacunkowy indeks glikemiczny consomme 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w consomme

Lista alergenów dla consomme przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

W przepisie na consomme nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wołowina, stek
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania consomme

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jak oceniasz przepis na consomme
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób