Przepis na rosół wegetariański krok po kroku
- Marchewka 400 g 4 średnie sztuki
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Seler korzeniowy 250 g 1 mała sztuka
- Natka pietruszki 40 g
- Pietruszka 300 g 2 średnie sztuki
- Kapusta biała 250 g
Na początek obierz marchew, selera, pietruszkę i przekrój na mniejsze części, umieść w garnku, cebule przekrój na pół i opal nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, obsmaż je na mocno nagrzanej patelni z łyżką oleju.
Składniki umieść w garnku, dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz kawałki kapusty.
Warzywa zalej wodą aby je przykryć, jeśli wlejesz zbyt dużo wody rosół będzie mało aromatyczny.
Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.
Na koniec dopraw solą i sosem sojowym.
Często zadawane pytania
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Pomidorowa z rosołu
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Rosół z gęsi
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół

(liczba kalorii)
Rosół wegetariański - cechy przepisu
Więcej o rosole wegeteriańskim
Rosół wegetariański to aromatyczny wywar na bazie warzyw. Warzywny bulion może stanowić posiłek sam w sobie lub być bazą do innych dań takich jak sosy, zupy czy gulasze. Przepis na rosół wegetariański jest bardzo łatwy, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do przygotowania wege rosołu potrzebne Ci będą następujące składniki: marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, natka pietruszki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, kapusta, sos sojowy, sól, pieprz w ziarnach.
Jak zrobić rosół wegetariański i ile czasu gotować? Na początek obierz marchew, selera, pietruszkę i przekrój na mniejsze części, umieść w garnku, cebule przekrój na pół i opal nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, obsmaż je na mocno nagrzanej patelni z łyżką oleju. Umieść je w garnku, dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz kawałek kapusty. Zalej wodą aby przykryć warzywa, jeśli wlejesz zbyt dużo wody rosół będzie mało aromatyczny. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Na koniec dopraw solą i sosem sojowym.
Warzywa z rosołu możesz podać razem z nim w talerzu pokrojone na mniejsze części lub też wykorzystać do przygotowania pasztetu lub warzywnych kotletów. Do rosołu przygotuj domowy makaron. Zagnieć w misce mąkę pszenną z wodą i oliwą, rozwałkuj cienko i pokrój w paseczki, makaron możesz ugotować w bulionie lub osolonej wodzie.
Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne. Kapusta biała dodana do rosołu dodaje mu delikatnej słodyczy i ciekawego aromatu.
Podsumowując prosty bulion jest szybki do przygotowania, czas gotowania możesz przyspieszyć przygotowując go w szybkowarze. Bulion bez mięsa jest pyszny i może stanowić bazę dla innych zup. Sos sojowy podkreśla smak bulionu warzywnego, możesz dodać ciemny sos sojowy jest on jeszcze bardziej aromatyczny.
Wartości odżywcze rosołu wegetariańskiego
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w rosole wegeteriańskim
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na rosół wegetariański
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na rosół wegetariański
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rosole wegeteriańskim
Lista alergenów dla rosołu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy