Przepis na rosół wegetariański krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Na początek obierz marchew, selera, pietruszkę i przekrój na mniejsze części, umieść w garnku, cebule przekrój na pół i opal nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, obsmaż je na mocno nagrzanej patelni z łyżką oleju.

Składniki umieść w garnku, dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz kawałki kapusty.

Warzywa zalej wodą aby je przykryć, jeśli wlejesz zbyt dużo wody rosół będzie mało aromatyczny.

Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.

Na koniec dopraw solą i sosem sojowym.

Rosół wegetariański podany w ozdobnej bulionówce.
Rosół wegetariański
Koszt przygotowania dania
12.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
178 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
29

Rosół wegetariański - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rosole wegeteriańskim

Rosół wegetariański to aromatyczny wywar na bazie warzyw. Warzywny bulion może stanowić posiłek sam w sobie lub być bazą do innych dań takich jak sosy, zupy czy gulasze. Przepis na rosół wegetariański jest bardzo łatwy, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do przygotowania wege rosołu potrzebne Ci będą następujące składniki: marchew, seler korzeniowy, pietruszka korzeń, natka pietruszki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, kapusta, sos sojowy, sól, pieprz w ziarnach.

Jak zrobić rosół wegetariański i ile czasu gotować? Na początek obierz marchew, selera, pietruszkę i przekrój na mniejsze części, umieść w garnku, cebule przekrój na pół i opal nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej, obsmaż je na mocno nagrzanej patelni z łyżką oleju. Umieść je w garnku, dodaj liście laurowe, ziela angielskie oraz kawałek kapusty. Zalej wodą aby przykryć warzywa, jeśli wlejesz zbyt dużo wody rosół będzie mało aromatyczny. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Na koniec dopraw solą i sosem sojowym.

Warzywa z rosołu możesz podać razem z nim w talerzu pokrojone na mniejsze części lub też wykorzystać do przygotowania pasztetu lub warzywnych kotletów. Do rosołu przygotuj domowy makaron. Zagnieć w misce mąkę pszenną z wodą i oliwą, rozwałkuj cienko i pokrój w paseczki, makaron możesz ugotować w bulionie lub osolonej wodzie.

Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Błonnik wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne. Kapusta biała dodana do rosołu dodaje mu delikatnej słodyczy i ciekawego aromatu.

Podsumowując prosty bulion jest szybki do przygotowania, czas gotowania możesz przyspieszyć przygotowując go w szybkowarze. Bulion bez mięsa jest pyszny i może stanowić bazę dla innych zup. Sos sojowy podkreśla smak bulionu warzywnego, możesz dodać ciemny sos sojowy jest on jeszcze bardziej aromatyczny.

Wartości odżywcze rosołu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
44.57 kcal
178.27 kcal
Białko
1.21 g
4.84 g

Węglowodany w rosole wegeteriańskim

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
10.35 g
41.39 g
Węglowodany przyswajalne
7.62 g
30.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.73 g
10.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.22 g
0.87 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.43 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.45 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.27 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na rosół wegetariański

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
214.69 µg (mcg)
858.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.51 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
16.40 mg
65.59 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
1.85 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.20 mg
Niacyna
0.57 mg
2.28 mg
Foliany
33.01 µg (mcg)
132.02 µg (mcg)
Beta karoten
2150.55 µg (mcg)
8602.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rosół wegetariański

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
38.99 mg
155.95 mg
Potas
267.41 mg
1069.66 mg
Wapń
36.26 mg
145.05 mg
Fosfor
51.51 mg
206.02 mg
Magnez
16.77 mg
67.07 mg
Żelazo
0.56 mg
2.25 mg
Cynk
0.31 mg
1.25 mg
Miedź
0.06 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu wegetariańskiego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rosole wegeteriańskim

Lista alergenów dla rosołu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania rosołu wegetariańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
4 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Seler korzeniowy
250 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Natka pietruszki
40 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Pietruszka
300 g
2 średnie sztuki
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Kapusta biała
250 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na rosół wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób