Rosół wegetariański

Opublikowano: 13.10.2021 r., 8:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół wegetariański podany w ozdobnej bulionówce.
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański to aromatyczny wywar z warzyw. Świetnie nadaje się do spożycia sam lub jako baza do zup wegetariańskich a także mięsnych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 240 min
178 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 4 średnie sztuki (400 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (250 g)
  • Natka pietruszki (40 g)
  • Pietruszka 2 średnie sztuki (300 g)
  • Kapusta biała (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół wegetariański krok po kroku

Na początek obierz marchew, selera, pietruszkę i przekrój na mniejsze części, umieść w garnku, cebule przekrój na pół i opal nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, obsmaż je na mocno nagrzanej patelni z łyżką oleju.

Składniki umieść w garnku, dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz kawałki kapusty.

Warzywa zalej wodą aby je przykryć, jeśli wlejesz zbyt dużo wody rosół będzie mało aromatyczny.

Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.

Na koniec dopraw solą i sosem sojowym.

Jak oceniasz przepis na rosół wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat rosołu wegetariańskiego

Rosół wegetariański to aromatyczny wywar na bazie warzyw. Warzywny bulion może stanowić posiłek sam w sobie lub być bazą do innych dań takich jak sosy, zupy czy gulasze. Przepis na rosół wegetariański jest bardzo łatwy, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do przygotowania wege rosołu potrzebne Ci będą następujące składniki: marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, natka pietruszki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, kapusta, sos sojowy, sól, pieprz w ziarnach.

Jak zrobić rosół wegetariański i ile czasu gotować? Na początek obierz marchew, selera, pietruszkę i przekrój na mniejsze części, umieść w garnku, cebule przekrój na pół i opal nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, obsmaż je na mocno nagrzanej patelni z łyżką oleju. Umieść je w garnku, dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz kawałek kapusty. Zalej wodą aby przykryć warzywa, jeśli wlejesz zbyt dużo wody rosół będzie mało aromatyczny. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Na koniec dopraw solą i sosem sojowym.

Warzywa z rosołu możesz podać razem z nim w talerzu pokrojone na mniejsze części lub też wykorzystać do przygotowania pasztetu lub warzywnych kotletów. Do rosołu przygotuj domowy makaron. Zagnieć w misce mąkę pszenną z wodą i oliwą, rozwałkuj cienko i pokrój w paseczki, makaron możesz ugotować w bulionie lub osolonej wodzie.

Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne. Kapusta biała dodana do rosołu dodaje mu delikatnej słodyczy i ciekawego aromatu.

Podsumowując prosty bulion jest szybki do przygotowania, czas gotowania możesz przyspieszyć przygotowując go w szybkowarze. Bulion bez mięsa jest pyszny i może stanowić bazę dla innych zup. Sos sojowy podkreśla smak bulionu warzywnego, możesz dodać ciemny sos sojowy jest on jeszcze bardziej aromatyczny.

Alergeny w rosole wegeteriańskim

Lista alergenów dla rosołu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Rosół wegetariański to świetna propozycja na niskokaloryczny wywar. Bulion warzywny jest bardzo zdrowy zawiera cenne witaminy i składniki mineralne. Idealnie sprawdza się u osób na dietach łatwostrawnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
44.57
178.27
Białko (g)
1.21
4.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
10.35
41.39
Węglowodany przyswajalne (g)
7.62
30.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
10.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.87
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.27
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
214.69
858.76
Witamina B6 (mg)
0.13
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.40
65.59
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.46
1.85
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.05
0.20
Niacyna (mg)
0.57
2.28
Foliany (µg (mcg))
33.01
132.02
Beta karoten (µg (mcg))
2150.55
8602.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
38.99
155.95
Potas (mg)
267.41
1069.66
Wapń (mg)
36.26
145.05
Fosfor (mg)
51.51
206.02
Magnez (mg)
16.77
67.07
Żelazo (mg)
0.56
2.25
Cynk (mg)
0.31
1.25
Miedź (mg)
0.06
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu wegetariańskiego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu wegetariańskiego

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
4 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Seler korzeniowy
250 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Natka pietruszki
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Pietruszka
300 g
2 średnie sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Kapusta biała
250 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
25.50