Rosoły - najlepsze przepisy
-
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz …
30 + 180 min średni 12 542 kcal -
Rosół z kury
Rosół z kury to najpopularniejsza, najczęściej przygotowywana polska zupa. Domowy, pyszny rosół z makaronem to klasyczny, tradycyjny posiłek w większości …
30 + 180 min łatwy 6 352 kcal -
Czarna polewka
Czarna polewka to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę na niedzielny obiad. Zupa inaczej zwana czerniną podawana była niegdyś kawalerom …
15 + 40 min łatwy 6 279 kcal -
Rosół z kaczki
Rosół z kaczki to ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego polskiego rosołu przygotowywanego najczęściej na mięsie drobiowym z kurczaka, ewentualnie z dodatkiem …
15 + 190 min łatwy 10 558 kcal -
Pomidorowa z rosołu
Pomidorowa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i bardzo aromatyczna. Zupa …
20 + 30 min łatwy 8 417 kcal
Rosoły - przepisy
-
Consomme
Consomme to nic innego jak pyszny, warzywny rosół francuski, który teraz w prosty sposób możesz przygotować w swoim domu. Bulion …
30 + 120 min łatwy 4 265 kcal -
Wywar warzywny
Wywar warzywny jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ma wspaniały smak i niezwykłą klarowność. Z tego przepisu dowiesz się jak …
20 + 45 min łatwy 6 202 kcal -
Rosół wołowy
Rosół wołowy to zupa tradycyjna dla domowej polskiej kuchni. Dobry bulion z mięsa wołowego, w przeciwieństwie do najpopularniejszego rosołu drobiowego …
20 + 180 min łatwy 10 311 kcal -
Rosół z perliczki
Rosół z perliczki to idealny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo delikatna. …
20 + 60 min łatwy 10 633 kcal -
Rosół z królika
Rosół z królika, to jedno z tych dań, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Warto to zmienić, gdyż nie …
20 + 120 min łatwy 12 367 kcal -
Rosół z indyka
Rosół z indyka to przepyszna i bardzo lekkostrawna potrawa. Ta zupa smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom …
15 + 90 min łatwy 6 505 kcal
-
Rosół z kurczaka
Rosół z kurczaka to naprawdę pyszna i tradycyjna zupa, która choć kojarzy się tylko z niedzielnymi obiadami, świetnie sprawdzi się …
20 + 120 min łatwy 6 362 kcal -
Zupa pomidorowa na rosole
Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie …
20 + 40 min łatwy 4 207 kcal -
Rosół z gęsi
Rosół to najpopularniejsza, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Znana nam od wielu, wielu lat potrawa jest też niezastąpioną częścią wielu dań. …
10 + 250 min łatwy 8 662 kcal -
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański to aromatyczny wywar na bazie warzyw. Warzywny bulion może stanowić posiłek sam w sobie lub być bazą do …
10 + 240 min łatwy 4 178 kcal
-
Rosół z kołdunami
Rosołu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, mimo swej prostoty jest często widywany na odświętnym czy niedzielnym stole. Jest niezastąpiony podczas …
60 + 150 min trudny 8 942 kcal -
Rosół z bażanta
Bażanty to piękne, kolorowe ptaki, szczególnie samce. Ze względu na to, że wychowywałam się na wsi, miałam możliwość często latem …
20 + 180 min średni 6 653 kcal -
Rosołek dla niemowlaka
Niemowlę to dziecko od ukończenia 4 tygodnia życia do ukończenia 12 miesiąca życia. W tym czasie w diecie dziecka następuje …
15 + 30 min łatwy 4 131 kcal -
Lane kluski na rosole
Lane kluski na rosole to bardzo dobry pomysł na szybką do zrobienia zupę z dodatkiem klusek z ciasta pszennego. Przepis …
20 + 130 min łatwy 10 605 kcal -
Rosół z gołębia
Rosół z gołębia to niezwykle smaczna zupa, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle lekkostrawny, więc polecany jest …
20 + 60 min łatwy 6 -
Rosół na skrzydełkach
