Rosołek dla niemowlaka

Opublikowano: 24.07.2021 r., 22:12 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklana miseczka z rosołkiem dla niemowlaka, ozdobionym natką pietruszki, stoi na białym blacie. Obok miseczki leży drewniana łyżeczka
Rosołek dla niemowlaka
Rosołek dla niemowlaka to delikatna zupka ugotowana na mięsie drobiowym i warzywach. Zależnie od wieku dziecka dodatki można zblendować lub jedynie trochę rozdrobnić.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
131 kcal
Kcal w porcji
157 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (50 g)
  • Marchewka 1 sztuka (80 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy (40 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (5 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosołek dla niemowlaka krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój w plasterki.

Włóż do garnka wszystkie składniki i zalej około 1,5 szklanki wody.

Gotuj wszystko na wolnym ogniu około 30-40 minut.

Jak oceniasz przepis na rosołek dla niemowlaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat rosołku dla niemowlaka

Niemowlę to dziecko od ukończenia 4 tygodnia życia do ukończenia 12 miesiąca życia. W tym czasie w diecie dziecka następuje wiele zmian. Przez pierwsze 6 miesięcy mleko matki jest jedynym pokarmem takiego dziecka. Średnio od 6 miesiąca życia rozpoczyna się rozszerzanie diety, wprowadzając nowe produkty. Zwykle są to na początku gotowane warzywa, mięso, kaszki itp. Rozszerzając dietę, produkty należy podawać pojedynczo, żeby móc zaobserwować jakieś zmiany u dziecka, które mogą wskazywać na nietolerancje. Składnikiem rosołów zwykle jest seler, który jest częstym alergenem pokarmowym, więc lepiej upewnić się na małej jego porcji, że wszystko jest w porządku. Dlatego, zanim podasz rosołek dla niemowlaka, zacznij od wprowadzenia pojedynczo, niewielkich ilości poszczególnych składników. Wypróbuj pojedynczo gotowane warzywa i mięso, a jeśli nie będzie żadnych podejrzanych reakcji, jak wysypka, ból brzucha, rozdrażnienie itp., możesz podawać dziecku zupę. Początkowo produkty można zblendować, a im starsze dziecko, tym mniej rozdrobnione produkty, które będą stymulowały żucie. To jak ugotować rosół dla niemowlaka jest trochę inne niż dla dorosłej osoby. Dla dziecka, szczególnie 7 miesięcznego, staramy się unikać dodawania dużej ilości przypraw, a szczególnie unikamy solenia. Dlatego przepis na rosół dla niemowlaka nie ma podanych przypraw. Można dodać odrobinę pieprzu, czy ziół. Zupę, zamiast podawać jako czysty wywar lepiej wzbogacić w warzywa i mięso, dzięki czemu będzie bardziej wartościowy. Można zblendować warzywa i mięso, na którym gotowała się zupa lub drobno pokroić, czy też rozetrzeć lekko widelcem. Sam wywar będzie dostarczał mniej energii, witamin i innych składników odżywczych, dlatego lepszym wyborem będzie podawanie go razem z dodatkami. Można też wzbogacić rosół w drobną kaszkę. W temacie tego, jak ugotować rosół dla dziecka, ważny jest także dodatek kopru włoskiego. Ze względu na niewystarczające dane na temat bezpieczeństwa kopru, zalecane jest, aby wstrzymać się z jego podawaniem do ukończenia przez dziecko 4 roku życia.

Alergeny w rosołku dla niemowlaka

Lista alergenów dla rosołku dla niemowlaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołku dla niemowlaka

na 100g gotowej potrawy

Rosołek najlepiej podawać razem z warzywami i mięsem, na którym się gotował.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(157g)
Energia (kcal)
83.84
131.63
Białko (g)
5.32
8.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(157g)
Węglowodany (g)
10.10
15.85
Węglowodany przyswajalne (g)
7.40
11.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.70
4.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(157g)
Tłuszcz (g)
2.69
4.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
1.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
3.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
2.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.31
22.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(157g)
Witamina A (µg (mcg))
263.73
414.05
Witamina B6 (mg)
0.26
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.06
Witamina C (mg)
8.44
13.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.07
1.67
Retinol (µg (mcg))
1.76
2.77
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.12
Niacyna (mg)
2.52
3.96
Foliany (µg (mcg))
30.00
47.10
Beta karoten (µg (mcg))
2599.22
4080.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(157g)
Sód (mg)
49.33
77.45
Potas (mg)
330.61
519.05
Wapń (mg)
29.39
46.15
Fosfor (mg)
93.06
146.10
Magnez (mg)
21.49
33.74
Żelazo (mg)
0.47
0.74
Cynk (mg)
0.45
0.70
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołku dla niemowlaka 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołku dla niemowlaka

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
50 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Marchewka
80 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
40 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
48.00