Przepis na lane kluski na rosole krok po kroku
- Udko kurczaka ze skórą 300 g
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Pietruszka 200 g 2 małe sztuki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 3 szt.
- Mleko 3,2% 200 ml 1 niepełna szklanka
W garnku umieść udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę (około 2 litrów) i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Obierz marchew, pietruszkę i przekrój na pół.
Obierz cebulę i opal nad palnikiem lub podsmaż na patelni.
Dodaj warzywa do zupy, dodaj łyżkę soli i gotuj jeszcze 60 minut.
Po tym czasie przecedź bulion.
W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka, mleko i sól.
Ciasto powinno być bardzo gęste.
Do gotującego się rosołu partiami nakładaj kluski łyżką.
Gotuj, aż kluski wypłyną.
Oddziel mięso od kości.
Pokrój marchew w mniejsze kawałki i podawaj kluski z bulionem i warzywami.
Często zadawane pytania
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Pomidorowa z rosołu
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Rosół z gołębia
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół

(liczba kalorii)
Lane kluski na rosole - cechy przepisu
Więcej o lanych kluskach na rosole
Lane kluski na rosole to bardzo dobry pomysł na szybką do zrobienia zupę z dodatkiem klusek z ciasta pszennego. Przepis na lane kluski na rosole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: udko kurczaka, marchew, pietruszka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka pszenna, mleko, jajka.
Jak zrobić lane kluski na rosole? Najpierw ugotuj rosół. W garnku umieść udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Obierz marchew, pietruszkę i przekrój na pół. Obierz cebulę i opal nad palnikiem lub podsmaż na patelni. Dodaj warzywa do zupy, dodaj łyżkę soli i gotuj jeszcze 60 minut. Po tym czasie przecedź bulion. W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajka, mleko i sól. Ciasto powinno być bardzo gęste. Do gotującego się rosołu partiami nakładaj kluski łyżką. Gotuj, aż kluski wypłyną. Oddziel mięso od kości. pokrój marchew w mniejsze kawałki i podawaj kluski na rosole z bulionem i warzywami.
Jajka dodane do klusek to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są nisko kaloryczne i są bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w naszej diecie. Jajka zawierają ponadto dużą ilość składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, wapń, magnez czy miedź. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Staraj się wybierać zawsze jaja od kur z wolnego wybiegu, które karmione są naturalnymi paszami. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem pochodzenia roślinnego.
Podsumowując pyszne i szybkie w przygotowaniu kluski do zupy to prosty przepis na obiad. Są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Na bazie rosołu po gotowaniu klusek można przygotować inną zupę. Ciasto na lane kluski możesz przygotować także z mąki orkiszowej lub żytniej. Kluski lane można przechowywać w zupie przez 2-3 dni. Kluski mają taką zaletę, że dodane do zupy nie nasiąkają wodą i nie zwiększają swojej objętości.
Wartości odżywcze lanych klusek na rosole
Energia i białka
(365g)
Węglowodany w lanych kluskach na rosole
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy w przepisie na lane kluski na rosole
(365g)
Składniki mineralne w przepisie na lane kluski na rosole
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lanych kluskach na rosole
Lista alergenów dla lanych klusek na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%