Rosół na skrzydełkach to dobry pomysł na tani wywar z warzywami. Bulion można wykorzystać jako danie obiadowe, podając z domowym …
25 + 180 min łatwy 9 719 kcal
-
Rosół z kaszą manną
Rosół z kaszą manną jest wspaniałą opcją na pyszne danie pełne smaku, które w dodatku można przygotować w kilka chwil. …
5 + 15 min łatwy 4 295 kcal -
Rosół staropolski
Rosół staropolski to przepyszna zupa, która polecana jest zwłaszcza w czasie przeziębienia, To ze względu na jej lecznicze właściwości. Jest …
45 + 90 min łatwy 8 74 kcal -
Mięso z rosołu na patelni
Mięso z rosołu na patelni w panierce jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Dzięki długiemu gotowaniu w wywarze z warzywami będzie …
20 + 20 min łatwy 4 -
Pikantna zupa wołowa Bun Bo Hue
Prosta wersja na przygotowanie pikantnej zupy wołowej Bun Bo Hue – jednej z najbardziej znanych zup z kuchni wietnamskiej. Z …
20 + 150 min średni 8 814 kcal
Często zadawane pytania
Przepisy na rosoły – oto zbiór receptur na rosoły na bazie różnych mięs i warzyw
Rosół to zupa, którą zna każdy. W Polsce jest to danie, które obowiązkowo pojawia się na stole podczas uroczystości oraz niedzielnego obiadu. Ta zupa jest także podawana osobom osłabionym oraz przeziębionym. Rosoły można robić z makronem, z ziemniakami lub z lanym ciastem. Przedstawiamy najlepsze przepisy na rosoły, które koniecznie musisz poznać!
Tradycyjny rosół – drobiowy, wołowy, warzywny
Rosoły dawniej i dziś – czy ta zupa znana jest tylko w Polsce?
Rosół po raz pierwszy pojawił się w książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego "Compendium ferculorum". Książka ukazała się w 1682 roku. Zapisany tam przepis na rosół różnił się od tego, który znamy dzisiaj. Wtedy podstawą zupy było mięso wołowe oraz kuropatwy lub gołębie, a obecnie najczęściej przygotowuje się rosół z kurczaka.
Jednak ta zupa powstała o wiele wcześniej. Jako pierwsi przygotowali ją neandertalczycy. Do wyłożonego zwierzęcą skórą dołku wlewali wodę i wrzucali twarde warzywa oraz kawałki mięsa, a na koniec umieszczali tam nagrzane kamienie. W ten sposób mogli ugotować te części zwierzyny, które trudno było im upiec.
Sama nazwa zupy nawiązuje do nadużywania soli. Słowo „rosół” pochodzi od „rozsolić”. Dawniej solono mięso, aby ochronić je przed zepsuciem, ale później często okazywało się trudne do zjedzenia. Chcąc pozbyć się tej soli, mięso przez długi czas gotowano. W pewnym momencie wywar uzupełniano o warzywa i przyprawy, tworząc w ten sposób zupę o nazwie „rozsół”.
Zupa, która tak często gości na naszych stołach, jest popularna także w innych krajach. Nie jest to jednak taki rosół, jaki my znamy. Ten bulion inaczej wygląda w Stanach Zjednoczonych, we Francji, w Szkocji, w Japonii oraz w wielu innych państwach. Wywary, które przypominają nasze tradycyjne danie, to m.in.:
- rosół z kury, czy chicken soup – zupa popularna w Stanach Zjednoczonych. Jest to przezroczysty bulion z kawałkami kurczaka i warzyw. Może być podawany z makaronem, ryżem lub pierogami.
- ramen – jest to japońska zupa. W jej skład wchodzi bulion z mięsa wieprzowego, makaron pszenny, tare, olej smakowy oraz różne dodatki (mogą to być m.in. cebula, pędy bambusa, jajko ugotowane na twardo, kamaboko). Istnieją różne rodzaje ramenu, np. Miso, Shio, Gyokai.
- consommé – jest to chudy rosół pochodzący z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go na bazie warzywnego wywaru. W czasie gotowania należy dodać ubite białko z jajka, pomidory oraz chude mięso. Na końcu rosół należy odcedzić oraz zdjąć oczka z tłuszczu.
Tradycyjny wywar mięsno-warzywny jako lekarstwo – jakie właściwości ma rosół?
