Rosół wołowy

Opublikowano: 17.05.2021 r., 18:30 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowy rosół z warzywami
Rosół wołowy
Rosół z wołowy, jako alternatywa dla tradycyjnego rosołu drobiowego. Domowy, pyszny jak u babci z marchewką, drobnym makaronem i posypany natką pietruszki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 180 min
311 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Polędwica wołowa (1000 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Cebula - 1,5 sztuki (150 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 korzeń (500 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, lubczyk
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na rosół wołowy krok po kroku

Wołowinę z włóż do garnka, zalej dwoma litrami wody i wsyp 1-2 łyżeczki soli. Odstaw na ok. 40 minut.

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.

Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój.

Wyjmij mięso z garnka, wylej z niego wodę, opłucz i napełnij 2 l świeżej wody.

Włóż mięso, zagotuj i gotuj gotuj na średnim ogniu ok. 20 min.

Dodaj warzywa i przyprawy.

Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 godzin.

Jak oceniasz przepis na rosół wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat rosołu wołowego

Rosół wołowy to zupa tradycyjna dla domowej polskiej kuchni. Dobry bulion z mięsa wołowego, w przeciwieństwie do najpopularniejszego rosołu drobiowego z kurczaka, czy kaczki, ma dużo bardziej wyrazisty i nieco pikantniejszy smak. Najczęściej rosół gotuje się na prędze wołowej, przydatna jest także porcja rosołowa mięsa wołowego, czyli kawałki szpondru, łaty lub goleń. Bulion można przygotować także z kości wołowych, jednak wymaga on wtedy dużo dłuższego gotowania - zgodnie z tradycją, rosół z kości wołowych często był gotowany na wolnym ogniu nawet przez kilka dni. Rosół wołowy sprawdza się jako samodzielna zupa, najczęściej podawana z makaronem, ale także jako baza do innych zup, na przykład pomidorowej, czy ogórkowej. Co więcej, ugotowane mięso wołowe i warzywa z rosołu można spożytkować w duchu zero waste, na przykład robiąc z nich pasztet, farsz do pierogów, czy pastę na kanapki z musztardą. Rosół wołowy to idealny obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić rosół wołowy, aby był smaczny? Oprócz mięsa do jego przygotowania niezbędna będzie także włoszczyzna, czyli korzeń marchewki, pietruszki, selera, por oraz cebula. Bardzo ważny jest także dodatek przypraw - do rosołu świetnie sprawdza się ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, świeże pęczki natki pietruszki, lubczyku, czy koperku. Przygotowanie rosołu wołowego nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Bardzo ważna jest odpowiedź na pytanie jak długo gotować rosół. Tak naprawdę im dłużej tym lepiej, ponieważ im dłuższy czas gotowania tym bardziej wyrazisty smak i aromat rosołu, dlatego powinien się on gotować na wolnym ogniu nawet kilka godzin. Samo gotowanie nie wymaga nieustannego przebywania w kuchni, jednak co jakiś czas konieczne jest pozbycie się szumowin osadzających się na wierzchniej warstwie gotującej się zupy.

Jako dodatek do rosołu wołowego najczęściej wykorzystuje się drobny makaron typu nitki.

Jeśli nie wiesz jeszcze jak gotować tą tradycyjna polską zupę koniecznie poznaj nasz przepis na rosół wołowy.

Alergeny w rosole wołowym

Lista alergenów dla rosołu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu wołowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
103.95
311.86
Białko (g)
9.92
29.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.14
21.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.42
16.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
5.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.91
11.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
6.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
5.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
4.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.87
Cholesterol (mg)
37.68
113.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
40.34
121.01
Witamina B6 (mg)
0.31
0.93
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.84
Witamina C (mg)
6.39
19.17
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.51
1.54
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.23
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Niacyna (mg)
4.41
13.23
Foliany (µg (mcg))
25.95
77.84
Beta karoten (µg (mcg))
400.36
1201.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
57.41
172.23
Potas (mg)
322.91
968.72
Wapń (mg)
25.25
75.75
Fosfor (mg)
140.05
420.16
Magnez (mg)
23.04
69.13
Żelazo (mg)
0.67
2.00
Cynk (mg)
1.46
4.38
Miedź (mg)
0.10
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu wołowego 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu wołowego

Koszt składników
141.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1000 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
120.00
Za 1000 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
150 g
1,5 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
500 g
1 korzeń
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 500 g
Seler korzeniowy
300 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
141.00