Rosół z indyka

Opublikowano: 19.04.2021 r., 14:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk rosół w garnku
Rosół z indyka
Rosół z indyka jest pyszną i rozgrzewającą zupą. Można używać jej jako osobnego dania lub podstawy do gotowania innych potraw. Smakuje wybornie, choć jest bardzo lekka.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 90 min
505 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Skrzydełko indyka - 1 bez skóry (450 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Por - 0,5 szt (70 g)
  • Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
  • Natka pietruszki - pół pęczka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na rosół z indyka krok po kroku

Mięso włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 30 minut.

W tym czasie obierz wszystkie warzywa i przekrój na mniejsze części. Dodaj lubczyk i pietruszkę. Dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Wszystko gotuj razem przez 1,5 godziny.

Zupę dopraw solą i pieprzem. Wyłów pietruszkę, pora i cebulę. Mięso wyciągnij, pokrój na małe kawałki i dodaj do rosołu. Podawaj udekorowaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rosół z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat rosołu z indyka

Rosół z indyka to przepyszna i bardzo lekkostrawna potrawa. Ta zupa smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych zup na bazie mięs. Ta opcja jest naprawdę lekka i niskotłuszczowa ze względu na rodzaj wybranego mięsa. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem i lanymi kluskami. Warzywa z rosołu można zjeść razem z zupą lub użyć ich do innych dań. Rosół świetnie sprawdzi się jako osobne dania lub jako baza do innych zup, czy sosów. Można go mrozić i wykorzystywać później jako domowej roboty kostka bulionowa. Może służyć również jako baza dań dla niemowlaka.

Przepis na rosół z indyka jest naprawdę prosty i szybki. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, by ugotować tą pyszną i aromatyczną zupę, która przypada do gustu każdemu. Wystarczy połączyć i poczekać, aż wszystkie składniki zmiękną i oddadzą do wywaru wszystko to, co najlepsze. Nie tylko smak, ale również cenne składniki odżywcze.

Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować rosół z indyka, który będzie aromatyczny i jednocześnie lekki, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Zupa z tej receptury wychodzi niesamowicie smaczna i sprawia, że pachnie nią cały dom. Tak, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Ten bulion jest idealną podstawą niedzielnego obiadu. Klasycznego i pełnego smaku.

Jeżeli zastanawiasz się ile gotować rosół, by jego smak był wyrazisty, to ten przepis odpowie na twoje pytanie. Oczywiście zupę możesz gotować nawet dłużej, tak by uzyskać jak najlepszy smak swojego dania.

Najlepiej użyć do wykonania zupy mięsa z kością, by całość była bardziej aromatyczna i by wytworzyło się więcej kolagenu. Dobrze sprawdzi się mięso z szyjki indyka, z uda czy ze skrzydła indyka. Taka porcja rosołowa z indyka idealnie skomponuje się z pysznymi warzywami.

To niesamowicie pyszny i prosty sposób na zupę, która choć wydaje się banalna, to przekonuje wyrazistym aromatem mięsa i gotowanych warzyw. Bardzo ważne są również przyprawy, których używa się do doprawienia zupy. Naturalnym ziołem, który zadba o odpowiedni smak jest lubczyk. Rosół oczywiście najlepiej prezentuje się i smakuje w towarzystwie natki pietruszki.

Alergeny w rosole z indyka

Lista alergenów dla rosołu z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
126.26
505.06
Białko (g)
11.07
44.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.64
22.55
Węglowodany przyswajalne (g)
4.36
17.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
5.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.49
25.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
9.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.12
16.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.59
10.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
6.09
Cholesterol (mg)
36.21
144.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
104.29
417.15
Witamina B6 (mg)
0.28
1.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.81
Witamina C (mg)
7.60
30.40
Retinol (µg (mcg))
1.55
6.21
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Ryboflawina (mg)
0.08
0.32
Niacyna (mg)
2.58
10.33
Foliany (µg (mcg))
23.13
92.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
46.76
187.03
Potas (mg)
256.41
1025.66
Wapń (mg)
27.49
109.98
Fosfor (mg)
110.91
443.63
Magnez (mg)
20.70
82.80
Żelazo (mg)
1.12
4.48
Cynk (mg)
0.95
3.81
Miedź (mg)
0.08
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z indyka 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z indyka

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko indyka
450 g
1 bez skóry
12.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.71
Za 450 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
0,5 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Natka pietruszki
20 g
pół pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
33.00