Wartości odżywcze rosołu uzależnione są od tego, z czego został zrobiony i jak długo był gotowany. Choć może się wydawać, że ma dużo wartości odżywczych, to bardzo często ta zupa jest pozbawiona witamin oraz minerałów. Za to odpowiednio przygotowana zawiera cenne aminokwasy.
Podczas długiego gotowania wartości odżywcze warzyw idą na straty, dlatego w rosole największe znaczenie ma tłuszcz, który wygotowuje się z kości. Chcąc wzbogacić rosołu w wartości odżywcze, należy przygotować go m.in. z kości szpikowych, które są bogate w cynk, mangan, selen, żelazo, witaminę A, witaminę K oraz kwas tłuszczowy. Z mięsa, kości i chrząstek otrzymujemy kolagen. Najlepiej powstrzymać się z usuwaniem osadu (szumowin), ponieważ w nich znajdują się wartości odżywcze. Kości kurczaka dostarczają magnez, wapń, potas, fosfor i żelazo.
Gorący rosół mocno rozgrzewa, co jest wskazane przy przeziębieniu. Z kolei wygotowany z kości tłuszcz osłania błony śluzowe, dlatego łagodzi ból gardła. Dzięki temu łatwiej jest przełknąć zupę i uzupełnić płyny.
Najlepszy przepis na rosół
Jak przygotować aromatyczny mięsny lub warzywny bulion?
Rosoły nie należą do najszybszych zup. W ich przygotowaniu bardzo duże znaczenie odgrywa czas ich gotowania. To bardzo czasochłonne danie, jednak później rosół można jeść przez kilka dni. Trzeba tylko pamiętać o jego właściwym przechowywaniu. Rosół szybko się zepsuje, jeśli po prostu pozostawimy go w garnku.
Gotowy rosół należy odcedzić. Płynną część rosołu należy przelać do słoików i bardzo dobrze je zakręcić, a warzywa i mięso należy schować do osobnego pojemnika. Nie należy trzymać razem płynów i reszty składników zupy. Rosół w lodówce może stać kilka dni, ale jeśli przez zakrętkę dostawało się powietrze, nie będzie nadawał się do spożycia. Ten wywar służy jako baza do różnych zup, a mięso z rosołu można wykorzystać do przygotowania innych potraw.
Ta zupa może składać z zaledwie kilku składników. Najprostszy rosół będzie zrobiony na bazie samych warzyw i taki wywar nie musi być długo gotowany. Z kolei tradycyjny bulion gotuje się kilka godzin. Należy zacząć od gotowania samego mięsa (woda musi być zimna i ogrzewać się powoli), a dopiero później można dodać warzywa (opaloną cebulę i surową włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i seler) oraz przypraw (ziele angielskie, sól, pieprz, liście laurowe). Do rosołu można wrzucić także dwa ząbki czosnku. Rosół należy gotować na małym ogniu (może tylko „mrugać”).
Rosół można przygotować na jednym rodzaju mięsa. Wyjdzie zarówno na porcjach rosołowych, jak i tylko na podudziach oraz pałkach z kurczaka. Jeśli chcesz przygotować tłuszczy rosół, zdecyduj się na połączenie mięsa z kaczki i gęsi. Smaczny rosół wyjdzie także na mięsie wołowym, ale to mięso powinno gotować się dłużej.
Smaczny rosół – z czym podawać?
W tej kwestii nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Bulion warzywny, wołowy lub drobiowy najczęściej przygotowywany jest z makaronem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go z ziemniakami. Ten aromatyczny wywar będzie dobry z lanym ciastem (kluskami lanymi), kaszą, pierożkami, ryżem lub nawet chlebem. Do rosołu możesz włożyć ugotowane w nim warzywa oraz kawałki mięsa.
Rosół to taka zupa, którą można przygotować zarówno w dni powszednie, jak i na specjalne okoliczności. Ten mięsny wywar jest rozgrzewający i smaczny, a do tego można go sporządzić z zaledwie kilku składników. Jest to tania i prosta zupa, która jest bazą innych, np. zupy ogórkowej, pomidorowej oraz żurku. Bardzo często rosół podawany jest jednego dnia, a na drugi dzień przygotowuje się z niego coś innego.