Przepis na wywar warzywny krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Dodaj ziele i liść laurowy, odrobinę soli i pieprz. Wrzuć połowę natki pietruszki. Całość gotuj kolejne 20 minut.

Do wywaru wkrój pozostałą natkę pietruszki.

Często zadawane pytania

Wywar warzywny podany w dużym garnku.
wywar warzywny
Koszt przygotowania dania
6.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Wywar warzywny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wywarze warzywnym

Wywar warzywny jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ma wspaniały smak i niezwykłą klarowność. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić go w bardzo łatwy sposób. To łatwy i szybki pomysł na wspaniały obiad, a także bazę do innych dań. Pięknie się prezentuje, szczególnie ozdobiony zieloną natką pietruszki.

Przepis na wywar warzywny to doskonała opcja na bazę dla wielu różnych zup. Można używać go również do farszów mięsnych. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, by ugotować tą pyszną i aromatyczną zupę, która przypada do gustu każdemu. Wystarczy połączyć i poczekać, aż wszystkie składniki zmiękną i oddadzą do wywaru wszystko to, co najlepsze. Nie tylko smak, ale również cenne składniki odżywcze. To wszystko zasługa pysznych warzyw, które podczas długiego gotowania oddają wszystko, co najlepsze do gotowanego wywaru. Dzięki temu zupa oprócz tego, że smakuje bardzo dobrze, to jeszcze jest naprawdę zdrowa. Dlatego najlepiej postawić na dobrej jakości składniki, dzięki którym zupa będzie obfitowała w substancje prozdrowotne. Rosół wspiera zdrowie organizmu, a także pozwala dostarczyć wielu składników odżywczych. Zupa z tej receptury wychodzi niesamowicie smaczna i sprawia, że pachnie nią cały dom. Tak, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Ten bulion jest idealną podstawą niedzielnego obiadu. Klasycznego i pełnego smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wywar warzywny, który będzie pyszny, a przy okazji dobry nawet dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć jest w pełni wegetariański, to jest naprawdę smaczny. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej. Całość jest bez mięsa, więc charakteryzuje się niezwykłą delikatnością. To najlepszy wybór również dla dzieci. Dzięki temu może być częścią zdrowej diety, a także posiłkiem na diecie lekkostrawnej. I choć jest lżejszy, to jego smak jest naprawdę niesamowity. Ten prosty przepis, to wspaniały pomysł na zupę, która zawsze się udaje. Dobrze prezentuje się podany z makaronem, czy lanymi kluskami. Najlepiej smakuje w towarzystwie sporej ilości natki pietruszki.

Wartości odżywcze wywaru warzywnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(426g)
Energia (kalorie)
47.44 kcal
202.10 kcal
Białko
1.34 g
5.71 g

Węglowodany w wywarze warzywnym

Na 100g
Na porcję
(426g)
Węglowodany
10.88 g
46.36 g
Węglowodany przyswajalne
8.39 g
35.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.49 g
10.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(426g)
Tłuszcz
0.26 g
1.10 g
Tłuszcze nasycone
0.12 g
0.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.13 g
0.57 g
Tłuszcze jednonasycone
0.05 g
0.23 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.34 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na wywar warzywny

Na 100g
Na porcję
(426g)
Witamina A
178.51 µg (mcg)
760.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.58 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
19.31 mg
82.25 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
1.83 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.20 mg
Niacyna
0.55 mg
2.36 mg
Foliany
39.98 µg (mcg)
170.32 µg (mcg)
Beta karoten
1861.44 µg (mcg)
7929.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wywar warzywny

Na 100g
Na porcję
(426g)
Sód
35.19 mg
149.91 mg
Potas
266.18 mg
1133.93 mg
Wapń
42.59 mg
181.45 mg
Fosfor
51.42 mg
219.06 mg
Magnez
19.69 mg
83.90 mg
Żelazo
1.04 mg
4.43 mg
Cynk
0.33 mg
1.42 mg
Miedź
0.08 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wywaru warzywnego 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wywarze warzywnym

Lista alergenów dla wywaru warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania wywaru warzywnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
60 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 60 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na wywar warzywny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób