Rosół z kurczaka

Opublikowano: 19.04.2021 r., 15:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z kurczaka w garnku z warzywami.
Rosół z kurczaka
Rosół z kurczaka to pyszna i tradycyjna zupa. Jej smak podkreśla obecność mięsa drobiowego i dużej ilości warzyw. Najlepiej smakuje podana z makaronem lub kluskami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
362 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry 2 szt (320 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy 1 szt (60 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Por pół szt (70 g)
  • Natka pietruszki pół pęczka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół z kurczaka krok po kroku

Mięso włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 30 minut.

W tym czasie obierz wszystkie warzywa i przekrój na mniejsze części. Dodaj lubczyk i pietruszkę. Dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Wszystko gotuj razem przez 1,5 godziny.

Zupę dopraw solą i pieprzem. Wyłów pietruszkę, pora i cebulę. Podawaj udekorowaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rosół z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat rosołu z kurczaka

Rosół z kurczaka to naprawdę pyszna i tradycyjna zupa, która choć kojarzy się tylko z niedzielnymi obiadami, świetnie sprawdzi się każdego dnia. Może być również podstawą wielu innych dań. Dobrze prezentuje się podany z makaronem, czy lanymi kluskami. Najlepiej smakuje w towarzystwie sporej ilości natki pietruszki.

Przepis na rosół z kurczaka jest niesamowicie prosty. W zasadzie można powiedzieć, że potrawa robi się sama. Wystarczy tylko włożyć wszystko do garnka i czekać, aż ten pyszny mięsno warzywny wywar będzie gotowy do zjedzenia. Najlepiej gotować zupę przez co najmniej półtorej godziny, jednak im dłużej, tym bardziej aromatyczne danie będzie.

Rosół z drobiu to bardzo aromatyczna zupa, choć lżejsza niż gotowana na innym rodzaju mięsa. Dzięki temu może być częścią zdrowej diety, a także posiłkiem na diecie lekkostrawnej. I choć jest lżejszy, to jego smak jest naprawdę niesamowity. Ten prosty przepis, to wspaniały pomysł na zupę, która zawsze się udaje.

Zupę można przygotować z porcji rosołowych lub z całego kurczaka. Ten zrobiony z całości smakuje bardziej aromatycznie i sprawdzi się jako wspaniały sposób na wykwintny obiad na przyjęcia. Natomiast wywar z udek kurczaka będzie idealny na rodzinne biesiadowanie.

Rosół z kurczaka jest tak pyszny, że nie sposób obok niego przejść obojętnie. To łatwy i szybki pomysł na wspaniały obiad, a także bazę do innych dań. Pięknie się prezentuje, szczególnie ozdobiony zieloną natką pietruszki.

Choć jest domowy, to smakuje jak z najlepszych restauracji. To wszystko zasługa pysznego mięsa i warzyw, które podczas długiego gotowania oddają wszystko, co najlepsze do gotowanego wywaru. Dzięki temu zupa oprócz tego, że smakuje bardzo dobrze, to jeszcze jest naprawdę zdrowa. Dlatego najlepiej postawić na dobrej jakości składniki, dzięki którym zupa będzie obfitowała w substancje prozdrowotne. Rosół wspiera zdrowie organizmu, a także pozwala dostarczyć naturalnie występującego kolagenu. Dlatego dobrze jest korzystać z części mięsa z kostkami, by móc dostarczyć tego składnika z najlepszego źródła.

Alergeny w rosole z kurczaka

Lista alergenów dla rosołu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
80.54
362.43
Białko (g)
9.04
40.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
6.63
29.83
Węglowodany przyswajalne (g)
5.12
23.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
6.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
1.97
8.88
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
5.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
2.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
2.10
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Cholesterol (mg)
39.35
177.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
125.11
562.99
Witamina B6 (mg)
0.26
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.11
Witamina C (mg)
8.93
40.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.41
1.84
Retinol (µg (mcg))
4.32
19.46
Tiamina (mg)
0.08
0.34
Ryboflawina (mg)
0.10
0.47
Niacyna (mg)
2.75
12.39
Foliany (µg (mcg))
24.66
110.98
Beta karoten (µg (mcg))
1238.85
5574.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
63.04
283.68
Potas (mg)
258.43
1162.95
Wapń (mg)
28.14
126.61
Fosfor (mg)
107.89
485.51
Magnez (mg)
21.51
96.81
Żelazo (mg)
0.89
4.00
Cynk (mg)
0.95
4.25
Miedź (mg)
0.07
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z kurczaka 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z kurczaka

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
320 g
2 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.12
Za 320 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 szt
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Natka pietruszki
20 g
pół pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
29.00