Szarlotka z papierówek
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło (120 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jabłko (800 g)
Przepis na szarlotkę z papierówek krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. 1/3 odłam i schowaj do lodówki.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Posyp całość cynamonem i dokładnie wymieszaj.
Jabłka wyłóż na kruchy spód.
Wierzch ciasta udekoruj startym schłodzonym ciastem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z papierówek
Szarlotka z papierówek jest naprawdę pysznym pomysłem na łatwy wypiek, który zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ma pyszny, lekko kwaskowy smak, który idealnie łączy się z kruchym ciastem, na którego bazie powstaje. Jest świetną opcją dla wszystkich miłośników domowych słodkości.
Przepis na szarlotkę z papierówek jest niezwykle prosty, a przy tym pozwala na stworzenie naprawdę pysznego wypieku. Całość zajmuje mało czasu na przygotowanie, a smakuje wybornie. Wszystko to jest zasługą użycia właśnie tego gatunku. Papierówki, to jabłka, które cieszą niezwykłą popularnością w Polsce. Są jabłkami, które wspaniale sprawdzają się do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów. Jednak sezon na nie trwa niezwykle krótko, więc kiedy tylko pojawią się w sklepie latem dobrze jest wykorzystać je do pysznego ciasta. Te jabłka niestety nie nadają się do długiego przechowywania. Jednak z tym przepisem, nie jest to potrzebne. Placek jest tak smaczny, że znika w ekspresowym tempie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z papierówek, która będzie naprawdę smaczna, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.
Choć w większości przepisów używa się raczej tartych owoców, w tej wersji najlepiej skorzystać z krojonych jabłek. Dzięki temu ciasto będzie dużo smaczniejsze, a aromat pysznych owoców jeszcze lepiej wyczuwalny. Dzięki temu to ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom.
To naprawdę pyszna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają szarlotki. Ta nie potrzebuje zbyt dużo czasu na przygotowanie, a zachwyca lekko kwaskowym smakiem jabłek pomieszanym z maślanym kruchym ciastem i pyszną kruszonką. To naprawdę dobra opcja na ciasto do popołudniowej kawy, a także na przyjęcia. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować je w kilka chwil. Nie wiadomo co jest w nim lepsze - kruche ciasto czy pyszne owoce.
Alergeny w szarlotce z papierówek
Lista alergenów dla szarlotki z papierówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki z papierówek
Ten wypiek, tak jak inne słodkości nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Witaminy
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
jabłko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.