Rosół z bażanta

Opublikowano: 30.07.2021 r., 21:58 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z bażanta w białej miseczce z obrazkiem pomidorów. W misce z rosołem znajduje się łyżka. Z tyłu stoją pojemniczki z przyprawami.
Rosół z bażanta
Rosół z bażanta ma wyjątkowy smak jak większość dań z dziczyzny. Taki rosół jest rzadko spotykany ze względu na wysokie ceny i trudne w dostaniu mięso z bażanta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 180 min
653 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bażant tuszka (800 g)
  • Marchewka (160 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Por (70 g)
  • Cebula (105 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa

Przepis na rosół z bażanta krok po kroku

Mięso włóż do garnka, zalej 4 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, zdejmując z powierzchni rosołu szumowiny.

Po około 30 minutach dodaj pokrojone na duże kawałki warzywa, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pęczek natki pietruszki, 0,5 łyżeczki pieprzu i soli.

Gotuj na wolnym ogniu jeszcze co najmniej 2,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na rosół z bażanta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat rosołu z bażanta

Bażanty to piękne, kolorowe ptaki, szczególnie samce. Ze względu na to, że wychowywałam się na wsi, miałam możliwość często latem widywać te piękne ptaki. Samce mają ciemnozielone, połyskujące pióra na głowie, czerwone obręcze wokół oczu i białą obręcz na szyi. Reszta ich ciała pokryta jest piórami o wyjątkowym kolorze, jest to połączenie brązowego, złotego i czerwonego koloru. Samiczki już są mniej kolorowe, bo ich ubarwienie jest jasnobrązowe z ciemniejszymi plamkami. Zarówno samce, jak i samice mają długi ogon. Bażanty na wsiach często można spotkać na łąkach, w trawach lub krzakach. Samice dzięki swojemu umaszczeniu świetnie chowają się wśród traw. Ich mięso w zwykłych marketach jest rzadko spotykane, a jeżeli już jest gdzieś dostępne, jest znacznie droższe niż kurczak. Dzięki życiu na wolności ptaki te odżywiają się inaczej niż kurczaki i także żyją w inny sposób. Jedzą one to, co znajdą, czyli jakieś owady, robaczki, nasiona, trawy oraz inne podobne rzeczy, które znajdą. Ich styl życia też jest zupełnie inny, bażanty dużo biegają, ogólnie ruszają się, a kurczaki są mniej ruchliwe. Dzięki temu mięso bażanta jest znacznie lepsze niż to z kurczaka, a co za tym idzie rosół z bażanta, jest też bardziej aromatyczny. Przepis na rosół z bażanta robi się bardzo podobnie do zwykłego rosołu. Ciekawą zmianą jest tutaj to jak przyrządzić bażanta. Dobry rosół robi się z mrożonego bażanta, czyli zupełnie inaczej niż ten klasyczny, staropolski rosół. Przejdźmy już do tego, jak zrobić rosół z bażanta. Nie jest to nic trudnego. Tak ja w klasycznym rosole wrzucamy mięso do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Jak ugotować taki rosół? Gotujemy go oczywiście na wolnym ogniu i zdejmujemy szumowiny z powierzchni rosołu. Po wyszumowaniu wywaru dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Taki rosół gotujemy około 3 godzin, dzięki temu wywar wychodzi aromatyczny, naturalnie żółtawy i po prostu pyszny. Szczerze zachęcam cię do spróbowania takiego rosołu, jeżeli tylko masz dostęp do mięsa z tego ptaka.

Alergeny w rosole z bażanta

Lista alergenów dla rosołu z bażanta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z bażanta

na 100g gotowej potrawy

Rosół z bażanta jest bezglutenowy i nie zawiera laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
130.65
653.24
Białko (g)
14.48
72.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.39
21.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.39
16.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
5.83
29.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
11.92
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
17.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.68
13.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
3.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
140.39
701.97
Witamina B6 (mg)
0.46
2.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
2.38
Witamina C (mg)
6.80
33.98
Retinol (µg (mcg))
32.74
163.71
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Ryboflawina (mg)
0.10
0.52
Niacyna (mg)
4.21
21.06
Foliany (µg (mcg))
15.69
78.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
41.44
207.18
Potas (mg)
252.92
1264.59
Wapń (mg)
21.42
107.12
Fosfor (mg)
152.26
761.29
Magnez (mg)
19.19
95.95
Żelazo (mg)
0.96
4.79
Cynk (mg)
0.70
3.50
Miedź (mg)
0.07
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z bażanta 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z bażanta

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bażant tuszka
800 g
36.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
41.14
Za 800 g
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Koszt składników
91.00