Rosół z królika

Opublikowano: 23.06.2021 r., 10:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z królika podany w małym garnku z warzywami w tle.
Rosół z królika
Rosół z królika to świetny pomysł na pyszną i pełnowartościową zupę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich dań. To niezwykle zdrowa potrawa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
367 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Królik tuszka (600 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na rosół z królika krok po kroku

Do dużego garnka wlej 4 litry wody. Dodaj umyte mięso i ziele angielski, a także liść laurowy.

Gotuj całość przez 20 minut.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z resztą składników.

Cebulę obierz i dodaj do reszty składników. Dodaj natkę pietruszki.

Zupę gotuj przez 1,5 godziny.

Wywar dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.

Gotową zupę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na rosół z królika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat rosołu z królika

Rosół z królika, to jedno z tych dań, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Warto to zmienić, gdyż nie jest skomplikowany, a jego smak naprawdę może zaskoczyć łagodnością. To zupa idealna dla dzieci, a także osób z problemami z układem trawiennym, czy tych na diecie lekkostrawnej. Mięso z królika jest bardzo chude, dlatego całość zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się nie tylko jako osobne danie, ale również jako baza do innych potraw.

Przepis na rosół z królika jest niezwykle łatwy. Całe wykonanie nie odbiega od w niczym od przygotowywania tradycyjnego rosołu drobiowego czy wołowego, wystarczy tylko przez długi czas gotować aromatyczny bulion na mięsie z warzywami. Choć gotowanie zabiera dość sporo czasu, nie warto go skracać. Im dłużej gotowany, tym leszy w smaku.

Ta zupa świetnie nadaje się też dla dziecka. Jest bardzo delikatna i łagodna w smaku. Można ją podawać z makaronem, kaszą czy ryżem, w każdej wersji smakuje naprawdę wyśmienicie. To świetny wybór dla wszystkich osób z problemami z układem trawiennym, gdyż zupa nie powoduje zwiększenia wydzielania kwasu solnego, więc nie podrażnia błon śluzowych żołądka. Ze względu na łagodny smak i brak przypraw ta zupa sprawdzi się też dla niemowlaka.

Zupę można podawać również z miętą, która świetnie pasuje i łączy się z króliczym mięsem. Choć oczywiście tradycyjna forma podania z natką pietruszki i lubczykiem też będzie dobrym rozwiązaniem. Zupa ze względu na łagodny smak ma naprawdę uniwersalne zastosowanie.

Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować rosół z królika, który jest niesamowicie smaczny, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego pyszna i treściwa zupa pełna zdrowych warzyw i chudego mięsa. Ten rosół ma wiele zdrowotnych właściwości, idealnie rozgrzewa, pozytywnie wpływa na odporność i dostarcza mnóstwa substancji prozdrowotnych. Ta zupa z królika na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Z przepisu dowiesz się ile czasu gotować zupę, by była najlepsza.

Alergeny w rosole z królika

Lista alergenów dla rosołu z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z królika

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa jest bardzo lekkostrawna i niskotłuszczowa, dlatego będzie dobrym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
88.44
367.03
Białko (g)
13.94
57.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
4.18
17.34
Węglowodany przyswajalne (g)
3.08
12.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
1.54
6.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
3.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.42
1.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.27
Cholesterol (mg)
49.85
206.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A (µg (mcg))
96.51
400.51
Witamina C (mg)
9.33
38.72
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Niacyna (mg)
4.26
17.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
47.11
195.50
Potas (mg)
351.93
1460.50
Wapń (mg)
24.76
102.75
Fosfor (mg)
160.86
667.58
Magnez (mg)
25.90
107.47
Żelazo (mg)
2.40
9.94
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z królika 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z królika

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
600 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
23.40
Za 600 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
58.00